Έλληνας της Μελβούρνης πρωτοπορεί στον χώρο της κυκλικής οικονομίας

Εάν έχετε την παραμικρή ιδέα από έργα ανοικοδόμησης, εκσκαφών και κατεδάφισης, θα γνωρίζετε ότι ο όγκος των αποβλήτων που παράγονται δεν είναι διόλου αμελητέος.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία Sustainability Victoria, τα μπάζα που προέρχονται από δραστηριότητες όπως κατασκευές και ανακαινίσεις κτιρίων ή υποδομών αντιπροσωπεύουν παραπάνω από το ένα τρίτο όσων καταλήγουν στις χωματερές, παρ’ ότι εκτιμάται ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Με δεκαπενταετή εμπειρία στον κατασκευαστικό τομέα, ο Γιώργος Χατζημανώλης τα γνώριζε όλα αυτά από πρώτο χέρι, όταν αποφάσισε να συντελέσει στην αξιοποίηση αυτών των υλικών.

“Έχω εργαστεί πολλά χρόνια στη βιομηχανία ασφαλτοστρώσεων και σε έργα οδοποιίας και συντήρησης δρόμων γενικότερα. Το πάθος μου για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης ξεκίνησε περίπου 7-8 χρόνια πριν όταν άρχισα να ερευνώ σχετικά με υποκατάστατα παρθένων υλικών που χρησιμοποιούσαμε στις ασφαλτοστρώσεις […] και συνειδητοποίησα ότι υπάρχει πληθώρα ευκαιριών για πρώτες ύλες πέρα από τα συμβατικά λατομεία” λέει στον “Νέο Κόσμο”.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το Repurpose It, την εταιρεία που δημιούργησε πριν από περίπου δύο χρόνια με μια ομάδα συνεταίρων, με τον καθένα να φέρνει στο τραπέζι διαφορετικές δεξιότητες από τους τομείς διαχείρισης εφοδιαστικών αλυσίδων, έργων υποδομής και οργανικών αποβλήτων μεταξύ άλλων.

Το κοινό τους όραμα; Η συνεισφορά σε ένα πιο οικολογικό μέλλον με βάση την κυκλική οικονομία, μοντέλο που βασίζεται στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης και την αξιοποίηση ενέργειας, προϊόντων και υλικών στο έπακρον. Το αποτέλεσμα; Η μετατροπή ενός πρώην λατομείου στο Epping της Μελβούρνης σε χώρο 150 στρεμμάτων για ανάκτηση πρώτων υλών και επαναδιοχέτευσής τους στην αγορά.

Το εγχείρημα θεωρείται πρωτοπόρο για τα αυστραλιανά δεδομένα τόσο από άποψη τεχνογνωσίας αλλά και λόγω του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος συγκριτικά με χωματερές και συμβατικές μονάδες ανακύκλωσης, όπως αποδεικνύει η μελέτη ανεξάρτητης περιβαλλοντικής εταιρείας που αξιολόγησε μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

 

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από Νέος Κόσμος