Στην ίδρυση Διεθνούς Ινστιτούτου Ελαιόλαδου στις ΗΠΑ προχωρούν με πρωτοβουλία τους Έλληνες καθηγητές του πανεπιστημίου Yale – προσπάθεια που φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνή κόμβο συντονισμού ερευνών και ακαδημαϊκών μελετών, καθώς και φορέα ευρύτερης διάχυσης των ευρημάτων τους, αναφορικά με τα ευεργετικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση ελαιολάδου.
Αυτό γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ΣΕΔΗΚ με έδρα το Ρέθυμνο, επισημαίνοντας πως απώτερος στόχος του Ινστιτούτου θα είναι η αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, τόσο στην αμερικανική αγορά όσο και διεθνώς.
Σύμφωνα με τη σχετική δημοσιοποίηση από πλευράς του ΣΕΔΗΚ πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία των ελληνικής καταγωγής, καθηγητών Δρ. Βασίλη Βασιλείου (Δ/ντης Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας) και Δρ, Τάσου Κυριακίδη (Ερευνητής Σχολής Δημοσίας Υγείας) ενώ το νέο διεθνές Ινστιτούτο Ελαιολάδου που θα συσταθεί στο πανεπιστήμιο Yale θα φέρει την επωνυμία “Yale Olive Institute”.
Στην αποστολή του ινστιτούτου θα περιλαμβάνονται η διευκόλυνση και ο συντονισμός επιστημονικών ερευνών και μελετών για τον ελαιόκαρπο και το ελαιόλαδο, τόσο σε αμερικανικό όσο και σε διεθνές επίπεδο αλλά και η διάχυση στο καταναλωτικό κοινό πληροφόρησης και αποτελεσμάτων ερευνών που αφορούν στα ευεργετικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από τη συστηματική κατανάλωση .
Μάλιστα οι καθηγητές Βασιλείου και Κυριακίδης αναζητούν συνέργειες με πάσης φύσεως φορείς που εμπλέκονται στην έρευνα, καλλιέργεια, παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση ελαιόκαρπου και ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Βασιλείου, «για στήριξη της πρωτοβουλίας έχουν εκφράσει ήδη ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματικοί και παραγωγικοί φορείς από την Ισπανία και την Ιταλία».
Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ