Έλληνες της Αυστραλίας, διεκδικητές των δικαιωμάτων των αβοριγίνων

 Ο μεικτός γάμος του Έλληνα  Alick Jackomos και της αβορίγινης  Merle Morgan στη Μελβούρνη τη δεκαετία του 60 ήταν ένα μόνο παράδειγμα των εξαιρετικά αρμονικών σχέσεων των δύο κοινοτήτων καθώς ένιωθαν εξίσου απομονωμένες από την εφαρμογή των πολιτικών της «λευκής Αυστραλίας».

Ο Alick πέθανε το 1999, σε ηλικία 74 χρόνων αλλά μέχρι σήμερα θεωρείται «θρύλος» για τους Αβορίγινες της Αυστραλίας και είναι ο μόνος μη Αβορίγινας που έγινε ισόβιο μέλος των Αβοριγίνων Γερόντων (aboriginal elders). Για περισσότερα από πενήντα χρόνια μαζί με την σύζυγό του αγωνίστηκε διεκδικώντας ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη με αποκορύφωμα την δράση του για το δημοψήφισμα του 1967 μέσω του οποίου οι Αβορίγινες αναγνωρίστηκαν ως ισότιμοι κάτοικοι της χώρας.

Ο Andrew Jackomos, γιος του ζευγαριού συνεχίζει με νέα δυναμική τις διεκδικήσεις των γονιών του και δηλώνει εξίσου περήφανος και για τις δύο του καταγωγές. Σύμφωνα με τον ίδιο, Έλληνες και Αβορίγινες ήρθαν εξίσου αντιμέτωποι με κατακτητές ενώ το κοινό τους πεπρωμένο ως «ανεπιθύμητων» τους έφερε κοντά στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Από το 2013 ο Andrew έχει διοριστεί ανεξάρτητος επίτροπος σε εθνικό επίπεδο για τους ιθαγενείς της Αυστραλίας και στις εκθέσεις που έχει συντάξει για τη νέα γενιά των ιθαγενών καταγράφει με λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής τους και τα κοινωνικά αδιέξοδα, απόρροια της περιθωριοποίησης που οδηγεί συχνά σε βία και παραβατική συμπεριφορά.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθούμε και πάλι στον πατέρα Alick που παράλληλα με τον ακτιβισμό εργάστηκε και ως λαογράφος, καταγράφοντας με πάθος οικογενειακές ιστορίες Αβορίγινων. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Alick Jackomos: A man of all tribes» αποτελεί «ευαγγέλιο» για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στη σύγχρονη ιστορία των ιθαγενών της Αυστραλίας.

 

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από Νέος Κόσμος