Έλληνες της Ολλανδίας: “Μπήκαμε σε αυτοπεριορισμό πριν τα μέτρα του κράτους”

Σε αυτοπεριορισμό μπήκαν οικειοθελώς οι περισσότεροι Έλληνες της Ολλανδίας, δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο Ολλανδό, όπως λέει στη “Φωνή της Ελλάδας” ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Άμστερνταμ κ. Δημήτρης Φιλιππόπουλος.

“Νομίζω ότι οι Έλληνες της Ολλανδίας πράξαμε ορθά. Αυτό φαίνεται άλλωστε από χώρες όπως η Ελλάδα που έλαβαν νωρίς μέτρα περιορισμού στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να είμαστε επιστήμονες για να καταλάβουμε πως ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών στις απολύτως αναγκαίες, είναι το μοναδικό αποδοτικό μέτρο στην παρούσα φάση. Δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται αφού η αύξηση των κρουσμάτων – θυμάτων στην Ολλανδία έχει εκθετικά ανοδική τάση, με την αγωνία, για το εάν το σύστημα υγείας θα τα καταφέρει, να χτυπάει κόκκινο…”.

Όσον αφορά στο ερώτημα αν τα μέτρα αντιμετώπισης για την πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησαν στην Ολλανδία, ο κ. Φιλιππόπουλος θεωρεί ότι δεν πάρθηκαν εγκαίρως: “Όταν αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων στην Ολλανδία υπήρχαν ήδη περίπου 1000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 νεκροί από τον κορονοϊό. Το κράτος καθυστέρησε στη λήψη μέτρων με αποτέλεσμα να έχουμε μία ανοδική τάση της τάξεως των περισσότερων από 1000 κρουσμάτων και 100 θανάτων ανά 24ωρο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέχρι την Τετάρτη 1η Απριλίου, στην Ολλανδία υπήρξαν 13,614 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1173 θύματα. Αν τα μέτρα λοιπόν είχαν ληφθεί νωρίτερα (ας δούμε το παράδειγμα της Ελλάδας), μπορεί οι αριθμοί να μην είχαν αυτή την εξέλιξη».

Είναι έτοιμες άραγε οι υποδομές του συστήματος υγείας της Ολλανδίας να αντέξουν την ανοδική τάση των κρουσμάτων; Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Άμστερνταμ θεωρεί, κρίνοντας σαν πολίτης και όχι σαν ειδικός στον χώρο της υγείας ότι κανένα σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο για μια τέτοια πανδημία. «Σε όλο αυτό βέβαια έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η Ολλανδία ανήκει στις χώρες με τις λιγότερες ΜΕΘ ανά κάτοικο στην Ευρώπη (6,4 ΜΕΘ / 100Κ κατοίκων), κάτι που κάνει πολύ πιο δύσκολη την κατάσταση».

Η καθημερινότητα στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας έχει αλλάξει σε όλες της τις εκφάνσεις από τότε που ο κορονοϊός μπήκε στη ζωή τους και τίποτα δεν θυμίζει το ζωντανό Άμστερνταμ του παρελθόντος. “Και εδώ τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ είναι κλειστά. Επίσης όλοι οι υπάλληλοι εταιρειών εργάζονται από το σπίτι. Έτσι μιλάμε για μια πόλη με ελάχιστο κόσμο – συγκριτικά με την προ κορονοϊού εποχή – ακόμη και σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους”.

Πάρκο στο Άμστερνταμ την εποχή του κορονοϊού….

 

Ο Δημήτρης Φιλιππόπουλος μετανάστευσε στην Ολλανδία το 2013 και ζει μόνιμα στο Άμστερνταμ με την οικογένειά του. Σήμερα, Σάββατο 4 Απριλίου διανύουν την 24η ημέρα οικειοθελούς απομόνωσης τους στο σπίτι. «Κάθε 3 – 4 μέρες βγαίνουμε για περπάτημα σ΄ένα πάρκο κάτω απ’ το σπίτι μας για να  ανανεώσουμε λίγο τις εικόνες μας και να πάρουμε καθαρό αέρα εμείς και ο ενός έτους γιός μας» αναφέρει ο κ. Φιλιππόπουλος και τονίζει ότι οι Έλληνες του Άμστερνταμ «τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και προστασίας, δεν έχουμε άσκοπες κοινωνικές επαφές και δεν μετακινούμαστε χωρίς λόγο. Βιώνουμε την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση με μεγαλύτερη προσοχή. Οι Ολλανδοί, αντίθετα αντιμετωπίζουν την κατάσταση πολύ πιο χαλαρά από τους Έλληνες. Στην πλειοψηφία τους εμπιστεύονται και ακολουθούν τις συστάσεις και τα έκτακτα μέτρα της πολιτείας αλλά δεν αγχώνονται ιδιαίτερα. Αυτό το βλέπω από τους γείτονες μου που είναι Ολλανδοί και μιλάω μαζί τους, από τον ταχυδρόμο που μου λέει να μην αγχώνομαι και ότι είναι μια απλή ίωση και όλα θα πάνε καλά, μέχρι τον κούριερ που μου ζητάει συμβουλές για το ποιο νησί να επισκεφθεί φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα…. Αυτοί άλλωστε είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που έρχομαι σε επαφή εδώ και 3 εβδομάδες».

Δεν είναι όμως μόνο η καθημερινότητα που έχει αλλάξει στην Ολλανδία αλλά και σε εργασιακό επίπεδο έχουν ανατραπεί τα πάντα. Ο κ. Φιλιππόπουλος ίδρυσε το 2016 την εταιρεία «Smaak Attack» η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του Catering for business lunch. Σήμερα, στην εποχή του κορονοϊού, σαν ελεύθερος επαγγελματίας με τομέα δραστηριοποίησης την μαζική εστίαση εταιρειών, δεν έχει καθόλου δουλειά «δεδομένου ότι όλες οι εταιρείες έκλεισαν τα γραφεία τους και οι υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι. Άρα μηδέν εισόδημα. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως θα δώσει ένα επίδομα που θα καλύπτει μέρος των εσόδων και εμείς αναμένουμε για τις λεπτομέρειες και το ποσοστό που θα καλυφθεί. Η σύζυγός μου εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία και έχει μεταφέρει το γραφείο της στο σπίτι μετά από απόφαση της εταιρείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 7 χρόνια ο πληθυσμός των Ελλήνων στην Ολλανδία έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί. Μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι πριν το 2011 οι Έλληνες της Ολλανδίας ήταν γύρω στους 5.000 ενώ σήμερα μπορεί να αγγίζουν και τους 30.000 με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να είναι φοιτητές. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Φιλιππόπουλος αρκετοί Έλληνες φοιτητές και κυρίως οι γονείς τους, επικοινώνησαν με τα γραφεία της Ελληνικής κοινότητας του Άμστερνταμ, όταν η Ελλάδα σταμάτησε να δέχεται πτήσεις από την Ολλανδία, και ρωτούσαν με αγωνία αν θα υπάρξουν πτήσεις επαναπατρισμού….

Οι φωτογραφίες είναι από το “έρημο” πάρκο στη γειτονιά του κ. Φιλιππόπουλου στο Άμστερνταμ.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος