Εδώ και περίπου 25 χρόνια, ο δαίμονας της Τασμανίας υποφέρει από τη δική του “πανδημία”. Πρόκειται για ένα είδος μεταδοτικού καρκίνου που εκδηλώνεται με τη μορφή όγκων στο πρόσωπο γύρω από το ρύγχος.
Η ασθένεια έχει αποδεκατίσει περίπου το 80% του πληθυσμού τους με αποτέλεσμα να θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση. Όμως μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία και την Ισπανία ενδέχεται να έχουν βρει τη λύση που θα σώσει τον δαίμονα της Τασμανίας – όπως είναι αλλιώς γνωστό το σαρκοφάγο μαρσιποφόρο.
Το μεγαλύτερο μέλος της μελέτης διεξήχθη στο ιατρικό ερευνητικό ινστιτούτο QIMR Berghofer του Μπρίσμπαν, όπου εργάζεται και μία εκ των επικεφαλής της έρευνας, η Ελληνοαυστραλή Μαρία Οικονομοπούλου.
Η πιθανή θεραπεία κρύβεται σε μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο για μείωση επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.
Πρόκειται για τις στατίνες που δείχνουν να επιδρούν αποτελεσματικά στην αναχαίτιση πολλαπλασιασμού καρκινικών κυττάρων στον δαίμονα της Τασμανίας, εμποδίζοντας την παραγωγή χοληστερόλης στους όγκους, η οποία χρειάζεται για την αναπαραγωγή τους.
Η θεραπεία θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική και σε καρκινικούς όγκους άλλων ειδών, ενώ η Δρ. Οικονομοπούλου ευελπιστεί για ενδεχόμενη εφαρμογή και στον ανθρώπινο καρκίνο.
“Ξέρουμε ότι οι στατίνες είναι αποτελεσματικές σε κύτταρα όγκων σε εργαστηριακά πειράματα, οπότε τώρα θέλουμε να επεκτείνουμε τη μελέτη για τα φάρμακα στην αναχαίτιση εξάπλωσης καρκινικών όγκων”, ανέφερε σε συνέντευξή της στο αυστραλιανό ABC.
Όπως εξηγεί, οι μεταβολικές αλλαγές είναι ίδιες στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα όταν επεκτείνονται με τις αλλαγές που παρατηρούνται στα κύτταρα όγκων διαβόλου της Τασμανίας που εξέτασαν στην έρευνα.
Η Δρ. Οικονομοπούλου έχει ερευνητική εμπειρία στον τομέα της βιολογίας και βιοτεχνολογίας εκτός της Αυστραλίας, στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Μαλαισία.
Ειδικεύεται στην έρευνα υποψηφίων φαρμάκων κατά ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας και τον καρκίνο. Μια από τις πρόσφατες πολλά υποσχόμενες έρευνες στις οποίες συμμετείχε επικεντρώθηκε σε ενδείξεις αντικαρκινικής δράσης ενός δηλητηρίου αυστραλιανής αράχνης.
Πηγή: Νέος Κόσμος