Ούτε δύο χρόνια δεν έχει συμπληρώσει η ελληνική χορωδία “Ελληνικές φωνές” και έχει ήδη αγαπηθεί από την Ομογένεια της Βρισβάνης ενώ λίγο πριν τον ερχομό του νέου έτους κυκλοφόρησαν και την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά.
Η μαέστρος Χριστίνα Ξυδή-Λιγνού και ο μουσικολόγος και μουσικός παραγωγός Γεώργιος Λιγνός μίλησαν στη “Φωνή της Ελλάδας” για την ελληνική χορωδία που ίδρυσαν στη Βρισβάνη της Αυστραλίας το 2022, μαζί με την μουσικοθεραπεύτρια/μονωδό Κατερίνη Μανωλάτου, και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Αγίου Γεωργίου, Βρισβάνης.
«Πριν δυο χρονιά ξεκινήσαμε δειλά τα πρώτα μας βήματα, σε μια κοινότητα που δεν είναι τόσο μεγάλη, όπως του Σίδνεϋ η της Μελβούρνης, που δεν έχει τόσους πολλούς Έλληνες πρώτης γενιάς… Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που μετά από μόλις δύο χρόνια έχουμε κάτι να παρουσιάσουμε. Βάλαμε έναν σπόρο που περιμένουμε να ανθίσει στα επόμενα χρόνια κι ήδη βλέπουμε καρπούς.»
Η Χριστίνα Ξυδή-Λιγνού κι ο Γεώργιος Λιγνός είναι νεομετανάστες, έχοντας μετακομίσει στην Βρισβάνη πριν μόνο 6 χρόνια, όπου ζουν με τα δύο τους παιδιά. Περιγράφουν στη συνομιλία τους με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, την «εσωτερική ανάγκη» που τους οδήγησε στη σύσταση μιας χορωδίας.
«Ξεκίνησε ως μία εσωτερική ανάγκη χωρίς να υπάρχει καμία πρόταση από κανέναν. Ήταν μια ιδέα, καθώς ασχολούμασταν και οι δύο με τις χορωδίες και παλιότερα στην Ελλάδα. Ήταν βασικός πυρήνας για τη σχέση μας, ήμασταν πάντα μέσα σε μια χορωδία, σε καλλιτεχνικά δρώμενα… Έτσι λοιπόν ταυτόχρονα με το κενό που διαπιστώσαμε ότι υπάρχει στη παροικία μας, σε ό’τι έχει να κάνει με μια χορωδία, ήρθε η ανάγκη, κι η ιδέα να ξεκινήσουμε αυτή τη χορωδία πολύ πολύ δειλά, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα προχωρήσει και θα δουλέψει.»
Οι Ελληνικές Φωνές έχουν δύο βασικές υποομάδες: τη χορωδία των ηλικιωμένων της πρόνοιας του Αγίου Γεωργίου (GOC Care FONES) και την παιδική χορωδία του ελληνικού ορθόδοξου σχολείου του Αγίου Γεωργίου.
Μέσω της ελληνικής μουσικής, προωθούν την ελληνική γλώσσα, τη κουλτούρα και τον πολιτισμό στην ομογένεια. Αναφέρουν πώς. από τα 30 μέλη της χορωδίας, πολλά άτομα, όντας 2ης και 3ης γενιάς, δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα κάποια μέλη δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Όλοι όμως τραγουδούν με πάθος…
Οι “Ελληνικές Φωνές” κυκλοφόρησαν πρόσφατα τη δισκογραφική δουλειά “Να τα πούμε;” με κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα. Ως στόχο έχουν την ένταξη του ελληνικού πνεύματος μέσα από παραδοσιακά κάλαντα, με εξώφυλλο που ενώνει την αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, τον Ελληνισμό και τα Χριστούγεννα.
Ακόμη αναφέρθηκαν, στη μετανάστευση, στην προσαρμογή των παιδιών τους και στη φιλόξενη υποδοχή τους από την Ελληνική κοινότητα της Βρισβάνης. «Οι Έλληνες όσο πιο μακριά είναι τόσο πιο δεμένοι” τόνισαν χαρακτηριστικά.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Eπιμέλεια: Ελιάνα Νιουνς