O Σωκράτης Δ. Πετμεζάς, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων, θα παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Οι ‘κοτζαμπάσηδες’ και ο ρόλος τους στη φορολογική και πολιτική λειτουργία των χριστιανικών κοινοτήτων στην ύστερη Οθωμανική περίοδο», την Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 7.00μμ, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή για τη θέση των «κοινοτήτων» – και της κοινοτικής ηγεσίας (προκρίτων/κοτζαμπάσηδων) – στην ερμηνευτική παράδοση της Ελληνικής ιστοριογραφίας, ο Καθηγητής Πετμεζάς θα επιχειρήσει να αναλύσει τα χαρακτηριστικά των προκρίτων (ως κοινοτικών αρχόντων και κυρίαρχης κοινωνικής ελίτ) εντός της κοινότητας και της περιβάλλουσας κοινωνίας, καθώς και τον ρόλο τους στην Οθωμανική φορολογική διοίκηση και την κρατική διάρθρωση.
«Θα δούμε ποιος ήταν ο πολιτικός τους ρόλος και οι όροι αναπαραγωγής της πολιτικής και κοινωνικής τους θέσης,» εξηγεί. «Δεν θα παραλείψουμε να εξετάσουμε τις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις, τα αίτια και τους όρους λειτουργίας τους. Τέλος, θα μελετήσουμε ειδικά παραδείγματα φορολογικής λειτουργίας κοινοτήτων (όπως η Ύδρα ή η Ζαγορά του Πηλίου) καθώς και το κλασικό δείγμα της διάρθρωσης του κοινοτικού και φορολογικού συστήματος της Πελοποννήσου κατά τη δεύτερη Τουρκοκρατία (1715-1821).»
Ο Καθηγητής Πετμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι, όπου τον Οκτώβριο του 1989 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιστορία υπό την επίβλεψη της Ελένης Αντωνιάδη-Μπιμπίκου. Από τον Φεβρουάριο 1990 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν/μίου Κρήτης και από το 2001 συνεργάζεται ως άμισθο μέλος ΔΕΠ με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, του οποίου είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου. Έλαβε μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ελληνικά και διεθνή. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες και πολλά άρθρα, και συνεπιμεληθεί έξι συλλογικούς τόμους (βλ. https://crete.academia.edu/SocratesPetmezas). Είναι μέλος σε διάφορες επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας και εκλεγμένο μέλος του management committee της European Rural History Organization.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη σε Zoom, Facebook και Youtube.
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης