Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης: Παλιότερα και σήμερα

Ο Ελληνισμός της Γερμανίας είναι ο μεγαλύτερος συμπαγής ομογενειακός πληθυσμός της Ευρώπης, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής αρχής (Destatis) του 2018, αριθμεί περίπου 470 χιλιάδες Έλληνες. Στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, συγκεκριμένα, κατοικούν 96.000 Έλληνες. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι, διότι στα στατιστικά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι Έλληνες με διπλή υπηκοότητα.

Η ελληνική ομογένεια αποτελεί τον πολύτιμο εθνικό πλούτο της Ελλάδας, που χαρακτηρίζεται από αγάπη για την πατρίδα, μαχητικότητα και αστείρευτες δυνατότητες. Οι ελληνικές παροικίες του εξωτερικού είναι αυτές, που μετά τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους έχουν έρθει συχνά ως αρωγοί που στηρίζουν την Ελλάδα. Οι Έλληνες ομογενείς της Γερμανίας όλα αυτά τα χρόνια έχουν συσπειρωθεί και οργανωθεί σε κοινότητες που αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του μεταναστευτικού κινήματος. Στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης μπορούμε να απαριθμήσουμε δεκάδες Ελληνικές Κοινότητες με ιδιαίτερα σημαντική συμβολή, αφού με τις δράσεις τους παρεμβαίνουν ουσιαστικά σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων, τόσο προς τη γερμανική όσο και προς την ελληνική πολιτεία.

Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης αποτελεί ίσως μία από τις παλαιότερες της Γερμανίας. Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία, στη Στουτγάρδη ήδη το 1955 κατοικούσαν 285 Έλληνες και οι 151 εξ αυτών έλαβαν το 1954 μέρος στην ιδρυτική συνέλευση του «Συνδέσμου Ελλήνων Στουτγάρδης και Βάδης Βυρτεμβέργης». Ο Σύνδεσμος αυτός μετονομάστηκε το 1957 σε «Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης και Βάδης Βυρτεμβέργης» και γι’ αυτόν το λόγο το συγκεκριμένο έτος (1957) φέρεται ως αυτό της ίδρυσης της Κοινότητας. Την επίσημη αναγνώρισή της από το Ειρηνοδικείο Στουτγάρδης την έλαβε στις 22 Μαρτίου 1958 και πρώτος πρόεδρός της ήταν ο κύριος Γεώργιος Παπαηλίου, Fremdarbeiter από το 1941.

Με το Βασιλικό Διάταγμα 173 που δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 1958 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης αναγνωρίστηκε ως «Ελληνική Κοινότητα χωρίς γεωγραφικά (κοινοτικά) σύνορα». Μόνο τρεις Ελληνικές Κοινότητες έχουν πάρει αυτήν την αναγνώριση: του Τορόντο, της Μελβούρνης και της Στουτγάρδης.

Έκτοτε, σκοπό της λειτουργίας της Ελληνικής Κοινότητας αποτελεί η επιμέλεια ζητημάτων που αφορούν τους ομογενείς τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα και η ενασχόληση με τα σχολικά θέματα των παιδιών και γι’ αυτό επιτρέπεται να φέρει επίσημα το εθνόσημο της Ελλάδος.

Στις 30 Μαρτίου 1960 υπογράφεται η σύμβαση «περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία» μεταξύ Ελλάδος και Δυτικής Γερμανίας. Αυτό αποτέλεσε και το σημείο ορόσημο για το μαζικό ερχομό των Ελλήνων μεταναστών, με αποτέλεσμα να φτάσει η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης σε ορισμένες χρονικές περιόδους να απαριθμεί περισσότερα από 4.000 εγγεγραμμένα μέλη. Πολλοί εξ αυτών συμμετείχαν από την αρχή της Κοινότητας ως φοιτητές και συμμετέχουν ενεργά μέχρι και σήμερα.

Μετά το πραξικόπημα του 1967 στην Ελλάδα, η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης, με τις δραστηριότητές της, έγινε σύμβολο αντίστασης κατά των Συνταγματαρχών και της Δικτατορίας. Ανέλαβε ηγετικό, συντονιστικό και καθοδηγητικό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων μεταναστών σε ολόκληρη τη Γερμανία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μετά την μεταπολίτευση (1974) και σχεδόν μέχρι την οικονομική κρίση, η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης προσέφερε μεν πολλά στους συμπατριώτες μας αλλά πολλές φορές η μεγάλη κομματική αντιπαράθεση οδήγησε σε πόλωση και μία αρνητική εικόνα για εκείνη. Εκτός αυτού αρκετοί Έλληνες, ιδιαίτερα μετά το 1980 και 1990, άρχισαν να επιστρέφουν στην Ελλάδα. Η επερχόμενη όμως οικονομική κρίση (2009/2010), οι διάφορες αντικειμενικές δυσκολίες και προσωπικά προβλήματα των μελών των τελευταίων Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης είχαν σαν αποτέλεσμα να παγώσει το 2012 αυτή η ιστορική και μεγάλη Κοινότητα την ενεργό λειτουργία της.

Με την οικονομική όμως κρίση και τα μνημόνια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από το 2010 και έπειτα, εντάθηκε στη Γερμανία η καμπάνια των γερμανικών ΜΜΕ εναντίον της χώρας μας. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί προέβαλαν μία αρνητική εικόνα, προσδίδοντας στους Έλληνες και την Ελλάδα τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Από την άλλη μεριά, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε την αφετηρία για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς τη Γερμανία, που γέννησε πολυποίκιλα προβλήματα, ιδιαίτερα για τους νέους μετανάστες. Έτσι δημιουργήθηκε η απόλυτη ανάγκη για επαναλειτουργία της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης, ώστε να ενημερώνει και να βοηθά τους συμπατριώτες, αλλά και να αντιδρά και να παίρνει θέσεις στα διάφορα άρθρα των γερμανικών ΜΜΕ ενάντια στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις δράσεις της είναι, επίσης, η διοργάνωση εκδηλώσεων για πιο αντικειμενική ενημέρωση στη γερμανική κοινωνία και στο Δήμο της Στουτγάρδης, ούσα η γέφυρα μεταξύ των Ελλήνων, παλιών και νέων μεταναστών και συγχρόνως γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Μια ομάδα παλιών και νέων Ελλήνων μεταναστών της Στουτγάρδης με επικεφαλής την Άννα Ιωαννίδου (δικηγόρο, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Δήμου Στουτγάρδης και αντιπρόεδρο του γερμανικού θεάτρου Theater tri-bühne) και έναν από τα παλαιότερα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης τον Δρ. Κωνσταντίνο Καρρά (τέως πρόεδρο της ΕΚΣ και πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων και Διανοουμένων Στουτγάρδης) πήρε την πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης. Μετά από διάφορες δυσκολίες και πολλαπλές συναντήσεις με εναπομείναντα μέλη του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου, εξελέγη στις 15 Απριλίου 2018 το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο την Άννα Ιωαννίδου. Από τον Απρίλη του 2018 μέχρι και σήμερα, ακόμη και υπό τις συνθήκες του κορωνοϊού SARS-CoV-2, το Διοικητικό Συμβούλιο παρουσιάζει ένα αξιόλογο έργο. Η Ελληνική Κοινότητα έγινε γνωστή στο γερμανικό και ελληνικό κοινό της Στουτγάρδης με τις άκρως επιτυχημένες πολιτιστικές, πολιτικές (όχι όμως κομματικές) και κοινωνικές εκδηλώσεις (περίπου 40) και τη συμμετοχή σε πάνω από 100 εκδηλώσεις άλλων συλλόγων και φορέων του Δήμου Στουτγάρδης και του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Η νυν πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης Άννα Ιωαννίδου πρεσβεύει ότι «τα φλέγοντα θέματα είναι πολλά» και θεωρεί βασική τη συμμετοχή της Ελληνικής Κοινότητας στα εξής:

-Συμμετοχή στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα των φορέων του Δήμου Στουτγάρδης και του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης

-Στήριξη για την καλή ένταξη και ενσωμάτωση των νέων Ελλήνων μεταναστών

-Μαρτυρικά χωριά και κατοχικό δάνειο

-Προσφυγικό / μεταναστευτικό, διότι είναι ευρωπαϊκό θέμα και όχι μόνο ελληνικό

-Ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού

-Συνεργασία με τους ελληνικούς, γερμανικούς και άλλους αλλοδαπούς πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς και με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων

-Στήριξη των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας και του Λυκείου

«Βλέπουμε την Ελληνική Κοινότητα ως γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών της εδώ κοινωνίας αλλά και μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης δεν είναι πλέον ο σύλλογος των Gastarbeiter. Ως κοινότητα συμμετέχουμε στα πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας, δίχως να ξεχάσουμε τις ελληνικές μας ρίζες. Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες που ζούμε ειρηνικά στην πολιτισμική πόλη μας Στουτγάρδη και εδώ υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας», καταλήγει η πρόεδρος της Κοινότητας.

Πηγή:  https://www.etsimagazin.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελιάνα Καναβέλη και η Αλίκη Κοσυφολόγου στο «Αποτύπωμα»  | 19.09.2024, 12:00
Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, 12:00 ώρα Ελλάδας, η εκπομπή «Αποτύπωμα» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου, συναντά την Ελιάνα Καναβέλη, Δρ Κοινωνιολογίας και εκπαιδευτικός και την Αλίκη Κοσυφολόγου, Δρ Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας και ερευνήτρια, με αφορμή την έκδοση της μελέτης τους «Άπιαστη μητρό...
Νέα σχολική βιβλιοθήκη στο Νέο Σκοπό Σερρών, δωρεά του Ελληνοαμερικανού Εμμ. Σαββόπουλου
Μια νέα σχολική βιβλιοθήκη απέκτησε το ιστορικό δημοτικό σχολείο του Νέου Σκοπού Σερρών, η οποία αποτελεί δωρεά ενός καταξιωμένου Ελληνοαμερικανού ομογενή, Σκοπηνού, του Εμμανουήλ - Ευστάθιου Σαββόπουλου (Emanuel Efstathios Savas, E.S. (Steve) ή αλλιώς «Savas», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι και οι γνωστοί σ...
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης
Με σημαντικές προβολές και παρουσιάσεις, οι οποίες απέσπασαν το σοβαρό ενδιαφέρον του κοινού, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Με την κεντρική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ να είναι αφ...
Μελβούρνη: Εκδήλωση για την 200ή επέτειο από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα
Μια ιδιαίτερη εκδήλωση προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα, με αφορμή την 200ή επέτειο από τον θάνατό του, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας (ΣΕΛΣΑ), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μελβούρνη. Η εκδήλωση, η οποία έχει τίτλο «Λόρδος Βύρωνας, ο Φιλέλληνας Π...
“Ηχώ” Μια νέα σελίδα για την ομογένεια της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής
Η οικογένεια του Hephaestus Wien, της ομογενειακής σελίδας και του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Βιέννης μεγαλώνει με τη νέα ομογενειακή ιστοσελίδα την "Ηχώ Κεντρικής και Νοτίου Αφρικής" Mετά το Hephaestus Wien, που απευθύνεται σε όλη την ομογένεια, το Pyramis News, που εστιάζει στους Ομογενείς της Αφρικής κ...
Η Χρύσα Κοντογεωργοπούλου είναι «Η ποιήτρια της Εβδομάδας» |  16-22.09.2024
Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της Φωνής της Ελλάδας, στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.  Η εβδομάδα από 16/09/2024 έως 22/09/2024  είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια Χρύσα Κοντογεωργοπούλου. Η Χρύσα Κοντογεωργοπούλου (Μαγκλίνη) ε...