Παρέμβαση στο προσχέδια νόμου του υπουργείου Παιδείας που δόθηκε σε διαβούλευση στις 22 Απριλίου και, ειδικότερα, στις διατάξεις που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού κάνουν με επιστολή τους οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Βαυαρίας.
Οι καθηγητές σημειώνουν ότι, ενώ υπήρξε συγκεκριμένη κυβερνητική εξαγγελία για επέκταση της καταβολής επιμισθίου στα 5 από τα 4 χρόνια που είναι μέχρι σήμερα, η δέσμευση αυτή αναιρείται με το σχέδιο νόμου που βγήκε σε διαβούλευση.
Όπως αναφέρουν, η πρόταση που έχουν υποβάλλει για 5ετία δεν επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα εξοικονομεί χρήματα από τις αποζημιώσεις πρώτης μετάβασης νέων, αποσπασμένων εκπαιδευτικών, ενώ αποτελεί και κίνητρο για νέες αποσπάσεις.
Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό καλύπτεται και σημαντικός αριθμός των κενών των σχολείων, ώστε να ξεκινούν ομαλά το σχολικό έτος και με έμπειρο προσωπικό.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
ενώ πρόσφατα, συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου 2020, ως πολιτική ηγεσία προαναγγείλατε, με τις δηλώσεις της κυρίας Ζαχαράκη, επέκταση της καταβολής επιμισθίου σε 5 από 4 χρόνια που είναι μέχρι τώρα, με το πολυνομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση στις 22 Απριλίου αναιρείται αυτή η εξαγγελία.
Ομολογούμε ότι η κοινότητα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που υπηρετούμε στη Βαυαρία με έκπληξη και απογοήτευση υποδεχτήκαμε αυτή την (μη) πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου. Παρά τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που εισηγείστε για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού, παραβλέπετε την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των εκπαιδευτικών του εξωτερικού και ειδικά της Γερμανίας. Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις από πλευράς μας, το Υπουργείο εμμένει σε μια στάση που οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση της εκπαίδευσης του εξωτερικού. Ενώ με την παραχώρηση του δικαιώματος για έναν έκτο χρόνο παράτασης της απόσπασης (την οποία αντιμετωπίζουμε κι εμείς θετικά) το Υπουργείο φαίνεται να καταλαβαίνει πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αποφεύγετε να νομοθετήσετε το πλέον ζωτικό, την 5ετία με επιμίσθιο.
Φέτος, το γνωρίζετε από τα στοιχεία που σας έχουν κοινοποιήσει οι Συντονιστές Εκπαίδευσης, λήγει η 4ετία με επιμίσθιο για πολλούς εκπαιδευτικούς και η 3ετία για κάποιους άλλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιμηκύνουν την παραμονή τους για ένα ή δύο ακόμη χρόνια αντίστοιχα με επιμίσθιο. Η πρόταση για 5ετία δεν επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό του κράτους. Αντιθέτως το κράτος εξοικονομεί χρήματα από τις αποζημιώσεις πρώτης μετάβασης νέων αποσπασμένων εκπαιδευτικών και αποτελεί ισχυρό κίνητρο για νέες αποσπάσεις. Με την πρότασή μας για 5ετία με επιμίσθιο καλύπτεται σημαντικός αριθμός των κενών των σχολείων, ώστε να ξεκινούν σχετικά ομαλά τον Σεπτέμβρη και μάλιστα με έμπειρο προσωπικό.
Προτείνουμε λοιπόν να αφαιρεθεί στο άρθρο 29, παράγραφος 3α του προς ψήφιση νομοσχεδίου η φράση “ μόνο για το πρώτο έτος παράτασης“ και να διατυπωθεί το εδάφιο του νόμου ως εξής:
3. Στην περ. β ́ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: «Παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού, η οποία υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του ημερολογιακού έτους, για δύο (2) ακόμη έτη με επιμίσθιο, κατόπιν εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης σχετικά με τις ανάγκες της υπηρεσίας και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων.»
Η διατύπωση του εδαφίου για την πενταετία να αφορά όλους τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν έχουν λάβει 5 έτη επιμισθίου κατά το παρελθόν ανεξάρτητα από το έτος αρχικής απόσπασής τους.
Επισημαίνουμε εμφατικά και βάσει της εμπειρίας μας ότι την ερχόμενη σχολική χρονιά τα σχολεία θα αδειάσουν, αν δεν υπάρξει η αλλαγή που προτείνουμε. Νέες αποσπάσεις πολύ δύσκολα θα γίνουν, όπως διαπιστώθηκε και από τις τρεις φετινές συμπληρωματικές προσκλήσεις που απέβησαν άκαρπες. Επίσης η συγκυρία του κορωνοϊού δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Σας ενημερώνουμε ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί που διανύουν την 3ετία τους σκέφτονται ήδη να φύγουν χωρίς καν να ζητήσουν παράταση. Δεν διακινδυνεύουν να μείνουν για τονεπόμενο και μόνο χρόνο,που προβλέπουν ότι θαείναι δύσκολος με περιοριστικά μέτρα λόγω ενδεχόμενης νέας έξαρσης της πανδημίας, και προτιμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Αν δεν δοθεί και το ελάχιστο αυτό κίνητρο, η κατάσταση για τα σχολεία του εξωτερικού την επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Με εκτίμηση και διάθεση συνεργασίας,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Βαυαρίας
Η Πρόεδρος, Σοφία Σκεύα
Η Αντιπρόεδρος, Γκίτση Αναστασία
Ο Γενικός Γραμματέας, Ζήκος Δημήτριος
Ο Ταμίας, Δημαράς Αλέξανδρος
Ο Οργανωτικός Γραμματέας, Τσούμος Κωνσταντίνος Το Μέλος, Μπέση Σπυριδούλα – Ίριδα Το Μέλος, Παναγή Ρεβέκκα – Μαρίνα
Πηγή:alfavita
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα