Ένα ξεχωριστό ραδιοφωνικό ταξίδι ανήμερα των Θεοφανίων στις «Καλές Θάλασσες – Βάρδια Σαββάτου» | 06.1.2023, 12:00

Πληθώρα εθίμων και παραδόσεων, με ρίζες βαθιά κρυμμένες στον χρόνο συνεχίζουν να αναβιώνουν κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανίων σε όλες τις γωνίες της Ελλάδας.
Σε αυτά θα ανατρέξουμε με κάλαντα των Φώτων και μελωδικά τραγούδια, στην εκπομπή «Καλές Θάλασσες – Βάρδια Σαββάτου» με τον Αντώνη Καραγιαννάκη, στη Φωνή της Ελλάδας, ανήμερα των Θεοφανίων, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στις 12:00 ώρα Ελλάδας.

Θα μπούμε στο πνεύμα των ημερών με τον Αγιασμό των Υδάτων, τα Ραγκουτσάρια – το περίφημο Καστοριανό Καρναβάλι-, το «Κυριαλέησον» στο Καρπερό Γρεβενών, τα «Φωτοκόλυβα» και τον Αγιασμό των κουδουνιών στην Κρήτη, το «Γιάλα – Γιάλα» στην Ερμιόνη της Αργολίδας, και το έθιμο η «Καμήλα και η Νύφη» στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής.

Θα μιλήσουμε για τα Τζαμαλάρια, τα «κεριά στο νερό» στην ορεινή Ερμακιά, τους «Μαρμαρίτες» στην Κω, για το έθιμο με το πορτοκάλι και το κυπαρίσσι στο Σιδηρόκαστρο, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, τα «Σάγια» στη Νέα Καρβάλη, τους «Μωμόγερους», τους Φωταράδες, τους Αράπηδες, τους Κουδουνοφόρους και πολλά ακόμα έθιμα των Θεοφανίων.

Μετάδοση: Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, 12:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Αντώνης Καραγιαννάκης