Η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας εορτάστηκε με μία συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο με κύρια καλεσμένη την διεθνούς φήμης συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ.
Ανταπόκριση – ΕΡΤ: Ευδοξία Λυμπέρη
Η διαχρονική αξία, ο οικουμενικός χαρακτήρας και η διεθνής απήχηση της ελληνικής γλώσσας αναδείχτηκαν τόσο από τις παρουσιάσεις προγραμμάτων της ελληνικής γλώσσας σε άλλες χώρες όσο και από το τραγούδι των μαθητριών και μαθητών του ελληνικού σχολείου.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Κώτσηρα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, τη «θαυμαστή ανθεκτικότητα» που διακρίνει την ελληνική γλώσσα ενώ ειδική αναφορά έκανε στη Διασπορά, «το ταξίδι των αξιών του Ελληνισμού ανά την υφήλιο».
Ο Έλληνας Πρέσβης, κ. Γιάννης Τσαούσης, μίλησε για τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας, τις δράσεις των δημοσίων φορέων αλλά και τον ρόλο των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ενώ ειδική μνεία έκανε στους Νομπελίστες συγγραφείς Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη και στις ρήσεις τους για τη σημασία της ελληνικής γλώσσας.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσαούσης συνομίλησε με τη Βρετανίδα συγγραφέα και πολιτογραφημένη Ελληνίδα, Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία περιέγραψε τη δική της εμπειρία όσον αφορά την εκμάθηση των ελληνικών και τη συγγραφή βιβλίων με θέμα την Ελλάδα. Η κ. Χίσλοπ είπε μάλιστα με κάποιο χιούμορ ότι εύχεται κάποια στιγμή να “ονειρεύεται στα ελληνικά” και ο Έλληνας πρέσβης αφού την ευχαρίστησε για όλα όσα έχει κάνει για τη χώρα μας, της ευχήθηκε “όνειρα γλυκά και ελληνικά”!
Η διεθνής απήχηση της ελληνικής γλώσσας αποτυπώθηκε σε δύο βίντεο που προβλήθηκαν αρχικά από τη σχολή Saheti στη Νότια Αφρική που ιδρύθηκε το 1974 από την ελληνική παροικία με επικεφαλής την εμβληματική μορφή του δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γιώργο Μπίζο.
Το δεύτερο βίντεο ήταν από το σχολείο St Nicholas στην Γκάνα. Και τα δύο σχολεία έχουν εντάξει στα προγράμματά τους την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Εκπροσωπώντας τον πολιτιστικό ομογενειακό φορέα Θυγατέρες της Πηνελόπης (Daughters of Penelope), η κα Στέλλα Μπομποτσιάρη αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και διεθνώς, ενώ η κα Μαγδαληνή Παρούτη περιέγραψε στο κοινό πώς η φιλανθρωπική οργάνωση Kind at Heart Foundation σε συνεργασία με την MKO FONELISCO στην Τανζανία προωθούν ένα πρόγραμμα για τη διάδοση της ελληνικής παιδείας.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ομιλία στα ελληνικά του Βρετανού φοιτητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κ. Ethan Chandler, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικό του ταξίδι στους δρόμους της ελληνικής γλώσσας αλλά και στην αγάπη του για την Ελλάδα και τη γλώσσα μας.
Τέλος, εκπροσωπώντας την ελληνική και την κυπριακή διασπορά, μαθητές από το ελληνικό δημοτικό σχολείο Λονδίνου τραγούδησαν με τη συνοδεία του Σωτήρη Φιλίππου στο πιάνο, γνώριμες και αγαπημένες ελληνικές μελωδίες, ενώ μαθητές από το σχολείου του High Barnet απήγγειλαν το ποίημα της Γκέλης Ντηλιά «Η Γλώσσα μου – Ροή Ζωής».
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας που νωρίτερα είχε επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους αλλά και ακαδημαϊκούς.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων, επαγγελματικοί και πολιτιστικοί φορείς του ΗΒ, καθηγητές Κλασσικών Σπουδών βρετανικών πανεπιστημίων και εκπαιδευτικοί ελληνικών σχολείων.