Παιδικές φωνές γέμισε η πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοτικού και του Γυμνασίου Λονδίνου.
Οι μαθητές του Γυμνασίου, έπαιξαν λεκτικά παιχνίδια με ετυμολογία λέξεων και γλωσσικές ρίζες, ενώ οι μαθητές του Δημοτικού, χωρισμένοι σε ομάδες έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια λέξεων και ετοίμασαν κατασκευές με επίκεντρο πάντα τη γλώσσα.
Όλα τα παιδιά φορούσαν ειδικά για την ημέρα μπλούζες με λέξεις αγγλικές που έχουν ελληνική ρίζα.
Οι μαθητές παρουσίασαν μία σειρά από ενδιαφέροντα παιχνίδια κατανόησης της ελληνικής γλώσσας:
Το ελληνικό Γυμνάσιο παρουσίασε την «Ανάδειξη της Γλώσσας μέσω του Διαλόγου», όπου μέσα από καθημερινούς διαλόγους ερμηνεύτηκαν εκφράσεις που έχουμε δανειστεί από την αρχαία ελληνική, αλλά εξηγήθηκε και η συχνή λανθασμένη χρήση τους.
Το ελληνικό Δημοτικό παρουσίασε το κουίζ «Μάντεψε την λέξη στα Ελληνικά» με λέξεις από άλλες γλώσσες και ρίζα ελληνική, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.
Τα παιδιά του Δημοτικού παρουσίασαν επίσης ένα Αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό, απαγγέλλοντας τον Εθνικό Ύμνο έχοντας σχηματίσει ένα παζλ με την ελληνική σημαία.
Σε μία συγκινητική στιγμή, όλοι μαζί, οι μαθητές, οι δάσκαλοι και τα στελέχη της Πρεσβείας που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ένωσαν τις φωνές τους με τα παιδιά τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.
Αποτείνοντας φόρο τιμής και στο Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη 2022 όλα μαζί τα παιδιά τραγούδησαν δύο τραγούδια σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη: το «Άσμα Ασμάτων» και το «Λαχτάρησα Μια Χώρα».
Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Ραπτάκης, αφού συνεχάρη τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους τους, τόνισε ότι
“η ελληνική γλώσσα μετρά περισσότερα από 3.500 χρόνια ζωής. Είναι η γλώσσα που μιλούσαν ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης, ο Ιπποκράτης, ο Μέγας Αλέξανδρος, οι Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και ο Σεφέρης και ο Ελύτης.
“Είναι η γλώσσα της επιστήμης και της λογοτεχνίας και «μία γέφυρα που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο». Για το λόγο αυτό η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια μέρα της Ελληνικής γλώσσας.”
Ο κ. Πρέσβυς, δώρισε από ένα λεξικό στους διευθυντές δημοτικού και γυμνασίου για τις βιβλιοθήκες των δύο σχολείων.
Τα παιδιά και οι καθηγητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι και ιδιαίτερα συγκινημένοι από την εκδήλωση στην Πρεσβευτική κατοικία – ειδικά και μετά την ξενάγηση που τους έγινε στο γραφείο του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος είχε διατελέσει Πρέσβυς της Ελλάδας στο Λονδίνο.
Τέλος, δόθηκε η υπόσχεση εκατέρωθεν ότι και την επόμενη χρονιά οι Έλληνες μαθητές του Λονδίνου θα έχουν τον «πρώτο λόγο» στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.