του Γιώργου Διονυσόπουλου
Το δικό του μήνυμα με αφορμή την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων εξέπεμψε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης, από την πρωτεύουσα της χώρας Λουζάκα. Ο Σεβασμιότατος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τραπεζούντα του Πόντου, στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου μνημόσυνου που κάνει για τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη δικαίωση και την αναγνώριση της σφαγής και των διωγμών που υπέστη, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ποντιακός ελληνισμός. «Η μάχη για δικαίωση πρέπει να δίνεται καθημερινά σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο από σύσσωμο τον Ελληνισμό, τόσο της Ελλάδος, όσο και τον Ελληνισμό της Διασποράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος απευθυνόμενος προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ζάμπιας.
Με δάκρυα στα μάτια και μπροστά στην Ιερά εικόνα του Άη Γιώργη -Πολύτιμο Ιερό κειμήλιο από τα Μουζαμάνα της Τραπεζούντας- και την φωτογραφία του προπάππου του ιερέα , στα Μουζαμάνα Τραπεζούντας, Δαμιανού Τσαφταρίδη, ο Μητροπολίτης Ιωάννης αναφέρθηκε στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, η ημέρα μνήμης της οποίας είναι η 19η Μαΐου, αποτίνοντας τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής και ανάβοντας ένα κερί και θυμίαμα «για τις ψυχές αυτών των μαρτύρων που χάθηκαν».
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μηνύματος ο Σεβασμιότατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική Πολιτεία προκειμένου η ποντιακή γενοκτονίας να τύχει της διεθνούς αναγνώρισης. «Ευχή και προσευχή μας είναι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στις οποίες προέβη πέρυσι στην επέτειο μνήμης των 100 ετών αναφορικά με την προώθηση της διεθνοποίησης του ζητήματος, τώρα που κλείνουμε τα 100 + 1 έτη να οδηγήσουν σε μια ανανεωμένη, συνεκτική, ενιαία και ολοκληρωμένη agenda για την προώθηση του διαχρονικού ζητήματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Η συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση δεν αποσκοπεί απλώς στη δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά έχει εξόχως διδακτικό χαρακτήρα. Η σημασία και η αξία της διεθνοποίησης του ζητήματος πρέπει να υπογραμμίζεται στους κόλπους των περιφερειακών και διεθνών θεσμών και fora, ώστε να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και σύμπραξης με άλλες χώρες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην οικουμενική αναγνώριση και την καταδίκη των ειδεχθών “εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας” και της γενοκτονικής πρόθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» τόνισε ο κ. Ιωάννης.
Ταυτόχρονα, ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε και στην καθοριστική συμβολή, προς αυτή την κατεύθυνση, της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και συγκεκριμένα τον οργανωμένων συλλόγων, σωματείων και ομοσπονδιών του Ποντιακού Ελληνισμού, οι οποίοι μέσα από την πολυσχιδή τους δράση και μέσα από τη διατήρηση του πολιτισμού και των παραδόσεων τους συνεισφέρουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλο τον πλανήτη και καθιστούν αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη και αλήθεια. «Ιδίως, εμείς οι Ποντιακής καταγωγής Έλληνες οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψουμε για τη δικαίωση των προγόνων μας που έχυσαν το αίμα τους και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Στόχος δεν είναι η τιμωρία και η εκδίκηση, αλλά η δικαίωση και η καταδίκη των βάρβαρων πράξεων που οδήγησαν στην μαζική εξαφάνιση και εκτοπισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, που θα αποτρέψουν στο μέλλον την επανάληψη παρόμοιων πρακτικών σε όλο τον κόσμο και θα θέσουν ένα ακόμη λιθαράκι στο δρόμο για την παγκόσμια ειρήνη» κατέληξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζάμπιας.
Να σημειώσουμε πως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Μητρόπολη Ζάμπιας, έχει ήδη από πέρσι προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αποφασίζοντας την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των χιλιάδων ποντίων Ελλήνων, που συστηματικά εξόντωσαν οι Νεότουρκοι στις αρχές του 20ου αιώνα σε όλους τους ιερούς ναούς των ελληνικών κοινοτήτων της αφρικανικής ηπείρου. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ και των περί αυτόν Ιεραρχών, στο πλαίσιο της ετήσιας σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, ο οποίος, μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και μία πληθώρα παράλληλων δράσεων για την ανάδειξη της ποντιακής ιστορικής μνήμης σε διάφορα αφρικανικά φόρα και οργανισμούς.