Το 2021 ήταν μια απρόβλεπτη χρονιά, με τον Covid να δημιουργεί πολλά προβλήματα. Ωστόσο, η σειρά των εβδομαδιαίων σεμιναρίων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης συνεχίστηκε αδιάκοπα.
Οι προσπάθειες για την επιστροφή σε ζωντανές ή ακόμα και υβριδικές παρουσιάσεις στο ημιώροφο της Κοινότητας ματαιώθηκαν καθώς επιβλήθηκαν ξανά τα lockdown, αλλά και η απροθυμία των ανθρώπων να επιστρέψουν στο κέντρο της πόλης καθώς μαινόταν η πανδημία.
Το πρόγραμμα εκτελέστηκε κυρίως διαδικτυακά με μια σειρά από ντόπιους, αλλά κυρίως διεθνείς ομιλητές. Τα θέματα ήταν αρκετά διαφορετικά, αλλά δόθηκε σημαντική έμφαση σε θέματα που σχετίζονταν με την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Καθώς πλησιάζουμε την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, θα υπάρξουν πολυάριθμα σεμινάρια που θα διερευνούν θέματα που σχετίζονται με αυτήν την ταραχώδη περίοδο.
Έντονη θα είναι και η μουσική θεματολογία, όπου ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής, θα σχολιάσει το έργο του αείμνηστου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και ο Christopher King θα εξετάσει τα «μοιρολόγια» της Ηπείρου.
Αναμένεται μια ενδιαφέρουσα αντιπροσώπευση από τη Βόρεια Αμερική και, συγκεκριμένα, από τη Χριστίνα Φιλίου, από το Πανεπιστήμιο Berkeley, το Γιώργο Αναγνώστου του Πανεπιστήμιο Ohio State, τον Αθανάσιο Γκέκα του Πανεπιστημίου York (Καναδάς) και τον Στέφανο Κατσικά του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τον Mark Mazower του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ένα βραβευμένο Βρετανό ιστορικό που έχει γράψει εκτενώς για την ελληνική και την βαλκανική ιστορία.
Το πρώτο σεμινάριο ξεκινάει φέτος την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στις 7μμ., με ομιλητή τον καθηγητή Tim Parkin του Πανεπιστημίου Μελβούρνης
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.greekcommunity.com.au/gocmv_public/index.php/en/schools/seminars/2022-seminar-program
Πηγή: Νέος Κόσμος