Η ελληνική διατροφή στο πέρασμα των αιώνων ήταν το θέμα εργασίας, την οποία πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, η Δ’ Δημοτικού του σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης(ΕΚΜ).
Η εργασία είχε ως στόχο να μάθουν τα παιδιά τα είδη των τροφών και τη θρεπτική αξία τους, αποκτώντας σωστές διατροφικές συνήθειες, αλλά και να αναγνωρίσουν στοιχεία της καθημερινής μας διατροφής που προϋπήρχαν αυτούσια στα γεύματα των αρχαίων Ελλήνων.
Στο πλαίσιο της εργασίας οι μαθητές συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες ήταν η έρευνα , η συγγραφή συνταγών, η μελέτη υλικών και πρώτων υλών, η ανάγνωση και επεξεργασία σχετικών βιβλίων, η σύνθεση πιάτων στο σπίτι και πολλές άλλες.
Επίσης, «επισκέφτηκαν» διαδικτυακά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο προσφέρει πολλές δράσεις με θέμα τη διατροφή (Δίαιτα), αξιοποίησαν υλικό και φύλλα εργασιών από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησαν τον μύθο για τη μάχη της Αθήνας και τον τρόπο που η ελιά έγινε το ιερό δέντρο της πόλης , μέσα από την πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών staellinika, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Μελέτησαν επίσης την διατροφική αξία του καρπού της ελιάς και του ελαιόλαδου, την ιστορική και θρησκευτική σημασία του δέντρου για τους Έλληνες από τα αρχαία χρόνια ως τα χρόνια του Χριστού και τη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς και τη σημασία του στη γεωργική παραγωγή και την οικονομία της χώρας σήμερα.
Στο τέλος όλων των δραστηριοτήτων έγινε ένα αφιέρωμα στην ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα λίγο διαφορετικό και πρωτότυπο, λόγω των συνθηκών της απομόνωσης. Όλοι οι μαθητές του τμήματος μαγείρεψαν ζωντανά, μέσω του Ζοοm κατά τη διάρκεια του μαθήματος, από τις κουζίνες των σπιτιών τους. Μετά από ψηφοφορία, η συνταγή που προτιμήθηκε ήταν η σπανακόπιτα!
Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης
Φωτογραφία: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης
Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα