Ο Γιώργος Μπίζος, υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Ομογένειας. Ο ομογενής δικηγόρος, υπήρξε στενός φίλος του Νέλσον Μαντέλα – τον αποκαλούσε “αδερφό” του – και τον υπερασπίστηκε στον πολύχρονο αγώνα του κατά του Απαρτχάιντ. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Μπίζος, μαζί με άλλους τέσσερις δικηγόρους υπερασπίστηκαν τον Μαντέλα στην πολύκροτη δίκη και πέτυχαν να γλιτώσει τη θανατική καταδίκη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ελληνικού ραδιοφωνικού προγράμματος SBS greek της Αυστραλίας, άρχισε ήδη το πρώτο στάδιο δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στη ζωή του. Στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ θα συμβάλουν ο γιος του αείμνηστου Γιώργου Μπίζου, Αλέξης, σκηνοθέτες από τη Νότια Αφρική καθώς και ομογενείς από την Πέρθη. Τη μουσική του ντοκιμαντέρ θα αναλάβει ο συνθέτης και μουσικός Θανάσης Πολυκανδριώτης που ήταν στενός φίλος του Γιώργου Μπίζου.
Ο αξέχαστος δικηγόρος είχε αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα κατά των διακρίσεων. Στα χρόνια του απαρτχάιντ ο Μπίζος υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) και συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας.
Είχε τιμηθεί επανειλημμένα για το έργο του. Η Νομαρχία Αθηνών του απένειμε τον τίτλο”Πρεσβευτής του Ελληνισμού” και τον Μάιο του 2001 ανακηρύχθηκε, ύστερα από πρόταση της Διεθνούς Ακαδημίας Δικηγόρων, δικηγόρος της χρονιάς από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον.
Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Οδύσσεια προς την Ελευθερία». Εκεί περιγράφει το ταξίδι του από το 1941, όταν σε ηλικία 13 ετών, έφυγε από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας με μία βάρκα, μαζί με τον πατέρα του, δήμαρχο τότε του χωριού, για να φυγαδεύσουν στην Κρήτη επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες τους οποίους είχε σώσει με κίνδυνο της ζωής του, ο πατέρας του. Αντί για τη μεγαλόνησο, φτάνουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου τους μετέφερε ένα βρετανικό πλοίο, που τους περισυλλέγει μετά από μία φοβερή τρικυμία και από εκεί στη Ν. Αφρική, όπου ο Μπίζος συνέδεσε τη ζωή του με τη μοίρα του λαού της αφρικανικής χώρας.
Πηγή: sbsgreek – βικιπαίδεια