Φόβοι των ομογενών σε Βέλγιο και Ολλανδία

Τρομάζουν οι επισημάνσεις για επιπολαιότητα, με την οποία χειρίστηκαν το πρόβλημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού κάποιες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα ξενίζει και η πρωτότυπη «εκλαΐκευση» των μέτρων, τα οποία λαμβάνουν, πάντα κατόπιν εορτής. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Βελγίου και της Ολλανδίας, όπως τη μεταφέρει στη «Φωνή της Ελλάδας», ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Turnhout-Kempen κ. Ιωσήφ Πουρσανίδης:

“Η κ. Sophie Wilmes, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Βελγίου, με χαμηλή αναγνωρισιμότητα κι ακόμη πιο χαμηλό δείκτη λαϊκής εμπιστοσύνης, χωρίς να κλείσει ούτε πέντε (5) μήνες, στην πρωθυπουργία της χώρας της, κλήθηκε να διαχειριστεί ένα παγκόσμιο, υγειονομικό και οικονομικό πρόβλημα. Οι χειρισμοί της κυβέρνησής της ήταν τραγικοί», μας είπε χαρακτηριστικά. “Αρκεί να σας αναφέρω πως, η κ. Magie De Blok, η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας, Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης, του Βελγίου μοιράζεται την ευθύνη με την Πρωθυπουργό, κ. Sophie Wilmes. Δυστυχώς, τα καθυστερημένα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οδηγούν σε ασφαλέστερα, δυσμενή συμπεράσματα: Όταν στο Βέλγιο είχαμε 889 κρούσματα, η κ. Magie De Blok δήλωνε: “αν είσαι άρρωστος, μείνε στο κοτέτσι σου!” !…». Όταν, λοιπόν, η Ελλάδα έκλεινε τα πάντα, με πολύ λιγότερα από 300 κρούσματα, εδώ είχαμε πάνω από 1000 κρούσματα και περισσότερους νεκρούς. Κι όμως, εξαιτίας της «εξυπνάδας» των κ.κ. Sophie Wilmes και Magie De Blok, μπορούσες από το Βέλγιο να ταξιδέψεις στην Ιταλία, που είχε αρχίσει να είναι το επίκεντρο, όπως και στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι του κορωνοϊού! Συνάδελφοί μου, ζευγάρι Ρώσων μεταναστών, που πήγαν στον Άγιο Δομίνικο, μου ανέφεραν ότι, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών δεν υπήρχε κανένα μέτρο, ενώ η βρώμα, στις τουαλέτες και σε κάθε άλλο σημείο, ήταν απερίγραπτη. Κι όταν έφτασαν στον Άγιο Δομίνικο, τους ψέκαζαν, με το που κατέβαιναν από το αεροσκάφος. Τους θερμομετρούσαν, τους υπέβαλαν σε απολύμανση, με κάθε μέσο, και στο τέλος, οι σκύλοι τούς μύριζαν για ναρκωτικά…”.

– Ωστόσο, στο Βέλγιο, σήμερα υφίσταται το lockdown…
“Λίγες μέρες μετά. όταν τα πράγματα χειροτέρεψαν, δηλαδή, από τις 17 Μαρτίου και εντεύθεν, ξεκάθαρα κατόπιν εορτής, η κ. Magie De Blok εισηγήθηκε ¨lockdown¨. Σήμερα, η κατάσταση στο Βέλγιο, έχει ως εξής: Στρατιωτικός νόμος!… Έκλεισαν τα σύνορα με την Ολλανδία. Είμαι δίπλα στα σύνορα, και διαπίστωσα ότι, έκλεισαν μέχρι και τους παράδρομους και τους ποδηλατοδρόμους. Απαγορεύεται να πας οπουδήποτε με το αυτοκίνητο. Μόνο στην δουλειά σου, σε όσες – λίγες έμειναν ανοιχτές ακόμη. Εγώ είμαι ένας από τους 4-5 υπαλλήλους, εκ των 75 μιας εταιρείας, που δουλεύουν ακόμη. Οι υπόλοιποι δουλεύουν από το σπίτι τους ή είναι σε άδεια ή -επιτακτικά- πέρασαν στο ταμείο ανεργίας. Για να πας στην δουλειά σου χρειάζεται έγγραφο, από την εταιρεία, στην οποία εργάζεσαι. Διότι, η Αστυνομία κάνει έλεγχο και πρέπει να αποδείξεις τον προορισμό σου. Τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4000,00€) ήταν το πρόστιμο, μέχρι πρότινος, αν περνούσες τα σύνορα προς Ολλανδία, πριν τα κλείσουν”.

– Τι συμβαίνει όμως και στην Ολλανδία, που είναι «μια ανάσα» απόσταση, από την πόλη που μένετε;
“Ο κ. Mark Rutte, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, όταν το Βέλγιο αποφάσισε, επιτέλους, να κλείσει τα σχολεία και τα εστιατόρια, σκέφτηκε να αφήσει τα πάντα ανοιχτά!… Με αποτέλεσμα, οι Βέλγοι να κινηθούν μαζικά, ένα Σαββατοκύριακο, προς την Ολλανδία, για αναψυχή! Σε μια Ολλανδία, κατά το διπλάσιο μολυσμένη, από ό,τι ήταν το Βέλγιο… Άραγε να πειραματιζόταν, ο κ. Mark Rutte, στην κατεύθυνση της «ανοσίας της αγέλης», ή καθυστέρησε το “lockdown”, για να μην πληγεί η οικονομία της χώρας του; Σήμερα η Ολλανδία είναι προ των πυλών να γίνει η Ιταλία του Βορρά!… Ενώ οι συνέπειες στην οικονομία της, είναι τραγικές. Πολλοί Έλληνες, οι οποίοι προσωρινά απολύθηκαν, από τον εργοδότη τους, βρέθηκαν προ μιας τεράστιας, δυσάρεστης έκπληξης! Επικοινωνούσαν μαζί μου, να με ρωτήσουν, τι είναι τα χαρτιά που τους δίνουν, κι αν πρέπει να τα υπογράψουν ή όχι. Είναι έγγραφα, που τους καθιστούν -προσωρινά- δικαιούχους επιδόματος ανεργίας. Οπότε, αυτό το μήνα θα έχουν λιγότερες οικονομικές απολαβές. Κι όλοι αυτοί, μεταξύ τους και οι του ελλαδικού “brain drain”, δούλευαν σκληρά, γιατί ξεχρέωναν και υποχρεώσεις στην Ελλάδα, ή στήριζαν τους δικούς τους, εδώ, στο Βέλγιο ή στην Ελλάδα. Οπότε, δεν έχουν οικονομίες στην άκρη. Κι όταν, κάποια στιγμή, το σύστημα δεν θα μπορεί να πληρώνει, το -ως χθες- “brain gain”, για το Βέλγιο και τα άλλα προηγμένα κράτη, τότε θα μειώσει τις απολαβές και θα αρχίσουν οι προστριβές, για την αποπληρωμή τους. Πιθανόν και να ξεσπάσει κύμα «αδυναμίας εξυπηρέτησης υποχρεώσεων»!… Κι ύστερα, για όλους αυτούς, η επιστροφή στην Ελλάδα θα φαντάζει …μονόδρομος!”.

– Καταγράφετε δημόσια κάποια κριτική για την έλλειψη κοινής γραμμής των 27, στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού;
“Θα μου επιτρέψετε να σας πω τις δικές μου σκέψεις, που είναι και απόψεις που συμμερίζεται ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Πραγματικά, είναι να αναρωτιέται κανείς: αφού το σύνολο των ηγετών της Ευρώπης των 27, δεν αποφάσισε να λάβει μέτρα, όσο ο ιός εντοπιζόταν στην Κίνα, απ’  τη στιγμή που δεν αποφασίστηκε από κοινού, το κλείσιμο των συνόρων, την ώρα που είχε ξεσπάσει ο χαμός, και εδώ, στην Ευρώπη, όπου «αρμένιζαν βαρκούλες»…, πώς να μας πείσει κάποιος, ότι όλη αυτή η «Βαβέλ», δεν είναι σκόπιμο σχέδιο; Σε ποιους νομίζουν πως απευθύνονται, όταν αρχίζουν τα «τροπάρια» περί δήθεν λαθών και μη σκόπιμης ολιγωρίας; Ας επιλέξουν: Ή είναι τελείως ηλίθιοι, ή «κοιμήθηκαν» σκόπιμα, ως πειθήνιοι εντολοδόχοι!… Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές, για τα επίπεδα του παγκόσμιου πολιτισμού μας, αλλά και της εξαιρετικά προηγμένης επιστήμης και τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Είναι λάθος να συγκρίνεται η πανδημία του κορωνοϊού, με πανδημίες, όπως του 1918, ή οποιαδήποτε άλλη. Έχουμε μια ασυμφωνία του αποτελέσματος, με το επίπεδο της ανθρωπότητας. Δηλαδή, σε λίγο θα ευχόμαστε να πληγούμε από αστεροειδή, αντί από κάποιο «επιθετικό» ιό;…”

– Τι πιθανότητες πιστεύετε ότι υπάρχουν για μια επιθετική πρωτοβουλία της Ε.Ε., μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Υπάρχει περίπτωση να κόψει χρήμα;
“Αυτό που ζούμε είναι ταυτόχρονα και μια ακόμη, τεχνητή, παγκόσμια, οικονομική κρίση! Κι όσοι σπεύσουν να χαρακτηρίσουν υπερβολική, την εν λόγω εκτίμηση, ας απαντήσουν στο απλό ερώτημα: Γιατί, άραγε, όταν οι Έλληνες πέθαιναν της πείνας ή αυτοκτονούσαν, εξαιτίας των Μνημονίων, μας έλεγαν πως δεν ήταν εφικτή μια πολιτική οικονομικής χαλάρωσης, που θα τους επέτρεπε να ζήσουν;…
Έπρεπε, μας έλεγαν, να διατηρηθεί ο πληθωρισμός κάτω του 3%!…  Σήμερα, ξαφνικά, που το πρόβλημα αγγίζει πολλά κράτη, βρέθηκαν χρήματα να ρίξουν στα κράτη; Οι Η.Π.Α και η Ε.Ε, μας λένε πως, προτίθενται να χαλαρώσουν τους οικονομικούς στόχους λιτότητας. Όμως, να βάλω και μια άλλη διάσταση: όταν ρίχνεις χρήματα, ξαφνικά, για την αντιμετώπιση της παρούσας, της συγκεκριμένης ή όποιας μελλοντικής, παρόμοιας απειλής, διαπράττεις -ουσιαστικά- κλοπή! Διότι, η ροή των χρημάτων θα κατευθυνθεί, αναγκαστικά και μόνο σε φαρμακευτικές, σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, με αιτιολογία την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

– Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους συμπατριώτες σας στην Ελλάδα;
“Προσέχετε! Τα μάτια σας δεκατέσσερα! Μείνετε σπίτι! Δώστε χρόνο στους Ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να παλέψουν με τα κρούσματα που υπάρχουν, χωρίς να κινδυνεύει το σύστημα με κατάρρευση. Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι λίγα, κι αν υπάρξει εξέλιξη ανάλογη με της Ιταλίας ή άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Προσοχή και Καλή δύναμη! Περάσαμε πολλά, εδώ και δέκα χρόνια. Ας λήξει σύντομα τούτος ο εφιάλτης”.
Ιωσήφ Πουρσανίδης, πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Turnhout – Kempen

Ο Ιωσήφ Πουρσανίδης γεννήθηκε, το 1979, στην Ελασσόνα. Είναι απόφοιτος Ψυχολογίας και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων. Σπούδασε, επίσης, Πληροφορική και Ηλεκτρολογία. Έζησε στην Κοζάνη, στην Καβάλα και στο Tilburg της Ολλανδίας. Κατοικεί μόνιμα στο Ravels του Βελγίου. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Turnhout – Kempen, στο Βέλγιο, καθώς και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κοινοτήτων Βελγίου.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Χούπης