Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στην Μπούντεσταγκ (Bundestag), στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρατάξεων της γερμανικής Βουλής το αίτημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) για την ισότιμη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία.
Η Διαρκής Επιτροπή για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας (επιτροπή της ΟΣΕΠΕ) μέσω της φωνής του βουλευτή του γερμανικού Κοινοβουλίου Τάκη Μεχμέτ Αλί με καταγωγή από τον Πόντο, ζήτησε τη συμπερίληψη των Ελλήνων του Πόντου στο ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου του 2016 που αφορούσε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των γηγενών χριστιανικών πληθυσμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με διάδοχο κράτος την Τουρκία.
Τα μέλη του ΔΣ της ΟΣΕΠΕ και της Διαρκούς Επιτροπής για την Προώθηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας Παρθένα Ιορδανίδου και Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου παραβρέθηκαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όταν ο Πόντιος βουλευτής με ευσύνοπτο πλην σαφή τρόπο παρουσίασε το αίτημα για να καταλήξει στην ομιλία του με την φράση στα ελληνικά «Δεν Ξεχνώ».
Η συνεργασία και συμπόρευση μεταξύ του Τάκη Μεχμέτ Αλί και της Διαρκούς Επιτροπής για την Προώθηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας (ΔΕΠΑΓ) της ΟΣΕΠΕ μετράει χρόνια. Ο βουλευτής ενημερώθηκε για την πορεία και τις πολιτικές που ασκήθηκαν από την ΔΕΠΑΓ που στόχο είχαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Κορυφαία τέτοια στιγμή ήταν η ομιλία του τέως Προέδρου της Κυβερνήσεως Γιόακιμ Γκάουκ (Joachim Gauck) το έτος 2015, στην οποία έκανε αναφορά στην Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων.
Παρά όμως την συστηματική και εργώδη προσπάθεια της ΔΕΠΑΓ, το ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου του 2016, το επονομαζόμενο «Armenier-Resolution», δεν αναφέρεται ονομαστικά όπως κάνει με άλλες κοινότητες που υπέστησαν Γενοκτονία, στον Ποντιακό ελληνισμό. Συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρεται σε Αρμενίους, Ασσυρίους/Αραμαίους και «υπόλοιπους χριστιανικούς λαούς».
«Η μη αναφορά στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, είναι εξόχως προβληματική και υποτιμητική για την ιστορία των προγόνων μας, όπως συνηγορούν και συνομιλητές μας επιστήμονες Γενοκτονολόγοι. Δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αλήθεια. Σύμφωνα με τον θεμελιωτή της τεκμηρίωσης του Ολοκαυτώματος και ιδρυτή της IAGS (Διεθνής Ένωση Μελετητών της Γενοκτονίας) τον αείμνηστο Ίσραελ Τσάρνι (Israel Charny) “τα θύματα της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι δεν ήταν μόνο Αρμένιοι, αλλά και Ασσύριοι και Έλληνες”. Θέσαμε στόχο ζωής να αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία. Για εμάς ο αγώνας αυτός δεν θα τελειώσει μέχρι να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο της χώρας που ζούμε και προσφέρουμε ως ενεργά μέλη της κοινωνίας για την πρόοδό της, η ισότιμη αναγνώριση της Γενοκτονίας των ελληνορθοδόξων της Ανατολής», δήλωσε από το Βερολίνο στο pontosnews.gr η πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Παρθένα Ιορδανίδου.
Η πρόταση του βουλευτή της Bundestag Τάκη Μεχμέτ Αλί υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις και την ομάδα των Αριστερών με εξαίρεση την παράταξη του ακροδεξιού κόμματος AfD – Alternative für Deutschland (Εναλλακτική πρόταση για τη Γερμανία).
Η ΟΣΕΠΕ και η ΔΕΠΑΓ, η αρμόδια επιτροπή της στο θέμα της Γενοκτονίας, σε συνεργασία με τον Τάκη Μεχμέτ Αλί προγραμματίζουν τις επόμενες δράσεις για την τελική αναθεώρηση του Ψηφίσματος του 2016. Συγκεκριμένα για την προεκλογική περίοδο την λεγόμενη Wahlkampf θα ζητηθεί από τα γερμανικά κόμματα πλην του AfD (του ακροδεξιού κόμματος που καταψήφισε το αίτημα) να διασαφηνίσουν τις προθέσεις τους και να τοποθετηθούν επίσημα για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Γενοκτονίας του 2025 σχεδιάζονται δράσεις ενημέρωσης και ειδικής συζήτησης με τους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν κ’ εν Αργώς».
Πηγή: Αλεξία Ιωαννίδου / https://www.pontosnews.gr