Γερμανία: Επίτιμη δήμαρχος του Solingen η Ιωάννα Ζαχαράκη

Η πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, και βραβευμένη με τον “Σταυρό Αξίας” της Ομοσπονδιακής Γερμανίας κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη, ανακηρύχθηκε επίτιμη δήμαρχος στο Solingen της Γερμανίας για την επόμενη πενταετία.

Η Ιωάννα Ζαχαράκη, είναι φιλόλογος και κοινωνιολόγος και κατάγεται από τη Χρυσομηλέα Καλαμπάκας. Διαμένει από το 1981 στη Γερμανία, και εργάζεται σε Κοινωνικό Φορέα ως Εισηγήτρια στον τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας.

Εκλέγεται από το 1999 μέχρι σήμερα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Solingen. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης από το 2009 και υπεύθυνη για το συντονισμό της
Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης.

Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Bochum σε θέματα Διαπολιτισμικότητας, Διανθρωπίνων σχέσεων, Συμπεριφοράς, αντιμετώπισης διενέξεων και Διαπαιδαγώγησης Αξιών. Στα ίδια θέματα εκπαιδεύει Δημοσίους Υπαλλήλους για την μεθοδευμένη και σωστή εξυπηρέτηση του κοινού.

Έχει εκπονήσει και εφαρμόσει διδακτικό πρόγραμμα με θέμα „Διαπαιδαγώγηση Αξιών“ το οποίο θέλει να μεταφέρει σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Ενότητες του προγράμματος προορίζονται για
την επιμόρφωση Υπαλλήλων, Εκπαιδευτικών, Γονέων και παιδιών. Με τον Δήμο Καλαμαριάς συνεργάζεται στην οργάνωση προγράμματος για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με αυτό το αντικείμενο.

Λόγω της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας, συντόνισε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και φιλέλληνες την μεταφορά ιατρικού υλικού. Έγιναν μεταφορές στην Μητρόπολη και στο Νοσοκομείο στο Καρπενήσι, στην Μητρόπολη Μυτιλήνης, στην Αδελφότητα Αγάπης Χριστού στη Θεσσαλονίκη και στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εδέσσης.

Σε συνεργασία με φορείς της περιοχής στο Solingen, ίδρυσε το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων για την προσφορά συμπαράστασης νεοφερμένων συμπατριωτών στην Γερμανία. Στο πλαίσιο της εργασίας έχει εκδοθεί οδηγός με τίτλο «Διαμονή και εργασία στη Γερμανία», που προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους συμπατριώτες μας. Λόγω της μεγάλης ζήτησης στην Ελλάδα και σε όλη την Γερμανία μεταφράστηκε ο οδηγός και σε άλλες 6 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Πρόσφατα η ομογενής Ιωάννα Ζαχαράκη τιμήθηκε για την πολύτιμη προσφορά της από την ομοσπονδιακή Γερμανία με τον “Σταυρό Αξίας”. Παράλληλα, της απονεμήθηκε το βραβείο του δήμου Solingen: “Agenda 2019” για την μακροχρόνια ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος