Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο τιμήθηκε η ομογενής Ιωάννα Ζαχαράκη

Για την μακροχρόνια ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο απονεμήθηκε στην Ιωάννα Ζαχαράκη, στον σύζυγο της Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη και στο Διακονικό Ίδρυμα Solingen το βραβείο του δήμου Solingen: “Agenda 2019″ το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Ιωάννα Ζαχαράκη που κατάγεται από την Χρυσομηλιά, Καλαμπάκας Τρικάλων με τον mυτιληνιό σύζυγό της Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη δραστηριοποιούνται λόγω των σχέσεων τους με το νησί ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη στην Γερμανία για την κατάσταση στην Λέσβο και στα ελληνικά νησιά. Ήδη από το 2008 οργανώθηκε σε συνεργασία με τον κοινωφελή σύλλογο „Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο“ καθώς και γερμανικούς φορείς Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Λέσβο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τότε κατάστασης.

Στην ομιλία της, στο πλαίσιο της απονομής η Ιωάννα Ζαχαράκη κάνει σκληρή κριτική και θίγει τη μέχρι τώρα αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν είναι ικανή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια να βρει και να εφαρμόσει μία βιώσιμη, αλληλέγγυα και ανθρωπιστική μακροχρόνια λύση στο προσφυγικό.

Ως εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στην πόλη από το 1999 και ως Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης η Ιωάννα Ζαχαράκη εξήρε ιδιαίτερα την ανθρωπιστική συμπεριφορά των κατοίκων της Λέσβου. Εξέφρασε την εκτίμησή της για την υποδοχή, διαμονή και μέριμνα που προσφέρεται για πολλά χρόνια σε πρόσφυγες στην Λέσβο και στα νησιά του Αιγαίου.

“Οι πολίτες δεν έχασαν την ανθρωπιά τους και βοήθησαν παρά την οικονομική κρίση που απειλούσε την ίδια τους την ύπαρξη. Παρόλη την φιλότιμη, μακροχρόνια και αξιοθαύμαστη στάση και προσφορά, η αντοχή και ανοχή των κατοίκων των νησιών έχει όμως εξαντληθεί. Mας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, ότι η πανέμορφη, φιλότιμη και φιλόξενη Λέσβος έγινε συνώνυμη με την αποτυχημένη και απάνθρωπη προσφυγική πολιτική της Ευρώπης.
Ειδικά τώρα, μετά την καταστροφή του υπερπλήρη καταυλισμού της Μόριας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό γερμανική προεδρεία να βρει μία μακροχρόνια λύση σε αυτό το ζήτημα. Ήδη από καιρό η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, αφού πάνω από 170 Δήμοι είναι μέλη της “Συμμαχίας Ασφαλών Λιμένων”, «SEEBRÜCKE-Θαλάσσια γέφυρα». Το κίνημα εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή και περιμένει άμεσα από τη γερμανική και την ευρωπαϊκή πολιτική, ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής, αποποινικοποίηση της διάσωσης και αξιοπρεπή υποδοχή των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα ή βρίσκονται σε φυγή”. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος του Solingen που διαμένει και δραστηριοποιείται η Ιωάννα Ζαχαράκη και ο σύζυγός της είναι μέλος της Συμμαχίας.
Xαίρομαι ιδιαίτερα που ενόψει των δημοτικών εκλογών πριν λίγες ημέρες στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία διαδηλώσαμε έξω από το Δημαρχείο, όπως έγινε και σε πολλές πόλεις, με στόχο να πιέσουν οι δήμοι μας την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να βρει η ίδια και η Ευρωπαϊκή Ένωση λύση στο προσφυγικό. Δεν συμφιλιωνόμαστε με την αδράνεια των κυβερνήσεων. Οι Δήμοι που εκλεγόμαστε, μαζί με τους δημότες μας εκφράζουμε την διαμαρτυρία και την προθυμία μας να υποδεχθούμε πρόσφυγες από την Λέσβο και από τα ελληνικά νησιά. Η υλοποίηση της υποδοχής πρέπει να γίνει αμέσως, τώρα που πολλοί πρόσφυγες βρίσκονται σκορπισμένοι στους δρόμους της Λέσβου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε” τονίζει η κυρία Ζαχαράκη και ως Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης  “ότι τώρα είναι η ευκαιρία να πιέσουμε”.

Με τον ίδιο τόνο απευθύνεται και στην Ελληνική Κυβέρνηση:  “Τώρα πρέπει να πιεστεί η Ευρώπη και η Γερμανία για να βρεθεί λύση στο προσφυγικό. Ακόμα η κάθε χώρα, ανάλογα με τον πληθυσμό της να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και σημαντικό είναι επίσης η δέσμευση και η υποχρέωση των χωρών που παράγουν και εξάγουν όπλα να αναλάβουν και τις συνέπειες ως συνυπεύθυνες για τα αίτια των πολέμων και της προσφυγιάς“.

Η πρώην Δήμαρχος και υπεύθυνη της Επιτροπής του Βραβείου “Αgenda 2019” της πόλης Solingen Friederike Sinowenka εξήρει τις μακροχρόνιες προσπάθειες και το ανθρωπιστικό έργο στην Λέσβο: “Με διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες συλλέχθηκαν από το 2015 διαμέσου του κοινωνικού και κοινωφελή οργανισμού της Διακονίας Solingen δωρεές ύψους περίπου 250.000 € για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο. Ο ευρύς κύκλος της Ιωάννας Ζαχαράκης είτε από τον χώρο τον πολιτικό, τον κοινωνικό, τον εκκλησιαστικό, είτε τον χώρο της επιστήμης, αλλά και τον ευρύ φιλικό της χώρο ήταν και είναι πρόθυμος για δωρεές συγκεκριμένης ανθρωπιστικής βοήθειας“.

Σημειώνεται ότι ο  κοινωνικός φορέας της Διακονίας Solingen έχει την ευθύνη για την παραλαβή, διεκπεραίωση και έλεγχο των δωρεών. Από το 2015 και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί συνεργασία με την Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, την Ηλιαχτίδα, την Lesbos Solidarity, την Αγκαλιά και τον Αστερία.
Ενώ στην αρχή, το καλοκαίρι του 2015 δεν υπήρχε ακόμη καμία οργανωμένη δομή, χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του “Χωριού του όλοι μαζί” οικοδομικές επισκευές καθώς αγορές ηλεκτρικών συσκευών, κρεβατιών, στρωμάτων για τις ανάγκες στο ΠΙΚΠΑ, αναλήφθηκαν και αναλαμβάνονται έξοδα για ανάγκες διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης καθώς και για ανάγκες του τοπικού πληθυσμού που θίχτηκαν από την οικονομική κρίση, που εντοπίζουν οι τοπικοί φορείς που συνεργάζεται η Διακονία Solingen.
Η στενή συνεργασία κυρίως με την Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η προσφορά προορίζεται ιδίως για προγράμματα επιμορφωτικά και απασχόλησης ελεύθερου χρόνου ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Στην ομιλία της η Ιωάννα Ζαχαράκη ευχαρίστησε εγκάρδια όλους τους δωρητές καθώς επίσης και την επιτροπή “Agenda” της πόλης για την απονομή του βραβείου. Και τελειώνει με την πρόταση: “Δεχόμαστε την απονομή του βραβείου ως αναγνώριση „ της ελληνικής φιλότιμης, ανθρώπινης μακροχρόνιας, αξιοθαύμαστης στάσης, απεριόριστης προσφοράς, αντοχής και ανοχής των κατοίκων και όλων των τοπικών φορέων της Λέσβου με τους οποίους συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε. Αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή, αυτοί σηκώνουν όλο το βάρος της Ευρώπης και σε αυτούς ανήκει το βραβείο „Agenda 2019„ σε αυτούς ανήκει και το μεγάλο ευχαριστώ!“.
H τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα του θεάτρου της πόλης, όπου παραβρέθηκαν πάνω από 160 προσκαλεσμένοι, πλαισιώθηκε μουσικά από τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες: Πελαγία Ψαλτοπούλου στο τραγούδι και Ελένη Αναστασιάδου στο πιάνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυστραλία: Η εξάχρονη Χρύστα Βικτωρία κέρδισε το βραβείο «Major Bursary Winner» στο Science Talent Search 2024
Η εξάχρονη Ελληνοαυστραλή Χρύστα Βικτωρία, μαθήτρια του Lower Hall Anglican Grammar School, κέρδισε πρόσφατα το βραβείο «Major Bursary Winner» στον Διαγωνισμό Επιστημονικού Ταλέντου 2024 (Science Talent Search 2024), για το βίντεο-πρότζεκτ της σχετικά με την επιβίωση των ειδών. Το πρότζεκτ της, το οπ...
International Micro μ Festival 2024: Προβολές και ψηφοφορίες κοινού σε Ελλάδα και εξωτερικό
Το International Micro μ Festival πιστό στο φθινοπωρινό ραντεβού με το κοινό του, επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες για δέκατη τέταρτη χρονιά. Από σήμερα Πέμπτη 21 ως και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, το Micro μ θα ταξιδέψει τις ταινίες του σε Αθήνα, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Κοπεγχάγη κ...
ΗΠΑ: Συνέδριο Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) στην Ουάσινγκτον για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο 
Διήμερο συνέδριο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, διοργάνωσε το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) στην Ουάσινγκτον. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι των σημαντικότερων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επιφ...
Ο Βρασίδας Καραλής εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών της Αυστραλίας
Μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών της Αυστραλίας (Fellowship of the Australian Academy of the Humanities) εξελέγη ο Βρασίδας Καραλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου. «Τα νέα Μέλη της Ακαδημίας αντιπροσωπεύουν εκείνους που άφησαν ανεξίτη...
Εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»
Πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στο Πεκίνο, τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία συνεχίζει το ιδιαίτερα επιτυχημένο ταξίδι της στην Κίνα, με τρίτο σταθμό το Μουσείο Capital της κινεζικής πρωτεύουσας. Το μοναδικό στο είδος του Capital Μο...
Κωνσταντινούπολη: Συνάντηση αποφοίτων του Ζωγραφείου Λυκείου
"Όλοι οι Ζωγραφειώτες και οι Φίλοι των Ζωγραφειωτών αυτή την εβδομάδα συναντώνται στην Παναγία την Βαλουκλιώτισα, στην Παναγία του Πέρα, στο Σταυροδρόμι, στο Πέρα, στον Βόσπορο και φυσικά στη Μητέρα τους Σχολή το Ζωγράφειο, το οποίο περιμένει όλα τα τέκνα του με ανυπομονησία με δάκρυα χαράς στα μάτια και α...