Η Γιούλη Βεντούρα, σολίστ τσέμπαλου με ειδικότητα στο γερμανικό και γαλλικό μπαρόκ, φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» και συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Νατάσα Βησσαρίωνος με αφορμή τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής στο Kwidzyn της Πολωνίας.
Η κυρία Βεντούρα έφερε δύο διαφορετικές «πρωτιές» στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ αφού ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε Ελληνίδα μουσικός, ενώ παράλληλα πρώτη φορά, ακούστηκε ο ήχος του τσέμπαλου στην πόλη Kwidzyn!
«Υπάρχει παράδοση στην Ευρώπη σε αυτό το όργανο… έτυχε όμως σε αυτή την πόλη να μην έχουν ξανακούσει τσέμπαλο!» ανέφερε η γνωστή τσεμπαλίστα.
Το πρόγραμμα της κας Βεντούρα ήταν εμπνευσμένο από την Ελλάδα, από Γάλλους συνθέτες αφού όπως ανέφερε «την εποχή που άνθισε το μπαρόκ, όλα τα έργα ήταν εμπνευσμένα από την Ελληνική Μυθολογία, ενώ εμείς ήμασταν εδώ σε σκοταδισμό, υπό τον οθωμανικό ζυγό».
Για το φινάλε του κονσέρτου η κα. Βεντούρα είχε εντάξει στο πρόγραμμα της το περίφημο συρτάκι του Ζορμπά, του Μίκη Θεοδωράκη. «Προσπάθησα να βρω παρτιτούρες του Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη για το τσέμπαλο, αλλά δεν βρήκα… έκανα λοιπόν ένα κολάζ από διάφορες παρτιτούρες. Ήθελα να είναι στο πρόγραμμα η σύνθεση αυτή του Μίκη Θεοδωράκη και να μην είναι απλώς ένα ανκόρ. Ήθελα να μιλήσω για τον Μίκη Θεοδωράκη που δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, αλλά ένας αγωνιστής. Το κομμάτι το αφιέρωσα στους Πολωνούς που και αυτοί έχουν υποφέρει από πολέμους και από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Συγκινήθηκαν πάρα πολύ και δεν σταματούσαν το χειροκρότημα! Σκοπεύω να το εντάξω στο ρεπερτόριο μου. Άλλωστε η σπουδαία μουσική μπορεί να ερμηνευτεί από κάθε όργανο. Και από το τσέμπαλο. Και προσπαθώ να παίζω πάντα στο τσέμπαλο Ελλήνων συνθετών” δήλωσε η τσεμπαλίστα Γιούλη Βεντούρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίμης Πλέσσας έχει αφιερώσει στη Γιούλη Βεντούρα το κονσέρτο του για τσέμπαλο, που αποτελεί το μοναδικό κονσέρτο για τσέμπαλο που έχει γραφτεί από Έλληνα συνθέτη!
«Το τσέμπαλο στην Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ιστορία. Δεν είχαμε καμία παράδοση πριν από το 1985 περίπου… Αν δεν κάνω λάθος είμαστε τέσσερις σολίστ τσέμπαλου σήμερα στην Ελλάδα… προσπαθώ σαν καθηγήτρια και ιδρύτρια του Ωδείου Νικόλαος Μάντζαρος, να προωθήσω τους μαθητές μου από το πιάνο, στο τσέμπαλο και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα βγάλω έναν πυρήνα από τσεμπαλίστες» κατέληξε η κα. Βεντούρα.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:
[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/Ventura.mp3&bgimg=https://www.ert.gr/wp-content/uploads/2018/01/RADIO-fwni-elladas.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]