Γραμμή αλληλοβοήθειας των Ελλήνων της Ιρλανδίας κατά του Covid-19

του Πέτρου Δίπλα

Στην Ιρλανδία η Ελληνική Κοινότητα, καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα του Covid-19, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας των Ελλήνων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Στέλλα Ξενοπούλου όποιος θέλει να βοηθήσει δίνει τα στοιχεία του στο helpline@helleniccommunity.ie ενώ όποιος έχει ανάγκη επικοινωνίας ή βοήθειας επίσης επικοινωνεί σε αυτό το email.

Στην χώρα πριν την οικονομική κρίση βρίσκονταν γύρω στους χίλιους Έλληνες αλλά κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα πήγαν πολύ περισσότεροι. Σύμφωνα με την κα Ξενοπούλου σήμερα στην Ιρλανδία έχουν λάβει αριθμό φορολογικού μητρώου πάνω από 5.000 Έλληνες.|

Η κα Ξενοπούλου τόνισε ότι σήμερα τα μαθήματα του Ελληνικού σχολείου στο Δουβλίνο συνεχίζονται διαδικτυακά έτσι ώστε και τα παιδιά και οι ενήλικες να μη χάσουν μαθήματα.

Όσον αφορά στην Εκκλησία, αυτή λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών και η λειτουργία μεταδίδεται διαδικτυακά.

Η Ελληνική Κοινότητα ενημερώνει καθημερινά όλα τα μέλη της για όλες τις εξελίξεις γύρω από την ασθένεια, αλλά και περί άλλων θεμάτων, όπως αυτό των επιδομάτων στους καινούργιους άνεργους.

«Η Κοινότητα μας, ενημερώνεται μέσω επίσημων πηγών, μιας και είναι μέλος στα επίσημα τοπικά και εθνικά δίκτυα. Η Ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε από την αρχή της πανδημίας να ακολουθήσει όσο πιο πιστά μπορεί τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καταπολέμηση πανδημιών όπως αυτές εφαρμόζονται και από την Γερμανική κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή πιστεύεται πως η Δημοκρατία της Ιρλανδίας δεν έχει φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμα και περιμένουμε περισσότερους θανάτους. Για να μειωθεί όμως ο αριθμός των θανάτων στο στάδιο της αποκορύφωσης η κυβέρνηση έλαβε τα εξής μέτρα με ισχύ μέχρι τις 19 Απριλίου:

• Ζήτησε από όλους τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι.
• Στις περιπτώσεις που χρειάζεται να βγουν έξω, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 4 άτομα εκτός αν ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
• Έκλεισαν θέατρα, παιδικές χαρές, bar, κέντρα διασκέδασης και γυμναστήρια. Τα ξενοδοχεία μπορούν να μένουν ανοιχτά αλλά όχι για τουρίστες ή κοινωνικές εκδηλώσεις.
• Παράλληλα προχώρησε σε πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού και προετοίμασε ειδικές μονάδες για αντιμετώπισης/περίθαλψης θυμάτων του ιού.»

Στην αρχή της πανδημίας – όπως μας πληροφόρησε η κα Ξενοπούλου – ο κάθε μολυσμένος άνθρωπος στην Ιρλανδία ερχόταν σε επαφή κατά μέσα όρο με 15 άτομα, τώρα ο κάθε μολυσμένος άνθρωπος έρχεται σε επαφή με λιγότερο από 5 άτομα.

Τα συνολικά κρούσματα στην Ιρλανδία μέχρι την Δευτέρα έφθασαν τα 2.615 και οι νεκροί τους 46, ενώ το πρώτο κρούσμα Covid-19 καταγράφηκε στις 28 Φεβρουαρίου.

Η κα Ξενοπούλου  – που εκτός από πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας είναι και σύμβουλος επιχειρήσεων – ξεκίνησε πριν 4 χρόνια μαζί με άλλους Έλληνες ένα φεστιβάλ επιχειρηματικότητας στο οποίο αρκετοί ‘Έλληνες συμμετέχουν με δική τους εταιρεία, δείχνοντας τι κάνουν ή τι θέλουν να κάνουν.

Την πρώτη χρονιά του φεστιβάλ πήραν μέρος 7 εταιρείες και 150 επισκέπτες, ενώ σήμερα συμμετέχουν 10αδες εταιρείες με χιλιάδες επισκέπτες.

«Η Ιρλανδία με βοήθησε να γίνω επιχειρηματίας και για αυτό θεωρώ πως θα πρέπει να βοηθήσω και άλλους να κάνουν το ίδιο.»

Η χώρα έχει πληθυσμό σχεδόν 5 εκατ. και κατά κεφαλή εισόδημα άνω των 70 χιλ. ευρώ (ΑΕΠ 380 δις ευρώ) και έχει καταφέρει ένα οικονομικό θαύμα αφού κατόρθωσε πολύ γρήγορα (από το 2013) να ξεφύγει από την κρίση και τα μνημόνια.