«Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο»: Δημήτρης Παπανικολάου | 26.05.2024, 10:00

Την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 10:00 ώρα Ελλάδας, η εκπομπή «Οι Έλληνες του κόσμου – Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο» με την Eliana Nunes φιλοξενεί τον καθηγητή Δημήτρη Παπανικολάου.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, Καθηγητής Νεοελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 2004 κι εταίρος του Κολεγίου St Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει σημαντική συμβολή στις νεοελληνικές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη διαλεκτική σχέση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με άλλες μορφές τέχνης και πολιτισμού. Κομβικό σκέλος του έργου του σχετίζεται με την queer θεωρία και την ιστορία της ελληνικής queer κουλτούρας στις διάφορες εκφάνσεις της.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου έχει εκδώσει σημαντικά έργα για την ποιητική της ομοφυλοφιλίας του Κ. Π. Καβάφη, τη λογοτεχνία και τη λαϊκή μουσική στη Γαλλία και στην Ελλάδα, την αναπαράσταση της ελληνικής οικογένειας στον σύγχρονο κινηματογράφο, το θέατρο και τη λογοτεχνία, καθώς και για το “Weird Wave” κύμα του ελληνικού κινηματογράφου.


Παρουσίαση: Eliana Nunes
Επιμέλεια: Γιάννα Τριανταφύλλη

Μετάδοση: Κυριακή 26 Μαΐου 2024, 10:00 ώρα Ελλάδας


Η Eliana Nunes (Ελιάνα Νιουνς) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο από Ελληνίδα μητέρα κι Άγγλο πατέρα. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στις σπουδές Κλασικής Φιλολογίας (Classics). Αυτό το διάστημα, φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Masters) στη Διεθνή Δημοσιογραφία στο City, University of London, όπου έχει επιλέξει τις ειδικότητες του Ανθρωπιστικού ρεπορτάζ και του ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή. Στον ελεύθερο χρόνο της, διδάσκει γιόγκα, αθλείται κι ασχολείται με τη μουσική (είναι κάτοχος του διπλώματος Grade 8 ABRSM στο Κλασσικό τραγούδι). Μιλά επίσης Ισπανικά και Γαλλικά.

Η Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, έχει εντάξει στο πρόγραμμά της από το 2022, τη σειρά εκπομπών «Οι Έλληνες του κόσμου». Πρόκειται για εκπομπές που τις επιμελούνται Έλληνες του εξωτερικού, στη χώρα που διαμένουν και μας γνωρίζουν τους συμπατριώτες μας και τις εκεί δραστηριότητές τους.

Η αρχή έγινε με τους Έλληνες της Δανίας, συνεχίστηκε με τους Έλληνες του Λουξεμβούργου, τους Έλληνες της Αργεντινής και τους Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου.