ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 08:05 - 09:00
Καλές Θάλασσες
Αντώνης Καραγιαννάκης
ΕΠΟΜΕΝΟ 09:00 - 09:05
Εφτά Τραγούδια Θα Σου Πω
Γιάννα Τριανταφύλλη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας γιόρτασε την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, στο Βουκουρέστι.

Με δεδομένο ότι η Ρουμανία είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο, που με νόμο (Ν.204/2018) καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, η εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας υπό την αιγίδα της πρέσβειρας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σοφίας Γραμματά, είχε πανηγυρικό χαρακτήρα.
Μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι και βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, κ. Γαβριήλ – Ντράγκος Ζησόπουλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής κληρονομιάς στην Ανθρωπότητα μίλησαν, ο Αντιπρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών, κ. Τεοντορέσκου, ο Σύμβουλος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Ρουμανίας
κ. Σέρτζιου Νίστορ, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου της Ελλάδας καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Σοφία Γραμματά, ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Δούκας Καπάνταης και ο πρέσβης της Ιαπωνίας στη Ρουμανία, η παρουσία του οποίου υπογράμμισε την τιμή που αποδίδει η χώρα του στον Ευάγγελο Ζάππα, για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δεδομένου ότι η Ιαπωνία φιλοξενεί την επόμενη διοργάνωση.
Αμέσως μετά η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας παρέδωσε προτομή του Ζάππα που θα τοποθετηθεί δίπλα από την προθήκη που φιλοξενεί τη διαθήκη του, με την οποία κληροδότησε στη Ρουμανία το κονδύλιο με το οποίο αναγέρθηκε το κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας.
Για την τελετή, αλλά και για δράσεις της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας των σχολείων που λειτουργεί σε όλη τη χώρα, καθώς και του ελληνικού σχολείου «Αθηνά» του Βουκουρεστίου, μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας κ. Ευανθία Παπαευθυμίου.
Επιμέλεια: Θανάσης Χούπης