Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στην Κίνα

Με μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, διευρύνει τις διεθνείς της συνεργασίες, που έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και καρό. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς 2019-2020, η Φιλαρμόνια πραγματοποιεί πολυήμερη εορταστική περιοδεία στην Κίνα. Η περιοδεία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις πολιτιστικές υπηρεσίες των περιφερειών της μεγάλης αυτής χώρας της Άπω Ανατολής, καθώς και με την αμερικανική εταιρία Parma Recordings LLC, και θα διαρκέσει από τις 21 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020.
Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα με έναν από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους πολιτισμούς του Κόσμου. Οι Κινέζοι σέβονται και τιμούν του Ελληνικό Πολιτισμό ως εφάμιλλο με τον δικό τους και αναμένουν την Φιλαρμόνια με έκδηλο ενδιαφέρον. Τη μεγάλη Πρωτοχρονιάτικη συναυλία του Πεκίνου (31 Δεκεμβρίου) αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος μάλιστα ζήτησε από την ορχήστρα να συμμετάσχει ως σολίστ στη συναυλία ένας σημαντικός νέος κινέζος πιανίστας.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, η ορχήστρα θα επισκεφτεί το Πεκίνο, την Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις και θα δώσει συμφωνικές συναυλίες στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών των πόλεων αυτών. Στην πρωτεύουσα, Πεκίνο, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη, Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, στην Μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων του Λαού, όπου στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές ορχήστρες. Η συναυλία αυτή θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Την επομένη, πρώτη μέρα του νέου χρόνου, η Φιλαρμόνια θα εμφανιστεί στο Μεγάλο Θέατρο της Σαγκάης, για μια δεύτερη, λαμπερή πρωτοχρονιάτικη συναυλία.
Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Φιλαρμόνια στην Κίνα περιλαμβάνει γνωστά έργα του διεθνούς συμφωνικού ρεπερτορίου, όπως η 2η Συμφωνία του Μπραμς και η Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Ντβόρζακ, γνωστά έργα Κινέζων συνθετών, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα Ελληνικής κλασικής μουσικής, όπως μια επιλογή από τους Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα. Έτσι, η Φιλαρμόνια, με την περιοδεία αυτή, καθίσταται εκπρόσωπος και πρεσβευτής όχι μόνο της Ελλάδας και της Ελληνικής μουσικής, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού γενικότερα, μεταλαμπαδεύοντάς τον δημιουργικά τον σε μια χώρα που διψά να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει. Την διεύθυνση της ορχήστρας για την περιοδεία τη Κίνας έχει αναλάβει, προσκεκλημένος αρχιμουσικός, ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:
• 24 Δεκεμβρίου 2019 – DALIAN – Θέατρο της Λέσχης του Λαού
• 25 Δεκεμβρίου 2019 – MUDANJIANG – Μεγάλο Θέατρο
• 27 Δεκεμβρίου 2019 – YINGKOU – Κέντρο Τεχνών
• 28 Δεκεμβρίου 2019 – JINZHOU – Θέατρο
• 30 Δεκεμβρίου 2019 – DALIAN – Θέατρο της αναπτυξιακής περιοχής
• 31 Δεκεμβρίου 2019 – ΠΕΚΙΝΟ – Μεγάλη Αίθουσα των Συνεδρίων του Λαού
• 1 Ιανουαρίου 2020 – SHANGHAI – Μεγάλο Θέατρο
• 2 Ιανουαρίου 2020 – LIUZHOU – Κέντρο Τεχνών
• 3 Ιανουαρίου 2020 – NANCHANG – Κέντρο Τεχνών Jangxi
• 5 Ιανουαρίου 2020 – HANDAN – Μεγάλο Θέατρο
• 6 Ιανουαρίου 2020 – SHIJIAZHUANG – Κέντρο Τεχνών Hebei

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών έχει ήδη κλείσει τρία χρόνια διαρκούς καλλιτεχνικής δράσης και έχει εισέλθει στην τέταρτη καλλιτεχνικής της περίοδο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, ο πρόεδρος της Ορχήστρας και καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κύριος Νίκος Μαλιάρας: “Βασικός στόχος της Ορχήστρας είναι να παρουσιάσουμε στο ελληνικό κοινό την κλασική μουσική που προέρχεται από Έλληνες συνθέτες κυρίως, δηλαδή να αναδείξουμε το έργο της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, η οποία αριθμεί πάνω από δύοα ιώνες ζωής και παρουσίας, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε στην επιφάνεια έργα που έχουν ξεχαστεί, καθώς και έργα σύγχρονα για να τα παρουσιάσουμε στους Έλληνες και να τους διαπαιδαγωγήσουμε να παρακολουθούν και την ελληνική μουσική παραγωγή”.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών, εκτός από τις πολυάριθμες συναυλίες που έχει δώσει, και όπου η Ελληνική κλασική μουσική είναι πάντοτε στο επίκεντρο, δραστηριοποιείται έντονα και στον τομέα της ηχογράφησης και της δισκογραφίας. Στον ιδιόκτητο στουντιακό χώρο που διαθέτει στον Άλιμο, έχει ήδη ηχογραφήσει μεγάλο αριθμό έργων Ελλήνων συνθετών, όπως του Νικολάου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, του Μανώλη Καλομοίρη, του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, του Βασίλη Καλαφάτη, του Νίκου Σκαλκώτα κ.α., και έχει ήδη έλθει σε συνεννοήσεις με διεθνείς δισκογραφικές εταιρίες για την έκδοση και την κυκλοφορία των ηχογραφήσεων αυτών σε δίσκους ακτίνας. Οι περισσότερες από τις ηχογραφήσεις αυτές είναι σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση.

Ο ψηφιακός δίσκος με έργα του Νίκου Σκαλκώτα από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

 

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το πρώτο χειροπιαστό προϊόν της δραστηριότητας αυτής είναι το CD με τα έργα Νίκου Σκαλκώτα σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση. Το κύριο έργο του CD είναι η μικρή συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα, γνωστή και ως «συμφωνιέτα», ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του συνθέτη, που ηχογραφείται για πρώτη φορά από την Φιλαρμόνια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης δύο έργα του Σκαλκώτα, που έως πρόσφατα εθεωρούντο χαμένα, και τα οποία ανακαλύφθηκαν από την μουσικολογική έρευνα, αποκαταστάθηκαν ενορχηστρωτικά από τον μουσικολόγο Γιάννη Σαμπροβαλάκη και παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από τη Φιλαρμόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2018, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Πρόκειται για τη Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα και για το Κοντσερτίνο για πιάνο, βιολί και ορχήστρα. Στο CD ερμηνεύονται από τους ίδιους σολίστ που τα είχαν ερμηνεύσει και στην μοναδική εκείνη συναυλία, τον βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή και τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο. Ο ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει επίσης μερικά πολύ σπάνια και δυσεύρετα έργα του Σκαλκώτα, όπως είναι τα δύο εμβατήρια και οι ελληνικοί χοροί που ο συνθέτης φιλοτέχνησε για το Λύκειο των Ελληνίδων, καθώς και η ορχηστρική επεξεργασία από τον Σκαλκώτα ενός κρητικού ριζίτικου τραγουδιού, που ακούγεται σε αυθεντική ιστορική ηχογράφηση από τη φωνή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Τη συνολική μουσική διεύθυνση όλων των έργων που περιέχονται στο CD έχει ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, Βύρων Φιδετζής. Το μουσικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την ηχογράφηση προέρχεται από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

Η ηχογράφηση των έργων του δίσκου συντελέστηκε από τον διεθνούς φήμης Tonmeister, Hans Kipfer, και εκδίδεται από την σουηδική εταιρία BIS, που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην έκδοση των έργων του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. Ο ψηφιακός δίσκος θα κυκλοφορήσει επίσημα στην διεθνή αγορά τον Ιανουάριο του 2020. Το 2020 άλλωστε συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αυτού Έλληνα συνθέτη.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.apho.gr/
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος