Η Φωνή της Ελλάδας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου | 13 Φεβρουαρίου 2024

Την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, το Παγκόσμιο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας, προσαρμόζει το πρόγραμμά του στον εορτασμό του πιο αγαπημένου μέσου ενημέρωσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, μέσα από σημαντικές συνεντεύξεις με ανθρώπους του ραδιοφώνου από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο.  

Στις 9 το πρωί, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» με τον Νίκο Αγγελίδη, θα μεταδοθεί απόσπασμα από μια ξεχωριστή ραδιοφωνική ηχογράφηση της παράστασης «Πλούτος» του Αριστοφάνη, από το ιστορικό αρχείο της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.  

Στις 12 το μεσημέρι, στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές», καλεσμένος της Νατάσας Βησσαρίωνος είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός και μουσικός Οδυσσέας Κρυπωτός, με μεγάλη εμπειρία στα παροικιακά ραδιόφωνα της Αυστραλίας. Θα μιλήσει για τη συμβολή των ομογενειακών ραδιοφώνων στον Ελληνισμό της Διασποράς. Θα μιλήσει, επίσης, ο επικεφαλής του ομογενειακού ραδιοφώνου της Μελβούρνης 3xY, Σπύρος Αλατσάς

Στη 1 μετά το μεσημέρι, στην εκπομπή «Έλληνες παντού» με τον Θανάση Χούπη, καλεσμένη είναι η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου, όπου από το 1975 και για περίπου μία εικοσαετία, παρουσίαζε και επιμελούνταν την εκπομπή «Το ραδιοφωνικό Ταχυδρομείο της Φωνής της Ελλάδας. Μας ρωτάτε σας απαντάμε», που ήταν και η πρώτη εκπομπή επικοινωνίας με τους Έλληνες του Εξωτερικού και τους Έλληνες ναυτικούς.  

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ο Πέτρος Δίπλας και ο Δημήτρης Κοντογιάννης φιλοξενούν στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» τον Στέλιο Παπαθανασόπουλο, καθηγητή οργάνωσης και πολιτικής των ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορία του Ραδιοφώνου και τη σημασία του. Επίσης, η Αγγελική Γαζή, επίκουρη καθηγήτρια Ψηφιακών Μεθόδων στο Πάντειο, θα αναφερθεί στις νέες τάσεις του ραδιοφώνου, τεχνολογικές και κοινωνικές. 

Αμέσως μετά, στις 17.00, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η εκπομπή του Γιάννη Παπουτσάκη «Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για τη συμβολή του Ραδιοφώνου στη διάδοση του Θεάτρου, με ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικά έργα που παρουσιάστηκαν τις δεκαετίες ’50 και 60 σε κείμενα Λόρκα, Τενεσί Ουίλιαμς, Σκουλούδη, Πρετεντέρη, Πατατζή κ.ά, με τις φωνές της Έλλης Λαμπέτη, του Δημήτρη Χορν, της Ελένης Χατζηαργύρη, της Βάσως Μανωλίδου, του Μίμη Φωτόπουλου, της Τζένης Καρέζη, του Μάνου Κατράκη, της Άννας Συνοδινού, της Μελίνας Μερκούρη και άλλων καταξιωμένων ηθοποιών μας. 

Στις 8 το βράδυ της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφωνίας, ο Αντώνης Καραγιαννάκης φιλοξενεί στο πλαίσιο της εκπομπής του «Καλές Θάλασσες» τον Θανάση Ζησιμόπουλο, ιδρυτή του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Υόρκης, «Cosmos FM», τον νυν διευθυντή του σταθμού, Στέλιο Τακετζή, και από την Πάτρα, τον ραδιοφωνικό παραγωγό Τάκη Νιάρα.  

Τέλος, στα social media της «Φωνής της Ελλάδας» έχουν ήδη αναρτηθεί και θα αναρτώνται και την επόμενη εβδομάδα, αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για την ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, με την επιμέλεια της Αριάδνης Σοφίας Κούρη.