Η “Μαθητοφρένεια” επιστρέφει στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”

Πρόσκληση απευθύνει προς όλα τα ελληνικά σχολεία στην επικράτεια της Αυστραλίας η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”, καλώντας τα να συμμετάσχουν στη μαθητική της εφημερίδα “Μαθητοφρένεια”.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων, από το νηπιαγωγείο μέχρι τη Γ’Λυκείου. Η μαθητική εφημερίδα δημιουργήθηκε το προηγούμενο έτος,  με στόχο να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά την ελληνική γλώσσα με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο και αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από εκπαιδευτικούς και μαθητές σχεδόν όλων των ελληνικών σχολείων τόσο από τη Μελβούρνη, όσο και από το Σίδνεϊ και άλλες Πολιτείες.

Η έκδοση, που διανέμεται ως ένθετο στο φύλλο του Σαββάτου, σταμάτησε με το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού, αφού ήδη είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 600 μαθητές.

“Είμαστε πρόθυμοι να επισκεφτούμε διαδικτυακά πλέον τα σχολεία που το επιθυμούν για να εξηγήσουμε από κοντά το όλο εγχείρημα στους μαθητές αλλά και να σας γνωρίσουμε”, σημειώνεται στον “Νέο Κόσμο”, ενώ διευκρινίζονται και τα παρακάτω σημεία:

* Θεματολογία: Η επιλογή των θεμάτων γίνεται ελεύθερα από τους μαθητές και δεν είναι απαραίτητο να σχετίζεται αποκλειστικά με εκπαιδευτικά θέματα ή με τη φοίτηση στο ελληνικό σχολείο. Η εφημερίδα ενδιαφέρεται κυρίως να αφουγκραστεί τις σκέψεις, τις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα των παιδιών και να αποτελέσει μέσο έκφρασής τους.

* Γλώσσα: Οπωσδήποτε ένας από τους στόχους αυτού του project είναι και η καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας παρέχοντας στους συμμετέχοντες μαθητές τη δυνατότητα να εξασκηθούν σε αυτή μέσα από έναν ευχάριστο και εξαιρετικά δημιουργικό τρόπο. Παρόλα αυτά, επειδή για μας προέχει η ελευθερία της έκφρασης δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν σε όποια γλώσσα αυτά αισθάνονται πιο άνετα, ελληνικά ή αγγλικά.

* Έκδοση: Η μαθητική εφημερίδα εκδίδεται μαζί με τη Σαββατιάτικη δίγλωσση έκδοση του Νέου Κόσμου. Η ιδέα είναι τα σχολεία να παρουσιάζονται εκ περιτροπής, ενώ ο χώρος που θα παρέχεται θα είναι ανάλογος με την ποσότητα της ύλης που το κάθε σχολείο θα μας αποστέλλει για δημοσίευση.

* Τι κάνει το σχολείο: Το κάθε σχολείο που ενδιαφέρεται να συμμετέχει θα πρέπει να συγκεντρώνει την προς δημοσίευση ύλη και να προβαίνει στο διαχωρισμό της για παράδειγμα σε κύρια είδηση, σχόλια, αναλύσεις, αφιερώματα, φωτογραφίες, σκίτσα κ.λπ. Βοηθητικά προτείνουμε τη σύσταση μιας ομάδας που θα είναι υπεύθυνη γι’ αυτό και θα συντονίζεται διακριτικά από έναν ή περισσότερους εκπαιδευτικούς. Τα κείμενα θα πρέπει να έρχονται στην εφημερίδα ελεγμένα και διορθωμένα.

* Όνομα: Το κάθε σχολείο θα πρέπει να έχει το δικό του στίγμα. Ο γενικός τίτλος για τη μαθητική εφημερίδα είναι «Μαθητοφρένεια» αλλά τα σχολεία θα εμφανίζονται με το δικό τους όνομα. Για παράδειγμα οι συντάκτες της έκδοσης που σας στέλνουμε επέλεξαν για την εφημερίδα τους τον τίτλο«Το ΑΛΦΑ και το ΩΜΕΓΑ».

Ο «Νέος Κόσμος» θα παραλαμβάνει το υλικό που θα αποστέλλει το κάθε σχολείο και θα προχωρά στη σελιδοποίηση και τη δημοσίευσή του.

Στην πορεία, όπως σημειώνεται, θα αντιμετωπίζονται και τα πρακτικά προβλήματα που τυχόν προκύπτουν.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις για το πρόγραμμα αυτό, οι υπεύθυνοι των ελληνικών σχολείων μπορούν να επικοινωνούν με τον Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας, κ. Σωτήρη Χατζημανώλη, στο τηλέφωνο (03) 94824433 ή να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση sotiris@neoskosmos.com.au

Πηγή: Νέος Κόσμος

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα