Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Ήταν το κορυφαίο γεγονός της Αντίστασης.
Οι εορτασμοί για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, ήδη άρχισαν αυτές τις ημέρες, στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα γιατί οι Κρήτες της Αυστραλίας είχαν προγραμματίσει να πάνε πάνε στην Κρήτη τον Μάϊο για τον εορτασμό της μεγάλης επετείου. Ένα ταξίδι που λόγω της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.
Έτσι στη Μελβούρνη οι εκδηλώσεις άρχισαν χθες Σάββατο 17 Απριλίου. Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης διοργάνωσαν τις επετειακές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα των Κρητικών σωματείων της Μελβούρνης. Τα τιμώμενα πρόσωπα των φετινών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Μανώλης Κακαβελάκης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αύριο Δευτέρα 19 Απριλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος θα δώσει επίσημη ομιλία με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας κατά την Μάχη της Κρήτης 1941 – 1945».
Αντίστοιχα, εκδηλώσεις για την επέτειο της 80ης Μάχης της Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και στο Σίδνεϊ, όπου συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών προσκεκλημένων, αξιωματούχων και εκπροσώπων από ελληνικές κοινότητες σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία.
Τέλος, την επέτειο τίμησε και ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Scott Morrison, αναφέροντας στο μήνυμά του ότι “τώρα είναι μια εποχή που ο Έλληνας μπορεί να αντλήσει δύναμη από την πλούσια ιστορία του. Μετά από μια μάχη που διεξήχθη με τιμή σφυρηλατήθηκε μια βαθιά φιλία. Το ρεκόρ των ημερών και των εβδομάδων που ακολούθησαν είναι ένα κεφάλαιο γενναιότητας και ανιδιοτέλειας που έχει ενώσει την Αυστραλία με την Κρήτη από τότε“.
Ο κ Morrison αναγνώρισε ότι σε αυτή την επέτειο χρόνια πριν, βετεράνοι της Αυστραλίας και οι απόγονοί τους θα ταξίδευαν στην Ελλάδα για να τιμήσουν τους νεκρούς που αναπαύονται εν ειρήνη στον κόλπο της Σούδας. “Η δύναμη της φιλίας μας δεν δεσμεύεται από τον χρόνο ή την απόσταση. Στο θέατρο του πολέμου οι άνθρωποι της Αυστραλίας και της Ελλάδας ενώθηκαν σε μια αναζήτηση ειρήνης. Καθώς αντιμετώπισαν την τυραννία μαζί, υποστήριξαν τις αρχές της Δικαιοσύνης κι της ελευθερίας που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από τα δύο έθνη μας. Χαιρόμαστε για την διαρκή φιλία μας που καλλιεργείται από δεσμούς αίματος και αμοιβαίο σεβασμό. Καθώς στεκόμασταν μαζί στον πόλεμο έτσι στεκόμαστε μαζί και στην ειρήνη – τα μάτια μας στρέφονται σταθερά σε ένα μέλλον που διαμορφώνεται από την ανδρεία του παρελθόντος” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: neoskosmos