Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας τιμήθηκε στην Ουάσιγκτον, με μια εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μέριλαντ.
Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Μιχαήλ Σκοπελίτης, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μέλη ελληνοαμερικανικών οργανώσεων και άλλοι αξιωματούχοι, μαζί με μέλη του εκπαιδευτικού και μαθητικού προσωπικού στην Ουάσιγκτον.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του «Προμηθέα», Γιάννης Γιαμάνης, εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτής της γιορτής από τους Έλληνες της Διασποράς και συγκεκριμένα από τον καθηγητή Γιάννη Κορίνθιο, πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ιταλίας. Η ελληνική Βουλή αναγνώρισε επίσημα τη Διεθνή Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας το 2017.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Δρ Πολυβία Παραρά, καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, η οποία μίλησε με θέμα «Ο Μοντερνισμός της Ελληνικής Γλώσσας». Στην ομιλία της, η Δρ Παραρά ανέλυσε λέξεις και έννοιες της ελληνικής γλώσσας που δεν υπάρχουν σε άλλες γλώσσες και παραμένουν αμετάφραστες, επειδή δεν διαμορφώθηκαν και δεν εννοιολογήθηκαν πουθενά αλλού πέρα από τον ελληνικό κόσμο. Καθώς αυτές οι έννοιες οδηγούν τις κοινωνίες σε μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και ελευθερία, καθιστούν την ελληνική γλώσσα ιδιαίτερα σύγχρονη και επίκαιρη.
Η τελετάρχης της εκδήλωσης, Ελίνα Καρμοκολιά, παρουσίασε βίντεο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, με τίτλο «Γιατί Μαθαίνω Ελληνικά», το οποίο αναφέρεται στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Γλωσσολογία» του Παντελή Θαλασσινού και ακολούθησε δεξίωση.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας