ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 06:15 - 07:00
Τα Τραγούδια της Παρέας
ΕΠΟΜΕΝΟ 07:00 - 07:05
Ο ποιητής/η ποιήτρια της εβδομάδας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ρεμπέτικη κομπανία “Κοσμοκράτορες” των Βρυξελλών, στην Αθήνα

Οι “Κοσμοκράτορες” η ρεμπέτικη κομπανία από τις Βρυξέλλες, έρχεται στην Ελλάδα για μια μίνι περιοδεία.
Οι Κοσμοκράτορες παρουσιάζουν ρεμπέτικα τραγούδια στα γαλλικά, ολλανδικά, αγγλικά και ελληνικά. Οι μεταφράσεις τους είναι όσο γίνεται κυριολεκτικές, και αναπαράγουν τον σκληρό και περιθωριακό χαρακτήρα των αυθεντικών τραγουδιών. Το θέμα τους είναι κατεξοχήν ο κόσμος του μάγκα, εκεί που ζούσαν οι ανθεκτικοί και περήφανοι μουσικοί της Αθήνας και του Πειραιά.
Για τους ιδρυτές της κομπανίας αυτής, η πρωτοβουλία άρχισε απ’ την αγάπη τους για το ρεμπέτικο και την πρόθεσή τους να το διαδώσουν στο διεθνές κοινό. Ερευνούν τα πρωτογενή στοιχεία του ρεμπέτικου, προσπαθούν να κάνουν πιστή μεταφορά του ήχου, ενορχηστρώνουν και μεταφράζουν τους στίχους, προσπαθώντας να μην αλλάζουν το περιεχόμενό τους.
Η κομπανία ονομάστηκε έτσι, γιατί όπως λένε “όταν τραγουδάς ρεμπέτικο, πράγματι νιώθεις βασιλιάς, δικτάτορας, θεός και κοσμοκράτορας”.
Η ομάδα των μουσικών αποτελείται από δύο Φλαμανδούς, τον Frans De Clercq (μπουζούκι, φωνή)που είναι επίσημος μεταφραστής σε 5 γλώσσες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Karsten de Vilder, (κιθάρα, φωνή) που είναι μοντέρ σε τηλεοπτικό σταθμό, τον Βέλγο Dimi Dumortier (κρουστά, φωνή) που είναι εικαστικός και τον Μιχάλη Καρακατσάνη (μπουζούκι, φωνή).

Στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν εμφανίσεις, στον χώρο “1002 Νύχτες” στην Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου, στην Ελευσίνα στις 23 Νοεμβρίου και στην Αίγινα, στις 24 Νοεμβρίου 2019.
Θα ακολουθήσουν εμφανίσεις στις Βρυξέλλες, στο “Αrt Base” και στην Γάνδη, στο “De Centrale”.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.kosmokrators.net/