Για την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, της τρίτης μεγαλύτερης ελληνόφωνης πόλης στον κόσμο, οι επιτυχίες το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι λίγες: Μια νέα, δική της, έδρα για την Ελληνική Διασπορά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, νέα κτίρια με υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η θέσπιση μιας ετήσιας θερινής κατασκήνωσης στην Ελλάδα για τους νέους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΜ, Βασίλη Παπαστεργιάδη, που μιλάει στην εκπομπή «Κουβέντες Μακρινές» της “Φωνής της Ελλάδας” και στη Νατάσα Βησσαρίωνος, βάση και θεμέλιο για τον αγώνα και τις επιτυχίες, πάντως, παραμένουν οι αρχές, τα ήθη και τα έθιμα, η πίστη στη δύναμη της παιδείας που οι παλαιότερες γενιές των Ελλήνων μεταναστών έφεραν στη νέα χώρα και, στη συνέχεια, τα πέρασαν και στα παιδιά τους.
Η άρση των περιορισμών για την πανδημία άνοιξε και πάλι το δρόμο για χιλιάδες Ελληνοαυστραλούς που, μετά από τρία χρόνια αναμονής, σπεύδουν να βρεθούν και πάλι στην αγαπημένου τους πατρίδα, λέει ο πρόεδρος της ΕΚΜ από τη χειμωνιάτικη Μελβούρνη. Όπως σημειώνει τα στοιχεία του ΕΟΤ δείχνουν ότι οι ομογενείς της Αυστραλίας κάνουν τις μεγαλύτερες διακοπές στην Ελλάδα, ενώ ξοδεύουν και τα περισσότερα χρήματα ανά επισκέπτη. Επιπλέον, η Κοινότητα Μελβούρνης, υπενθυμίζει έχει προσφερθεί εδώ και τέσσερα χρόνια να φιλοξενήσει στους χώρους της και γραφείο του ΕΟΤ για την Αυστραλία, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν, όπου μπορούν, την πατρίδα. «Εύχομαι να γίνει μια ανακοίνωση σύντομα γι’ αυτό το θέμα από τον υπουργό Τουρισμού», αναφέρει «κάτι που το θέλουμε κι εμείς πάρα πολύ – θέλουμε να ‘πουλήσουμε’ την πατρίδα μας στους μη Έλληνες». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 15όροφο κτίριο της Κοινότητας στο κέντρο της Μελβούρνης πρόκειται σύντομα να διακοσμηθεί στην πρόσοψη με αντίγραφα γλυπτών από τη ζωοφόρο του Παρθενώνα, σκαλισμένα στην Ελλάδα σε πεντελικό μάρμαρο, προσφέροντας μια εικόνα του ελληνικού πολιτισμού και στους υπόλοιπους Αυστραλούς.
Η ίδια πρόσοψη του κτιρίου, στις 19 Μαΐου, ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, φωταγωγήθηκε με κόκκινο φως, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον ίδιο λόγω της ποντιακής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Παπαστεργιάδης, συνεχίζονται οι διαλέξεις για το θέμα από ιστορικούς και άλλους επιστήμονες αλλά και η πίεση και προς την κυβέρνηση για την αναγνώριση της γενοκτονίας.
Για το θέμα της ίδρυσης της έδρας Παγκόσμιας Διασποράς στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, ο κ. Παπαστεργιάδης τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας. Όπως ανέφερε, μετά από αίτημα της Κοινότητας, η λειτουργία της έδρας χρηματοδοτείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με κονδύλια ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η προετοιμασία, πάντως, λέει βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. «Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο για τον διορισμό ενός Έλληνα Λέκτορα. Για εμένα θα έχει μεγάλη σημασία γιατί θα έχει το όνομα της Κοινότητάς μας, δηλαδή θα είναι η « Έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για την Παγκόσμια Διασπορά»…Τώρα πλέον θα είμαστε σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης σε αυτή τη χώρα, δηλαδή, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κοινότητας μας στην ανάδειξη της Μελβούρνης ως μιας πολυπολιτισμικής πόλης» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΜ.
Η καλοκαιρινή κατασκήνωση είναι καινούριο πολιτιστικό πρόγραμμα 12 ημερών που ξεκινάει φέτος, με νέους από την Ομογένεια της Αυστραλίας και χρηματοδότηση από την ΕΚΜ και τη συμβολή του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κάτι που συζητιόταν για χρόνια κάθε φορά που ερχόταν στην Ελλάδα και τελικό στόχος σταδιακά επιτεύχθηκε. «Θα γίνεται κάθε χρόνο και μέσα από αυτά τα ταξίδια δημιουργούμε τους επόμενους ηγέτες της παροικίας μας που θα αγαπήσουν την πατρίδα με έναν άλλο τρόπο από ότι ένας τουρίστας που πάει στην Ελλάδα», λέει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης και αναφέρει ότι φέτος θα συμμετέχουν 100 νέοι από όλες τις πόλεις της Αυστραλίας.
Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία της ΕΚΜ φέτος στο χώρο του Πολιτισμού ήταν η διοργάνωση ενός διήμερου γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό στην έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Αρχαία ελληνικά ταξίδια και συνδέσεις» που παρουσιάζονταν στη Μελβούρνη με εκθέματα από την Ελλάδα.
Τέλος, αναφερόμενος στη συνεργασία στους κόλπους της Κοινότητας αλλά και με όλους τους παροικιακούς φορείς, ο κ. Παπαστεργιάδης κάνει λόγο για μια νέα προσπάθεια που ξεκινά με την Pronia, έναν ομογενειακό οργανισμός για την στήριξη των Ελλήνων στην Αυστραλία. Όπως λέει, εξετάζεται το ενδεχόμενο για ευρύτερη συνεργασία στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν κρατικοί πόροι για την κοινωνική στήριξη στους κόλπους της Ομογένειας και όχι μόνο.
Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη
Ακούστε όλη τη συνέντευξη
[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/Papastergiadis_Iounios22.mp3&bgimg= https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2022/06/papastergiadis111.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]