Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Ρουμανία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού) γιορτάζεται και φέτος στης Ρουμανία.
Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα Aula της Ρουμανικής Ακαδημίας, τον κατεξοχήν χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού στη Ρουμανία, διοργανώνεται εκδήλωση από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, υπό την αιγίδα της ρουμανικής Ακαδημίας και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρουμανία με τη συμμετοχή επιστημόνων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ευάγγελου Ζάππα, αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Η προτομή είναι μια δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.

Επιπροσθέτως, η Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρουμανία και το Τμήμα Ρωμανικών Γλωσσών και Λογοτεχνιών, Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου ανακοινώνουν την διοργάνωση, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, διαγωνισμού που απευθύνεται στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό). Ζητείται από τους σπουδαστές να γράψουν ένα λογοτεχνικό κείμενο 500-1000 λέξεων στα ρουμανικά, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 λέξεις να είναι ελληνικής προέλευσης ή να έχουν ελληνική ρίζα και να αποστείλουν τα κείμενά τους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση t_dinu@yahoo.com.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας έχει θεσμοθετηθεί στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος