Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Ημέρα Μνήμης για τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη στο Μόναχο

Ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης ήταν Έλληνας ομογενής, κάτοικος Μονάχου και δολοφονήθηκε από την ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση NSU στις 15 Ιουνίου 2005 στο κατάστημά του στην Trappentreustr. 4.

Σήμερα, μετά από 15 χρόνια, είναι αναγκαιότερο από κάθε άλλη φορά να θυμηθούμε τα θύματα της ακροδεξιάς βίας.
Στις 15 Ιουνίου 2020, με αφορμή τη 15η θλιβερή επέτειο του θανάτου του Θεοδώρου Βουλγαρίδη, θα λάβει χώρα μια Ημέρα Μνήμης για το Θεόδωρο Βουλγαρίδη και τον Τούρκο Habil Kilic, που δολοφονήθηκε επίσης στο Μόναχο στις 29 Αυγούστου 2001, με τίτλο: „Εγώ είμαι: Θεόδωρος Βουλγαρίδης“

Το πρόγραμμα της Ημέρας Μνήμης έχει ως εξής:

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020
6 μ.μ. Κατάθεση στεφάνων, Trappentreustr. 4
7 μ.μ. Εκδήλωση μνήμης στον ευαγγελικό ναό της Αναστάσεως, Gollierstr.55
(όπου λειτουργεί και η ελληνο-ορθόδοξη Ενορία του Αγίου Γεωργίου).
Στο Ναό ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης θα ψάλλουν το καθιερωμένο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Βουλγαρίδη. Μετά τον χαιρετισμό του οικοδεσπότη ευαγγελικού πάστορα και τις ομιλίες των εκπροσώπων της Βαυαρικής Πολιτείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης θα προβεί σε μία σύντομη ιστορική αναφορά σχετικά με τις δύο δολοφονίες και την περιπέτεια των δύο οικογενειών με τις ανακριτικές μεθόδους και τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Όπως είναι γνωστό ο π. Απόστολος συμπαραστάθηκε ποιμαντικά και στάθηκε στο πλευρό και των δύο οικογενειών των θυμάτων.
Ακολούθως ο καλλιτέχνης κ. Wolfgang Gebhard θα παρουσιάσει ένα δικό του έργο τέχνης με τον τίτλο „Εγώ είμαι: Θεόδωρος Βουλγαρίδης“ στο οποίο γίνεται αναφορά και σε άλλα θύματα της ακροδεξιάς.
Ο καλλιτέχνης ερμηνεύει με πίνακα φωτογραφιών χιλίων περίπου προσώπων της βαυαρικής κοινωνίας το γεγονός ότι ο φόνος του Βουλγαρίδη και του Kilic έχουν άμεση σχέση και με το δικό μας πρόσωπο και με τις ιδέες μας για δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οi δολοφονίες του Βουλγαρίδη και του Kilic αγγίζουν και πληγώνουν όλους μας.
Η χορογράφος κ. Helga Seewann θα παρουσιάσει με βίντεο τον „Πένθιμο Χορό“ που είχε λάβει χώρα το 2014 σε εκδήλωση μνήμης για τον Βουλγαρίδη στο ναό του αγίου Παύλου.
Η ελληνογερμανίδα μουσικοσυνθέτις κ. Manuela Serafim θα παρουσιάσει 2 δικά της τραγούδια που έγραψε προς τιμή των θυμάτων της NSU.
Η εκδήλωση μνήμης θα περατωθεί με μια προσευχή ειρήνης. Θα λάβουν μέρος εκτός από τους εκπροσώπους των χριστιανικών εκκλησιών, ο Ραββίνος κ. Lagnas και ο Ιμάμης κ. Idriz.

Αξίζει να σημειωθέι ότι η εκδήλωση „Εγώ είμαι: Θεόδωρος Βουλγαρίδης“ θα μεταδίδεται από το Ναό και στην αίθουσα της ενορίας και με διαδικτυακή σύνδεση με το σύστημα zoom-link σ’ όλο τον κόσμο. Η σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση θα είναι ενεργοποιημένη μερικά λεπτά προ της έναρξης της εκδήλωσης. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παραλάβει κωδικούς για τη διαδικτυακή σύνδεση στις ιστοσελίδες www.auferstehungskirche.de και www.westendstudios.de

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοἳού, είναι περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών στον ευαγγελικό ναό.

Συνοδευτικές εκδηλώσεις
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 ώρα 5 μ.μ. στo Ράδιο LoRa στη ραδιοφωνική συχνότητα 92,4. Αφιέρωμα της Ελληνικής Σύνταξης του ραδιοφωνικού σταθμού.
Τρίτη 16 Ιουνίου μέχρι Σάββατο 15 Αυγούστου, 10 π.μ. – 7 μ.μ. Έκθεση
Κάθε Δευτέρα από 22 Ιουνίου μέχρι 10 Αυγούστου 7 μ.μ. – 8 μ.μ. εκδήλωση με τον τίτλο: „μιλούμε για…“ με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους καλλιτέχνες και επισκέπτες.

Οργανωτές της Ημέρας Μνήμης:
H Επιτροπή Εργασίας «Το ενιαίο πρόσωπο του Βέστεντ» σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες Wolfgang Gebhard, Helga Seewann, Manuela Serafim, το Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο Βέστεντ, την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, την Ευαγγελική Ενορία της Αναστάσεως, το Τμήμα ποιμαντικής στον τομέα τεχνών του Δοικητικού Κέντρου της ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Μονάχου, το Διαπολιτιστικό Κέντρο Νεότητας Βέστεντ και το Ευαγγελικό Κέντρο Ενσωμάτωσης – Ελληνικό Σπίτι.
Με τη φιλική υποστήριξη του Πολιτιστικού Τμήματος του Δήμου Μονάχου (Kulturreferat), και του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου 8 Schwanthalerhöhe.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κώστας Γαβράς στην εκπομπή «η Δική μας Πόλη» | 24/02/2025, 22:00
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου και ώρα Ελλάδας 22:00, η εκπομπή «η Δική μας Πόλη» θα φιλοξενήσει τον Κώστα Γαβρά. Ο πολυβραβευμένος και κορυφαίος σκηνοθέτης, σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Θέμη Ροδαμίτη, θα μιλήσει για την «Τελευταία Πνοή» την ταινία του που μόλις κυκλοφόρησε και θα μας πει, ότι «το να ...
Η Ράνια Καταβούτα είναι η «Ποιήτρια της Εβδομάδας» | 24/02 – 02/03/2025
Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στα πέρατα της γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές. Η εβδομάδα από 24/02/2025 έως 02/03/2025 είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια Ράνια Καταβούτα. Η Ράνια Καταβούτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη...
«Η Δική μας Πόλη»: Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου 23/02/2025, 12:00
Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 12:00-14:00 ώρα Ελλάδας (και σε επανάληψη τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου και ώρα 04:00-06:00), η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» θα είναι αφιερωμένη στη Σωτηρία Μπέλλου. Η μεγάλη ερμηνεύτρια του λαϊκού μας τραγουδιού υπήρξε ένα ορόσημο, ένας φάρος καλλιτεχνικής έκφρασης και ζωής, που με την ξεχωρισ...
Aikido: the art of peace | 23.02.2025, 11:00
Aikido isn’t just about technique. It’s about balance, awareness, and using energy wisely. It teaches us that force isn’t always the answer-sometimes, the best way forward is to move with the challenge rather than against it. Morihei Ueshiba, the founder of Aikido, once said: "Aikido is not a tec...
Η Δρ. Κορίνα Γιαξόγλου στην εκπομπή «Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο» 23/02/2025, 10:00
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025, στις 10:00 ώρα Ελλάδας, η εκπομπή «Οι Έλληνες του κόσμου – Η Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο» με την Eliana Nunes φιλοξενεί τη γλωσσολόγο Κορίνα Γιαξόγλου. Η Δρ Γιαξόγλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Αγγλικής Γλώσσας στο The Open University, UK, έχοντας επίσ...
«Η Αφρική ανάμεσά μας», μια ανθρωποκεντρική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (audio)
Μια πρόσφατη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, με αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κένυα, υπήρξε η αφετηρία για τη συλλογή ιστοριών ανθρώπων με καταγωγή από χώρες της Αφρικής που γεννήθηκαν ή ζουν στην Ελλάδα. «Η Αφρική ανάμεσά μας» είναι μια έκθεση συμμετοχική, η οποία φέρνει σ...