Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

“Καλός πολίτης”: Η ανάρτηση της ΠτΔ για τον ομογενή Εύζωνα Ανδρέα Χολέβα

«Η στράτευση είναι τιμή και όχι απλώς υποχρέωση» σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ανάρτησή της στο facebook για έναν νεαρό ομογενή, τον Ανδρέα Χολέβα, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ και χθες ολοκλήρωσε τη θητεία του στην Προεδρική Φρουρά.

«Ο Ανδρέας Χολέβας, γεννημένος στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια από γονείς που μετανάστευσαν στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’60» αναφέρει η Πρόεδρος, «καλλιεργώντας από παιδί το όνειρο να γίνει εύζωνας όπως ο παππούς του, πέρασε από όλες τις διαδικασίες για να γίνει Έλληνας, απέκτησε ελληνικό διαβατήριο και τον Ιανουάριο του 2020 παρουσιάστηκε στον ελληνικό στρατό».

«Η ευχή “καλός πολίτης”, στο πρόσωπο του Ανδρέα Χολέβα που σήμερα ολοκληρώνει τη θητεία του, αποκτά το πλήρες νόημά της», τονίζει η κ. Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «ο 28χρονος ομογενής ανέπτυξε όχι απλώς τον αυτονόητο συναισθηματικό δεσμό με τον τόπο της καταγωγής του, αλλά βαθιά σύνδεση με την έννοια της πατρίδας».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο facebook:

«Από μικρό παιδί άκουγε στο σπίτι τις ιστορίες του παππού του, εύζωνα στη Βασιλική Φρουρά το 1937. Ίσως να του μιλούσαν για τον ηρωισμό των ευζωνικών ταγμάτων όταν αποτελούσαν μάχιμα τμήματα του ελληνικού στρατού.

Ίσως, παιδί, να συμμετείχε κι εκείνος, όπως όλα τα ελληνόπουλα της ομογένειας, στις εθνικές γιορτές φορώντας τη στολή του “τσολιά”, την εθνική ενδυμασία μας που παραπέμπει ευθέως στην επανάσταση του 1821 και στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία.

Το σίγουρο είναι ότι ο 28χρονος ομογενής Ανδρέας Χολέβας ανέπτυξε όχι απλώς τον αυτονόητο συναισθηματικό δεσμό με τον τόπο της καταγωγής του, αλλά βαθιά σύνδεση με την έννοια της πατρίδας. Κατάλαβε, δηλαδή, από νωρίς, ότι πατρίδα αποκτά κανείς μόνον όταν γίνεται πολίτης και ότι η στράτευση είναι τιμή και όχι απλώς υποχρέωση.

Γεννημένος στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια από γονείς που μετανάστευσαν στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’60, καλλιεργώντας από παιδί το όνειρο να γίνει εύζωνας όπως ο παππούς του, πέρασε από όλες τις διαδικασίες για να γίνει Έλληνας, απέκτησε ελληνικό διαβατήριο και τον Ιανουάριο του 2020 παρουσιάστηκε στον ελληνικό στρατό.

Φόρεσε με περηφάνεια τη στολή του εύζωνα και υπηρέτησε, για εννέα μήνες, στην Προεδρική Φρουρά, φυλάττοντας τιμητικά τον θεσμό της Δημοκρατίας.

Έζησε την αυστηρή καθημερινότητα των ευζώνων, βάδισε αναρίθμητες φορές στο λευκό μονοπάτι -σύμβολο του δρόμου προς τους απελευθερωτικούς αγώνες- από το στρατόπεδο προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρέστη στην έπαρση και στην υποστολή της σημαίας στο Βράχο της Ακρόπολης, βίωσε σε όλη του την ένταση τον συμβολισμό που εκπέμπει το ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας.

Η ευχή “καλός πολίτης”, στο πρόσωπο του Ανδρέα Χολέβα που σήμερα ολοκληρώνει τη θητεία του, αποκτά το πλήρες νόημά της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Από την Αθήνα στο Τολέδο: Το ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού μέσω του Ισλάμ” – Διάλεξη του ελληνιστή Pedro Olalla
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνει διάλεξη του ελληνιστή Pedro Olalla, την Τρίτη 03/12/2024 στις 18:30 με θέμα "Από την Αθήνα στο Τολέδο: Το ταξίδι του ελληνικού πολιτισμού μέσω του Ισλάμ". Το ταραχώδες ταξίδι της αρχαίας ελληνικής γνώσης μέσω του Ισλάμ και η μεταλαμπάδευσή της στη Δύση μέσω της ...
“Cycladic Gala Glamor in Antiquity” Κυκλαδίτικος αέρας στο ΜΕΤ της Ν. Υόρκης
Μια εμβληματική βραδιά εμπνευσμένη από την ελληνική αρχαιότητα με τίτλο Cycladic Gala, Glamor in Antiquity διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.   Στόχος  ήταν η  ενίσχυση των σκοπών και των δράσεων του Μουσείου, εν όψει του 2026 που συμπλη...
81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα  των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Συνολικά 81 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας  του Πανεπιστημίου Κρήτης ( καθηγητές, διδάσκοντες και ερευνητές) συμπεριλαμβάνονται στη λίστα World’s Top 2% Scientists του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία αναδεικνύει τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως. Αναλυτικά, 42 μέλη ανήκουν στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστ...
Η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI στις Βρυξέλλες
Πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI, η θεματική της οποίας εστιάστηκε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία και στην παιδεία γενικότερα. Η εξαιρετική πρωτοβουλία συγκέντρωσε αρκετούς Έλληνες εκπαιδευτικούς από διάφο...
Δημοσθένης Δαββέτας: Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν (audio)
της Μίνας Ράλλη Δημοσθένης Δαββέτας: «Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν. Κάνεις μια έκθεση ζωγραφικής, γράφεις ένα βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι: ‘’πούλησες;’’» «Θα μιλάμε πάντοτε είτε για την άνοδο της ακροδεξιάς είτε καμιά φορά για την άνοδο της ακροαριστεράς, όσο εμείς δίνουμε το βάρος μόνο στα οικονομικά...
Χρ. Καβαλής: Είμαστε ένα κομμάτι του αιγυπτιακού γίγνεσθαι (audio)
O πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς, και μίλησε για τις δράσεις της κοινότητας στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές». «Στόχος της κοινότητας είναι να διατηρηθεί αυτή η «μικρή Ελλάδα» στην Αί...