Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο: «ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ – Το όραμα μας για το μέλλον, οι σύγχρονες προκλήσεις και ο ρόλος των μέσων επικοινωνίας» με αφορμή τα 30 χρόνια εκδοτικής παρουσίας της εφημερίδας “Ανατολή”.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από Κωνσταντινουπολίτες που έδωσαν το παρών ενώ στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν: ο Λάκης Βίγκας, πρόεδρος Κοινότητας Νεοχωρίου και δραστήριο μέλος της Ομογένειας της Πόλης,
η Ευανθία Ρεμπούτσικα, συνθέτρια (που βραβεύτηκε στη διάρκεια της βραδιάς για τις γέφυρες επικοινωνίας που χτίζει μεταξύ των λαών με τη μουσική της), ο Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος, ο Αντώνης Φιλιππίδης, επιχειρηματίας από την Τουρκία και ο εκδότης της εφημερίδας “Ανατολή” Γρηγόρης Κεσίσογλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκε και ένα ρεπορτάζ με νέους Πολίτες ομογενείς για το πως βλέπουν το μέλλον στην πόλη τους.
Η «Ανατολή» ξεκίνησε την εκδοτική της πορεία το 1989, ως εφημερίδα των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών.
O τίτλος της είναι εμπνευσμένος από την εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο, που εξέδιδε ο Μικρασιάτης λόγιος Ευαγγελινός Μισαηλίδης. Εκείνη ήταν μία εφημερίδα που απευθυνόταν κυρίως στις τουρκόφωνες κοινότητες της Καππαδοκίας, γι’ αυτό εκδιδόταν με την Καραμανλίδικη γραφή.
Η σύγχρονη «Ανατολή» αρχικά εκδόθηκε από ένα συνεταιρικό σχήμα και μετά το 2003 συνέχισε την εκδοτική πλεύση της, έχοντας στο εκδοτικό τιμόνι τον Γρηγόρη Κεσίσογλου.
Αυτή την δεύτερη εκδοτική περίοδο η εφημερίδα διευρύνει τον ορίζοντα της προς την Ρωμιοσύνη της καθ’ ημάς Ανατολής και τον Οικουμενικό Ελληνισμό.
Με ανοίγματα προς τις κοινότητες και συλλογικότητες του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής επιδιώκει ν’ αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ αυτών των κοινοτήτων.
Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας επιζητεί να ακουστεί η φωνή των Μικρασιατών όχι μόνο της Αθήνας, όπου είναι η έδρα της εφημερίδας, αλλά και αυτών που ζουν εκτός Αθήνας.
Κατά τον εκδότη της εφημερίδας υπάρχει ένα κοινωνικό σώμα που θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «Ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής». Αυτός ο χώρος απαρτίζεται από Μικρασιατικούς συλλόγους, ομοσπονδίες, συλλογικότητες και προσωπικότητες. Η «Ανατολή» αποτελεί τμήμα αυτού του κοινωνικού σώματος.
Όμως το ενδιαφέρον της εφημερίδας επικεντρώνεται κυρίως στις ελληνορθόδοξες κοινότητες που συνεχίζουν να είναι παρούσες στον ιστορικό χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής: Στην αιώνια βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στη Τένεδο, στη Σμύρνη, στη Πισιδία, στην Αντιόχεια, στην Αζοφική, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στη Κάτω Ιταλία και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή όπου ήκμασε ο Ελληνισμός και υπάρχουν τα ίχνη του μέχρι σήμερα.
Όπως γράφει στην εφημερίδα ο εκδότης της Ανατολής Γρηγόρης Κεσίσογλου: «Η επιλογή αυτή είναι που μας κάνει να αναζητούμε και να δημοσιεύουμε πληροφορίες και θέματα που αφορούν αυτές τις κοινότητες, οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζονται με αδιαφορία και δεν δημοσιεύονται σε άλλα μέσα ενημέρωσης».
Η «Ανατολή» εκδίδεται μηνιαία και είναι συνδρομητική. Μέχρι στιγμής δεν έχει ηλεκτρονική έκδοση.
Περισσότερες πληροφορίες: http://anatoliblog.blogspot.com/
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος