Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Κορσική: Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Έλληνες της Κοινότητας Cargese

Στην αρχαία Καλλίστη και σε ένα από τα ελληνόφωνα χωριά, το Καργκέζε (Cargèse), έγινε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο μετά την άφιξή του, χθες, στην Κορσική.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο δήμαρχος της κοινότητας Cargèse, François Garidacci και οι ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni.

Το χωριό ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους απογόνους μια ομάδας μεταναστών από τη Μάνη, οι οποίοι είχαν πρωτοεγκατασταθεί στην Κορσική έναν αιώνα νωρίτερα.

Ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargèse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Cargèse με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990.

Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα και η κυρία Frimigacci-Peroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Cargèse από το 2014.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τη σύγχρονη ελληνική κληρονομιά στην Κορσική, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των δεσμών ανάμεσα στην κοινότητα Cargèse και την Ελλάδα.

Η μετανάστευση Μανιατών στην Κορσική

Από το 1663 οι Μανιάτες ήταν σε διαπραγματεύσεις με τους Γενοβέζους, με σκοπό να βρεθεί μια καινούργια γη για να τους φιλοξενήσει, ώστε να γλιτώσουν από την Οθωμανική κατοχή. Αρκετά χρόνια αργότερα, οι Γενοβέζοι πρότειναν την Paomia της Κορσικής, μια περιοχή που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το Ajaccio. Οι αρχές της Γένοβας φρόντισαν να αλλάξουν τα επίθετα των Ελλήνων, μετατρέποντας τις καταλήξεις τους σε -acci. Έτσι, ονόματα όπως Παπαδάκης, Δρακάκης, Τζαννετάκης μεταποιήθηκαν σε Papadacci, Dracacci, Zannetacci. Τον Σεπτέμβριο του 1675 λοιπόν, 730 Μανιάτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο Le Saveur από τον όρμο του Οίτυλου με προορισμό τη Γένοβα και από εκεί την Κορσική, η οποία ήταν υπό την κυριαρχία των Γενουατών.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πέθαναν 120 από τους επιβαίνοντες, οι υπόλοιποι όμως αποβιβάστηκαν στην Κορσική. Για 55 ολόκληρα χρόνια έμειναν οι Μανιάτες στην Paomia, μέχρι που ξέσπασε η επανάσταση των Κορσικάνων. Οι Έλληνες αρνήθηκαν τότε να συνεργαστούν με τους Κορσικάνους και με ηγέτη τον Θεόδωρο Στεφανόπουλο μετακόμισαν στο Ajaccio, όπου και παρέμειναν για 43 χρόνια. Οι Γενοβέζοι παραχώρησαν τελικά την Κορσική στη Γαλλία και κυβερνήτης ορίστηκε ο Κόμης Ρ. Μαρμπέφ, γνωστός φιλέλληνας.

Ο Μαρμπέφ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τους Μανιάτες και τους επέτρεψε να φτιάξουν το δικό τους χωριό, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Cargese. Όταν οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Κορσικάνους ομαλοποιήθηκαν, άρχισαν να γίνονται και οι πρώτοι μικτοί γάμοι, με αποτέλεσμα στο Cargese να ζουν σήμερα 2.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι απόγονοι των Μανιατών. Ολόκληρο το Cargese έχει άρωμα Ελλάδας και οι κάτοικοί του έχουν συνείδηση της ελληνικής καταγωγής τους, κρατώντας μάλιστα τα μανιάτικα επώνυμά τους. Άλλωστε το Cargese, σε ολόκληρη τη Γαλλία, προβάλλεται ως το «ελληνικό χωριό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Jo Di – Μεταξύ Πραγματικότητας και Διαδικτύου”. Έκθεση ψηφιακής τέχνης στο Λόφος Art Project (audio)
O Λόφος Art Project παρουσιάζει την πρώτη ανασκόπηση των ψηφιακών έργων του δημοφιλούς ψηφιακού δημιουργού - content creator Jo Di (Δημήτρης Ιωακειμίδης), σε μία πρωτοποριακή έκθεση που αναδεικνύει τη σύγκλιση τέχνης, τεχνολογίας και πολιτισμού του διαδικτύου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 26 Απριλίου...
«Φόβος, τρόμος, πανικός»: Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη περιγράφουν στο Πρώτο Πρόγραμμα το πως βίωσαν την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 ρίχτερ (audio)
Ο χθεσινός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 12:50 τοπική ώρα, με επίκεντρο ανοιχτά της Σηλυβρίας στη θάλασσα του Μαρμαρά, προκάλεσε έντονη ανησυχία και πανικό στους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής ομογένειας. Με αφορμή λοιπόν, ...
Βρυξέλλες: Μια βραδιά αφιερωμένη στη Μαρινέλλα με την Αναΐς Βάθη στο Art Base
Μια μοναδική συναυλία, με την Αναΐς Βάθη να πρωταγωνιστεί σε ένα αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρινέλλα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου 2025 και ώρα 20:00, στο Art Base στις Βρυξέλλες. Μαζί της στη σκηνή θα βρεθούν οι εξαιρετικοί μουσικοί Θάνος Παγκούτσος (μπουζούκι), Γιώργος Παπα...
Έφτασαν στην Αδελαΐδα οι Εύζωνες για τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Anzac
Στην Αδελαΐδα βρίσκονται από σήμερα Τετάρτη 23 Απριλίου τα μέλη του αγήματος της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Εβδομάδας ANZAC με αποκορύφωμα το Anzac Day. Στην πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας, οι Εύζωνες θα εμφανιστούν σε διάφορες ε...
Μισέλ “Πάμπλο” Ράπτης- Μια από τις σημαντικότερες επαναστατικές φυσιογνωμίες του εικοστού αιώνα
Σεμινάριο με τίτλο "Η Οδύσσεια του Μισέλ «Πάμπλο» Ράπτη" διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στο Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine, 168 Lonsdale St., Melbourne) την Πέμπτη 1 Μαΐου 2025, στις 7μμ, τοπική ώρα, με ελεύθερη είσοδο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο βραβευμένος Αυστραλός δημοσιογράφος, ...
Στουτγάρδη – Έκθεση για την ελληνική επανάσταση και παρέλαση με την Προεδρική Φρουρά
Έκθεση με τίτλο «Στο όνομα της Ελευθερίας – Η Στουτγάρδη και η Ελληνική Επανάσταση του 1821», θα παρουσιαστεί από τις 2 Μαΐου έως τις 4 Ιουλίου 2025, στο StadtPalais, το Μουσείο της Πόλης της Στουτγάρδης. Πρόκειται για μια ειδική έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική επανάσταση του 1821 και τον φιλελλην...