Για τoυς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τη Νότιο Κορέα από την αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο πόλεμο της Κορέας την δεκαετία του 1950, τις στενές σχέσεις στη ναυτιλία και την ναυπηγική και την αντιμετώπιση της πανδημίας μίλησε στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας ο πρεσβευτής της Νοτίου Κορέας στην Ελλάδα κ. Λιμ.
Οι δυο χώρες έχουν αρκετές ομοιότητες καθώς βρίσκονται στον 38ο παράλληλο Βόρεια του Ισημερινού, είναι θαλάσσιες χώρες με χερσόνησο ενώ έχουν περάσει περίπου τα ίδια γεγονότα στη πρόσφατη ιστορία με Κατοχή, Αγώνα Ανεξαρτησίας, εμφύλιο, Χούντα και αντιδικτακτορικό δημοκρατικό αγώνα, τόνισε ο πρεσβευτής.
Είμαστε φιλόξενοι, σεβόμαστε τους ηλικιωμένους, μας αρέσουν τα τραγούδια και οι χοροί και πολιτισμικά είμαστε κοντά. Μερικοί αποκαλούν την Ν. Κορέα την Ελλάδα της Ασίας, συμπλήρωσε.
“Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα” λέει μια παροιμία και γι’ αυτό η συμμετοχή της Ελλάδας στο Πόλεμο της Κορέας με εκστρατευτικό σώμα 10 χιλ. ανδρών και πληθυσμό 7,5 εκ. τότε επηρεάζει τις σχέσεις των δυο χωρών, τόνισε ο κ. Λιμ, προσθέτοντας ότι υπάρχει βαθύς σεβασμός για τους ‘Ελληνες βετεράνους και την θυσία τους που αποτελεί την βάση των σχέσεων φιλίας μεταξύ των δυο χωρών.
Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα ήταν το 5ο μεγαλύτερο από τις 22 χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο παρότι η Ελλάδα δεν ήταν σε καλή κατάσταση και οι δυο χώρες δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις.
“Η Ν. Κορέα είναι η 12η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σήμερα και δεν λησμονεί την θυσία τους,” ανέφερε, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόγραμμα υποτροφιών για τους απογόνους τους.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρεσβευτής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Νότιος Κορέα τα πήγαν αρκετά καλά, υπογραμμίζοντας ότι η Ν. Κορέα με πληθυσμό 50 εκ. ήταν η πρώτη χώρα που κράτησε ανοικτή την οικονομία της χωρίς να κλείσει τα σύνορα και χωρίς καραντίνα. Η στρατηγική της βασίσθηκε στην ευρεία χρήση διαγνωστικών τεστ και χρήση της υψηλής τεχνολογίας για ανίχνευση και αγωγή, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η Ν. Κορέα παρέδωσε 10 χιλ. μάσκες και 5 χιλ. τεστ για τον κορωνοϊό τον Μάιο στην Ελλάδα.
Ο κ. Λιμ εξήρε επίσης την συνεργασία των δυο χωρών στο κλάδο της ναυτιλίας και της ναυπηγικής που ξεκίνησε το 1972 όταν ο εφοπλιστής Γεώργιος Λιβανός έδωσε την πρώτη παραγγελία στα κορεατικά ναυπηγεία.
Απο τις 111 παραγγελίες νέων πλοίων από Έλληνες εφοπλιστές το 2018, οι 77 πήγαν σε κορεατικά ναυπηγεία.
Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία η συνεργασία των δυο χωρών να επεκταθεί σ’ άλλους τομείς όπως το ICT.
Παραγωγή-παρουσίαση: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας
Ηχολήπτης: Χάρης Κουτουλογένης