Η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, χωρίς να αγνοεί την κρισιμότητα της κατάστασης, και επιθυμώντας να στείλει ένα θετικό μήνυμα δημιουργικότητας – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της – προχωράει στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της για τη λημματογράφηση της ελληνικής Βικιπαίδειας, μέσα από ένα διαγωνισμό.
Στην ανακοίνωσή της η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων αναφέρει μεταξύ άλλων “Ως γνωστόν η Βικιπαίδεια αποτελεί πλέον μια από τις κύριες πηγές πληροφόρησης. Δυστυχώς όμως η ελληνική έκδοσή της έχει αρκετές ελλείψεις σε άρθρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άτομα που δε γνωρίζουν ξένες γλώσσες να μην μπορούν να ενημερωθούν από την κατά κανόνα πιο εμπλουτισμένη αγγλική ή γερμανική έκδοση, ή άτομα τα οποία γνωρίζουν αγγλικά ή γερμανικά να αδυνατούν να εκφράσουν διάφορους τεχνικούς όρους στα ελληνικά διότι δεν μπορούν να βρουν τη σωστή παραπομπή, κάτι που συμβαίνει συχνά σε Έλληνες του εξωτερικού.
Αυτό ακριβώς το πρόβλημα θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε με τη προκήρυξη ενός διαγωνισμού όπου καλούμε τους συμμετέχοντες να συντάξουν εκ νέου ή να επεκτείνουν ένα ήδη υπάρχον λήμμα της Βικιπαίδειας. Ένα επιπλέον όφελος αυτής της πρωτοβουλίας ελπίζουμε να είναι η διάδοση του γεγονότος πως το όλο εγχείρημα της Βικιπαίδειας είναι κυρίως εθελοντικό”.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα με το ονοματεπώνυμό τους, όνομα χρήστη της Βικιπαίδειας και τίτλο άρθρου μέχρι τις 10 Ιουνίου 2020, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση του άρθρου.
Περισσότερες πληροφορίες http://clubgriechischerakademiker.de/el/events/event/λημματογράφηση-βικιπαίδειας/
Η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1977 από οκτώ Έλληνες επιστήμονες. Μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, συζητήσεις, αναγνώσεις, συμπόσια, ξεναγήσεις, συναυλίες, φιλανθρωπικές αγορές βιβλίων, εκθέσεις και εκδρομές. Στους πολυάριθμους ομιλητές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, επιφανείς Γερμανοί και Έλληνες επιστήμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και συγγραφείς. Στόχοι της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση της αλληλογνωριμίας και της δικτύωσης, η υποδοχή φοιτητών και επιστημόνων, η προαγωγή της αλληλοκατανόησης μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, η καλλιέργεια του ελληνικού πολιτισμού και η εντατικοποίηση των σχέσεων με άλλους επιστημονικούς φορείς καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων σε θέματα ελληνικού και βαυαρικού πολιτισμού.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος