Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μ. Καζαμίας: Η Τανζανία περιορίζει τον covid-19 με το βλέμμα στην οικονομία της

του Πέτρου Δίπλα

Η Τανζανία, μια χώρα που κάποτε είχε πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες στην αγροτική παραγωγή, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να έχει πολύ λίγα κρούσματα covid-19 και ελάχιστους νεκρούς, ενώ προσπαθεί παράλληλα να κρατήσει την οικονομία της λειτουργική.

Όπως μας λέει ο Μιχάλης Καζαμίας, Έλληνας δεύτερης γενιάς «Η κυβέρνηση της χώρας πήρε, αμέσως μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, μέτρα για το περιορισμό της εξάπλωσής του με απαγορεύσεις στην συγκέντρωση πολλών ατόμων και χρήση μασκών και απολυμαντικών. Στα λεωφορεία επιτρέπονται μόνο καθιστοί και όσο το δυνατόν πιο αραιά.»

«Μέχρι χθες Τρίτη 14 Απριλίου, η χώρα είχε μόνο 49 κρούσματα και 3 θανάτους. Το πρώτο κρούσμα στην Τανζανία πιστοποιήθηκε στην Αρούσα στις 16 Μαρτίου και ήταν ένας Τανζανός 46 ετών που ήρθε από το Βέλγιο. Την επόμενη αμέσως ημέρα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα κλείνοντας παράλληλα τα σχολεία.»

«Από τις 23 Μαρτίου η κυβέρνηση αποφάσισε όλοι ταξιδιώτες που έρχονται στην χώρα να τοποθετούνται σε καραντίνα για 14 ημέρες ενώ στην αρχή αυτής της εβδομάδες αποφάσισε να σταματήσει όλες οι αεροπορικές πτήσεις προς και από την χώρα.»

«Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να προλάβει τυχόν εξάπλωση της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα θέλει να αφήσει την οικονομία να λειτουργεί, γιατί διαφορετικά ο πολύς κόσμος που έχει χαμηλά εισοδήματα, και στηρίζεται στο μεροκάματο, θα περάσει δύσκολες ημέρες. Γι’αυτό τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις λειτουργούν παίρνοντας όμως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.»

“‘Επειδή η Τανζανία είναι χώρα με πολλές ομορφιές, ωραίο κλίμα, και μοναδική φύση, αποτελεί δυναμικό τουριστικό προορισμό που φέτος λόγω των απαγορεύσεων από την πανδημία αναμένεται να παρουσιάσει ελάχιστα έσοδα.»

Η χώρα, έχει σήμερα λίγες μόλις δεκάδες ομογενών σε αντίθεση με τις πολλές χιλιάδες του παρελθόντος, όταν οι Έλληνες είχαν στα χέρια τους τις περισσότερες φυτείες, κυρίως αγαύης από την οποίαν έφτιαχναν τα σχοινιά (τα περίφημα σχοινοκτήματα).

Ήταν τόσοι πολλοί οι Έλληνες, που το Ελληνικό σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου, που δημιουργήθηκε το 1952, είχε φθάσει να έχει κάποτε 250-300 ελληνόπουλα αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο με ξένους μαθητές.

Ο κ. Μιχάλης Καζαμίας κατάγεται από την μεριά του πατέρα του από την Σητεία της Κρήτης και από την μεριά της μητέρας του από την Σίφνο.

«Ο πατέρας μου σε μικρή ηλικία ήρθε στην χώρα και μου έλεγε ότι οι Γερμανοί στις αρχές του περασμένου αιώνα δεν θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει τις γραμμές του σιδηρόδρομου της Τανζανίας χωρίς τους ‘Έλληνες που ήταν έμπειροι σε θέματα κατασκευής και επιστασίας.»

«Οι περισσότεροι Έλληνες, μετά τους σιδηροδρόμους, στράφηκαν στο εμπόριο και στην παραγωγή, όπως οι δικοί μου που απέκτησαν σχοινόκτημα το οποίο όμως εθνικοποιήθηκε, όπως κι άλλα, την περίοδο 1967-1971. Μετά από 25 χρόνια το σχοινόκτημα μας επεστράφη από το κράτος αλλά είχε πια μετατραπεί σε δάσος.»

Ο κ. Καζαμίας αποφάσισε να καλλιεργήσει μάνγκο και σήμερα έχει 23.000 δένδρα μάνγκο έχοντας βάλει στόχο τις 70.000.

«Δυστυχώς στην Τανζανία, έχουμε απομείνει λίγοι Έλληνες επιχειρηματίες στη γεωργία. Λίγοι καπνοπαραγωγοί και μερικοί ακόμη που καλλιεργούν καφέ και καλαμπόκι.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι περιπέτειες των Ελληνικών συνόρων 1830-1947 | 07.09.2024, 13:00
Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα, γεωγραφικά όπως την ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε πολύ σταδιακά: Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους το 1830 μέχρι και το 1947 που έγινε η τελευταία προσάρτηση εδάφους στην Ελλάδα με τα Δωδεκάνησα, διαμορφώνοντας έτσι τα σύγχρονα σύνορα της χώρας
Τζαζ διαδρομές με τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο | 07.09.2024, 12:00
Ο σημαντικός τρομπετίστας με τη διεθνή δράση, που αποτελεί έναν από τους πιο δημιουργικούς μουσικούς της τζαζ, θα αναφερθεί στις συνεργασίες του με κορυφαίους μουσικούς του χώρου, καθώς και σε ξεχωριστές στιγμές στην πετυχημένη πορεία του των 20 χρόνων