Με πλήθος «διαδικτυακών» πιστών, η Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στους Ελληνορθόδοξους Ναούς της Αυστραλίας

του Αθανάσιου Χούπη

Μπορεί η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας (Lockdown), που επιβλήθηκε και στην Αυστραλία, να μην επέτρεψε τη φυσική τους παρουσία στους Ναούς της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας, ωστόσο οι πιστοί της έδωσαν «βροντερό», διαδικτυακό παρών, στην ακολουθία της Κυριακής των Βαΐων!
Χιλιάδες πιστοί, στην πλειονότητά τους Έλληνες Ομογενείς, συντονίστηκαν και παρακολούθησαν τις διαδικτυακές μεταδόσεις που οργάνωσαν οι Ναοί της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, για τη Θεία Λειτουργία με την οποία άρχισε η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Έτσι, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), πρωί της Κυριακής των Βαΐων για την Αυστραλία [εφτά (7) ώρες μπροστά απ΄ την ώρα Ελλάδας] το ποίμνιο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, σε όλη την Ωκεανία, έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Κάθε οικογένεια επιστράτευσε εκείνο το μέλος της που «τα πάει καλά» με την τεχνολογία και συντονίστηκε με το σχετικό διαδικτυακό τόπο της κάθε Ενορίας, παρακολουθώντας την απευθείας μετάδοση (Live Stream) που οργάνωσαν οι Ναοί, σε όλη την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις μεταδόσεις από τους στολισμένους με βάγια Ναούς, του Αγίου Χαράλαμπου της Μελβούρνης, του Αγίου Σπυρίδωνα του Σίδνεϋ, των Αγίων Αναργύρων του Όκλεϊ (προάστιο της Μελβούρνης), καθώς και τους Ναούς των περιοχών Parish of Kogarah, Redfern, Parish Templestowe κ.α.

Στιγμιότυπο από τηλεοπτική εκπομπή προβολής του κοινωνικού έργου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

 

Είναι χαρακτηριστικό πως, αν εξαιρέσει κανείς τα πρώτα λεπτά της ακολουθίας, μόλις οι πιστοί άρχισαν να συνηθίζουν το νέο μέσο συμμετοχής στη λειτουργική ζωή της τοπικής Εκκλησίας, αξιοποίησαν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους έδινε η σχετική εφαρμογή (youtube). Με έκδηλη χαρά, άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ευχές ή στέλνοντας χαιρετισμούς στους δικούς τους, σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας, ακόμη και στις γενέτειρές τους στην Ελλάδα! Κοινός τόπος, στα μηνύματά τους, στο “Live Chat” (ζωντανή συζήτηση), αλλά και στα σχόλια που «ανέβαζαν» στο «φιλόξενο», όπως αντιλαμβάνονταν, διαδικτυακό περιβάλλον, η ευχή, να απαλλαγεί σύντομα η ανθρωπότητα, από τον εφιάλτη του κορωναϊού Covid-19. Οι περισσότεροι, μάλιστα, δεν δίστασαν, «εν είδει δημόσιας προσευχής», να αναρτήσουν και επικλήσεις τους, προς τον Κύριο και την Παναγία, για τον τερματισμό της παγκόσμιας δοκιμασίας. Κάποιοι, εξάλλου, αξιοποίησαν τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία, προκειμένου να στείλουν ευχές προς τους εορτάζοντες, όπως για παράδειγμα προς τον Βάιο, τον Ψάλτη του Ιερού Ναού της περιοχής τους, στον οποίο ευχήθηκαν, από το “Live Chat” όλοι οι πιστοί που συμμετείχαν στο “Live Streaming” (ζωντανή μετάδοση).
Σε κάθε περίπτωση, οι πιστοί που συγκροτούν το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, από χθες επισημαίνουν, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, το γεγονός ότι μοιράστηκαν – έζησαν τη συγκεκριμένη εμπειρία με πολύ περισσότερους πιστούς. Αφού συμμετείχαν στη διαδικτυακή Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, πάρα πολλοί άνθρωποι που, σε συνθήκες κανονικότητας, για διάφορους λόγους, δεν θα είχαν προσέλθει στους Ναούς. Επιπλέον, ιδιαίτερη ικανοποίηση τους προκάλεσε η συνομιλία τους για όσα περιλαμβάνει η Θεία Λειτουργία της ημέρας, εις ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, στις διαδικτυακές συνομιλίες τους σχολίασαν, εμφατικά και με αναγωγές στην ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας, τη μικρή χρονική απόσταση, από την πάνδημη υποδοχή του Χριστού, με βάγια (κλάδους φοινίκων) και την κραυγή «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», μέχρι τη σύλληψη και τη Σταύρωσή του…

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Σκοτ Μόρισον, με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο.

 

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ακόμη, η ικανοποίηση που προκάλεσε, μεταξύ των πολλών χιλιάδων πιστών, της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το επίπεδο της επικοινωνίας του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας κ. Scott Morrison με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπό τους κ.κ. Μακάριο. Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια τον προκαθήμενο της Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, για τη συμβολή του στη μάχη που δίνει η χώρα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Απ΄ την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε την κατανόηση και τη διάθεση συνεργασίας, που επέδειξαν οι Αρχές της χώρας, που αντιλήφθηκαν πόσο ξεχωριστή σημασία έχει η Μεγάλη Εβδομάδα, για όλους τους Ορθοδόξους.
Ας σημειωθεί ότι, ο Αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Κυβερνητικές, τις Επαρχιακές και Πολιτειακές Αρχές της χώρας, ενώ οι Ενορίες της Εκκλησίας επαύξησαν την, ούτως ή άλλως, σοβαρή κοινωνική τους παρέμβαση, με αποδέκτες όσους Αυστραλούς είναι εμπερίστατοι, εξαιτίας της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ωφελούμενων, σε πάρα πολλούς Ελληνορθόδοξους Ναούς, οι οποίοι λειτουργούν κοινωνικές δομές παροχής τροφίμων ή συσσιτίων, χάρη στις προσφορές των πιστών τους, Ελλήνων Ομογενών. Μάλιστα, Εφημέριοι των εν λόγω Ναών, έχουν φιλοξενηθεί κατ΄ επανάληψη, από τηλεοπτικά δίκτυα, σε όλη την Αυστραλία.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εκτός του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, και ο Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της χώρας κ. Τζεφ Λι (Geoff Lee), στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνονται και τα θρησκεύματα, σε επιστολή που απηύθυνε προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, τον συνεχάρη για την εμπνευσμένη ηγεσία του, δεδομένου ότι, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας, ήταν η πρώτη από όλες τις Εκκλησίες ή τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, που έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωναϊού Covid-19.