Με πολλές δυσκολίες η επιστροφή των ομογενών από τις ΗΠΑ

Τρόπο για να φτάσουν στην Ελλάδα, μέσω ενδιάμεσων χωρών της Ευρώπης και παρά τις ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων, ψάχνουν πολλοί ομογενείς, οι οποίοι θέλουν να βρίσκονται στην πατρίδα εν μέσω αυτής της κρίσης που περνάει ολόκληρος ο κόσμος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, εκδίδει ειδικές βεβαιώσεις για τους Έλληνες που ενώ είναι καταγεγραμμένοι στην Ελλάδα, δεν έχουν εκδώσει ελληνικό διαβατήριο και με το αμερικανικό δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Οι βεβαιώσεις επιτρέπουν σε αυτόν που ταξιδεύει να πάει σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Από εκεί και μετά είναι δική του ευθύνη να βρει με ποια πτήση θα φτάσει στην Ελλάδα.

Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί χωρίς να χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος να πάει στο Προξενείο, στέλνοντας ηλεκτρονικά φωτοτυπία το διαβατήριό του, καθώς και τα στοιχεία του. Το Προξενείο ελέγχει αν είναι εγγεγραμμένος στην Ελλάδα, ετοιμάζει την βεβαίωση και την στέλνει ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο.

Μέσω της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας”, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, κάνει έκκληση στους ομογενείς, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος να ταξιδέψουν να μην το κάνουν, επισημαίνοντας πως ίσως χρειαστούν δύο, τρεις ακόμη και τέσσερις πτήσεις για να φτάσει κανείς στην Ελλάδα, ενώ το πιθανότερο είναι φτάνοντας να μπει καραντίνα σε κάποιο ξενοδοχείο και να μην του επιτραπεί να πάει στο σπίτι του.

Σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία ελληνικής ιδιοκτησίας, υπάρχουν καθημερινά πτήσεις για την Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα είχαν προορισμό την Ελβετία και την Γερμανία, ενώ αυτή την εβδομάδα θα γίνουν πτήσεις και προς την Γαλλία, τη Σουηδία και την Ιρλανδία.

Ο πρόεδρος του «Homeric Tours», Νίκος Τσακανίκας, επισημαίνει στον “Εθνικό Κήρυκα” ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν αν θα τους δεχθεί η Ελλάδα, για να μην εγκλωβιστούν στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο κ. Τσακανίκας έφερε σαν παράδειγμα την “KLM” η οποία πετάει, αλλά απαγορεύεται να πάει στην Ελλάδα.

«Έχουμε πολλές ακυρώσεις, καθώς για τον μήνα Απρίλιο ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις. Και δεν νομίζω να αλλάξει κάτι για τον Μάιο. Θα είναι προβληματικός μήνας και αυτός. Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα θα συνέλθει γρηγορότερα από πολλές χώρες, καθώς τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», καταλήγει.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα