της Ελένης Κωστάκη
Στην “Φωνή της Ελλάδας”, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες σ’ όλο τον κόσμο, φιλοξενήθηκε ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτριος Ζώτος ο οποίος μίλησε στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τις Νατάσα Βησσαρίωνος και Ελένη Κωστάκη για την ένδοξη ιστορία του αρχαιότερου εν λειτουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού.
Πρόκειται για ένα σχολείο – σύμβολο που λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 571 χρόνια, εκπαιδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Πόλης και όχι μόνο. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτό το σχολείο ανήκει σε κάθε Έλληνα. Είναι ένα από τα σύμβολα της ύπαρξής μας».
Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή ιδρύθηκε μόλις 7-8 μήνες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης σε μια εποχή σκοτεινή για τον Ελληνισμό και από τότε συνεχίζει αδιάλειπτα τη λειτουργία της αποτελώντας σημείο αναφοράς για την παιδεία και την ταυτότητα των Ρωμιών. Από το 1882 στεγάζεται στο επιβλητικό κτήριο που δεσπόζει στον λόφο του Φαναρίου και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.
«Το κτήριο προσελκύει πάρα πολύ κόσμο. Δεχόμαστε επισκέψεις με ραντεβού και διοργανώνουμε εορταγορές με τη συμμετοχή 2.000 – 3.000 ανθρώπων. Έρχονται και γκρουπ από την Ελλάδα και πολλά σχολεία που θέλουν να γνωρίσουν το σχολείο και τους χώρους του», σημείωσε ο Σχολάρχης και παράλληλα μίλησε για τη σημαντική βιβλιοθήκη της Σχολής με ιστορικά βιβλία καθώς και για το Αστεροσκοπείο και τα μοναδικής αξίας επιστημονικά όργανα.
Παρά την ιστορία και την αίγλη της, η Σχολή σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: «Τη δεκαετία του ’60 είχαμε 400 με 500 παιδιά. Σήμερα η μείωση είναι δραματική: έχουμε μόλις 33 μαθητές. Το δημογραφικό είναι τεράστιο πρόβλημα» επισημαίνει ο κ. Ζώτος.
Η Σχολή προσφέρει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης με την πλειοψηφία των μαθημάτων να γίνεται στα ελληνικά ενώ διδάσκονται επίσης αγγλικά, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη. Όπως τονίζει ο Σχολάρχης, πέρα από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, υπάρχει και ένας βαθύτερος, πνευματικός και πολιτισμικός στόχος: «Προσπαθούμε να δείξουμε στους μαθητές ποιοι είμαστε και να ενισχύσουμε την ελληνική συνείδηση. Θέλουμε να ‘περάσουμε’ στα παιδιά μας τις έννοιες της φιλίας, της αγάπης και της συμβίωσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε απλώς το μάθημα μας και να φύγουμε. Πρέπει το παιδί να ξέρει ποιος είναι ο Ρωμιός. Πρέπει να αγαπά την πόλη που ζει. Λατρεύουμε την Ελλάδα αλλά πατρίδα μας είναι και εδώ. Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν πώς να ζουν με τον συνάνθρωπό τους εδώ, χωρίς αρνητικά συναισθήματα. Όλα τα ερεθίσματα σήμερα είναι στα τούρκικα. Δεν είναι όπως τα χρόνια των παππούδων μας, όπου ολόκληρες συνοικίες ήταν ελληνικές. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μέσα σε αυτή τη μεγάλη κοινωνία πρέπει να κρατήσουμε την ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας, τα έθιμά μας και τα ιδρύματά μας».
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή δεν στηρίζεται μόνο στην ιστορική της πορεία αλλά και στη συνεχή προσπάθεια να διατηρήσει την παρουσία του Ελληνισμού στην Πόλη. Αυτό απαιτεί υποστήριξη: «Χρειαζόμαστε μεγάλη στήριξη για τα έργα που πρέπει να γίνουν στο σχολείο για να μπορέσει να αντέξει. Περιμένουμε σύντομα την απόφαση των ειδικών για τις εργασίες που πρέπει απαραιτήτως να γίνουν για να διατηρηθεί το κτήριο. Θα χτυπήσω κάθε πόρτα προκειμένου να βρω βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώτος.
Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ