ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 – “ΚΕΡΔΥΛΛΙΑ”
Το ημερολόγιο δείχνει 17 Οκτωβρίου 1941. Ημέρα Παρασκευή, ξημερώματα. Στις έξι το πρωί δύο λόχοι Γερμανών ναζί, μαζί με τους κρατούμενους στο Σταυρό Κερδυλιώτες, με πλήρη οπλισμό ανεβαίνουν στη θέση Στόβολο και Λειβάδια και περικυκλώνουν αντίστοιχα τα Άνω και Κάτω Κερδύλια. Δύο ώρες αργότερα, οι ναζί στρατιώτες συγκεντρώνουν με τη βία όλους τους κατοίκους, γυναίκες και άνδρες, άρρωστους και ανήμπορους ηλικιωμένους, του πάνω και κάτω χωριού στη θέση Αλώνια και Κούτρες αντίστοιχα, σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων μεταξύ τους αλλά χωρίς οπτική επαφή.
Στους χώρους των συγκεντρώσεων οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πολυβόλα και τους παρατεταγμένους στρατιώτες. Η ρίψη μιας κόκκινης φωτοβολίδας δίνει το σύνθημα για την έναρξη της εκτέλεσης. Τα πολυβόλα θερίζουν τους συγκεντρωμένους κατοίκους και οι γειτονικές πλαγιές σείονται από τον κρότο των πολυβόλων.
Για τη σφαγή στα Κερδύλλια Σερρών, μιλούν στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ:
Βασίλης Τζανακάρης, συγγραφέας-δημοσιογράφος, Γιώργος Γκάλιος, πρόεδρος τοπικής κοινότητας και ιδρυτής τοπικού μουσείου ολοκαυτώματος, Γιάννης Παπασυμεών, φιλόλογος-συγγραφέας βιβλίου για τη σφαγή στα Κερδύλλια, Κώστας Ψαρράς, απόγονος θύματος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Η εκπομπή “Από στάχτη και σιωπή-Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας” φέρνει στο φως μία άγνωστη σφαγή που συντελέστηκε επί ελληνικού εδάφους στις αρχές του πολέμου από τους βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, υπό τις οδηγίες των χιτλερικών ναζιστικών αρχών. Οι κάτοικοι της μαρτυρικής Κορμίστας βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά σε μία ανείπωτη σφαγή, χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν και χωρίς να μπορέσουν ποτέ να εξηγήσουν οι επιζώντες γιατί οι δικοί τους άνθρωποι έγιναν θύματα μιας τέτοιας τραγωδίας
Ο Εμφύλιος, η φυγή στις λεγόμενες “ανατολικές χώρες” και η ξενιτιά, ερήμωσαν μεταπολεμικά την Κορμίστα, που έμεινε ένα έρημο χωριό, ποτισμένο κάποτε με το αίμα των δικών της ανθρώπων.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης