Μια νέα «ανάγνωση» της Δήλου μέσα από την έκθεση του Άντονι Γκόρμλι

Μια διαφορετική «θέαση» του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου δίνει η εμπνευσμένη έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης SIGHT του Βρετανού καλλιτέχνη Άντονι Γκόρμλι (Antony Gormley), ένα προϊόν σύμπραξης του Οργανισμού ΝΕΟΝ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων(ΕΦΑ).

Επανεποικίζοντας το νησί με 29 «σωματομορφές» από σίδηρο, ο Γκόρμλι καταφέρνει όχι μόνο να αποκαταστήσει την ανθρώπινη παρουσία που εδώ και αιώνες λείπει από τη Δήλο αλλά και να δημιουργήσει ένα ταξίδι από πιθανές συναντήσεις. Συναντήσεις στις οποίες πρωτεύοντα ρόλο παίζει ο θεατής.

«Η δουλειά μου ουσιαστικά δεν έχει καμία βεβαιότητα να προβάλλει, θέτει μόνο ερωτήματα. Όπως, τι είναι η ανθρώπινη ζωή, τι είναι το σώμα, ποια είναι η σχέση σώματος και πνεύματος, η σχέση μεταξύ διαφορετικών σωμάτων. Ουσιαστικά η δουλειά μου αυτή είναι μια ανοικτή πρόσκληση σε έναν αναστοχασμό πάνω στα θεμελιώδη αυτά ζητήματα», σημείωσε ο καλλιτέχνης.

«Η έκθεση SIGHT είναι ουσιαστικά ένας δίαυλος, ένας καταλύτης για να αναγνώσουμε τη Δήλο με έναν νέο τρόπο. Με έναν τρόπο προσωπικό για τον κάθε επισκέπτη μέσα από τη δημιουργική ματιά ενός εμπνευσμένου καλλιτέχνη. Καλούμε λοιπόν όλους να έρθουν στη Δήλο, να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο με τα γλυπτά του Antony Gormley και να συνδεθούν με τον δικό τους τρόπο με το παρελθόν», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της ΕΦΑ Κυκλάδων, που είχε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας σύγχρονης εικαστικής εγκατάστασης στη Δήλο.

Τα γλυπτά είναι διασκορπισμένα σε 29 διαφορετικές θέσεις στο νησί (εκτός από το Απολλώνιο Ιερό). Η πρώτη επαφή μαζί τους γίνεται ήδη από το πλοίο, λίγο πριν την άφιξη στη Δήλο.

Η μοναδικής σύλληψης εικαστική εγκατάσταση ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και θα διαρκέσει ως το τέλος Οκτωβρίου.

 

Συντάκτρια: Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από ΑΠΕ