Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 06:00 - 07:00
Τα Τραγούδια της Παρέας
ΕΠΟΜΕΝΟ 07:00 - 07:05
Ο ποιητής/η ποιήτρια της εβδομάδας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μια «συνύφανση» ελληνικής και κινεζικής μουσικής στη Μελβούρνη

Μία ερώτηση του ομογενούς μαθητή, Raphael Katsapis, που φοιτά στο σχολείο Penleigh and Essendon Grammar School (PEGS), αποτέλεσε την αφορμή για την εξερεύνηση των κοινών μουσικών στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, οδηγώντας στη δημιουργία ενός μοναδικού μουσικού σχήματος.

«Αρχικά, η καθηγήτριά μου στη Φωνητική, Nela Trifkovic, με ενημέρωσε για τη σύσταση ενός μουσικού σχήματος στο οποίο τα μέλη θα είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μουσικά όργανα που αντιπροσωπεύουν την πολιτισμική τους κληρονομιά», δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος», ο Ελληνοαυστραλός μαθητής της Year 9.

Η ανακάλυψη κοινών μουσικών στοιχείων μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής μουσικής, ενέπνευσε καθηγητές και μαθητές του σχολείου PEGS να δημιουργήσουν την Κινεζική και Πολυπολιτισμική Ορχήστρα (Chinese and Multicultural Orchestra).

«Η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων ήταν να προσκαλέσουμε όλους τους μαθητές να μοιραστούν το πάθος τους και να γιορτάσουν την κληρονομιά τους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ελληνική κοινότητα», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η βοσνιακής καταγωγής καθηγήτρια Μουσικής, Δρ Nela Trifkovic, η οποία γνωρίζει καλά τη σημασία της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη.

Η ίδια ανέφερε ότι, μετά από μερικά τηλεφωνήματα στους μαθητές, από τα οποία έλαβαν ικανοποιητική ανταπόκριση, αυτό που ξεχώρισε ήταν το θάρρος ενός συγκεκριμένου μαθητή, του Raphael Katsapis.

«Είναι μαθητής μου στο τραγούδι και γνωρίζω ότι παίζει πιάνο, αλλά ήταν ο πρώτος που ρώτησε: ‘Υπάρχει θέση και για μένα σε αυτό το σχήμα;’».

Η κα Trifkovic επεσήμανε ότι ο Raphael παίζει μπουζούκι με εξαιρετική δεξιοτεχνία, το οποίο έλαβε ως δώρο τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ ξεκίνησε μαθήματα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

«Δεν έχω αφομοιωθεί ακόμα πλήρως στην αυστραλιανή κουλτούρα, γι’ αυτό και διατηρώ έναν ισχυρό δεσμό με την ελληνική μου κληρονομιά, ο οποίος με ωθεί να ακούω και να απολαμβάνω ελληνική μουσική πολύ συχνά, ακόμα και σήμερα», σημείωσε ο Raphael.

Επιπλέον, δηλώνει λάτρης του ζεϊμπέκικου και του ρεμπέτικου, καθώς, όπως ανέφερε, αυτά τα είδη μουσικής «περιέχουν (στίχους με) νόημα και συμβολισμό που απαιτούν ερμηνεία για να αποκαλυφθεί το βαθύτερο μήνυμα κάθε κομματιού».

Η αυξημένη ανάγκη για ουσιαστική υποστήριξη του Πολυπολιτισμού και των μαθητών που εκφράζουν το πάθος τους για την κληρονομιά τους μέσα από τη δημιουργικότητα, είχε αναδειχθεί ως βασικό θέμα συζήτησης στο σχολείο Penleigh and Essendon Grammar School (PEGS) πριν από μερικά χρόνια.

Αυτή η συζήτηση έδωσε το έναυσμα για τη διοργάνωση ημερών αφιερωμένων στον Πολυπολιτισμό, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να μιλήσουν για την πολιτιστική τους κληρονομιά, να φορέσουν παραδοσιακές ενδυμασίες και να προβάλλουν τις γαστρονομικές παραδόσεις του τόπου τους.

Κατέστη επίσης σαφές ότι υπήρχε έλλειψη διαπολιτισμικών ανταλλαγών στο Τμήμα Δημιουργικών Τεχνών και Μουσικής.

Το PEGS διαθέτει μακρά παράδοση στη φιλοξενία τόσο δυτικών κλασικών και παραδοσιακών συμφωνικών ορχηστρών, όσο και ορχηστρών που ερμηνεύουν κινεζική κλασική και λαϊκή μουσική, γνωστή ως ανατολική κλασική.

Φέτος η Κινεζική και Πολυπολιτισμική Ορχήστρα παρουσίασε μια πολυπολιτισμική διασκευή του ελληνικού τραγουδιού «Από Ξένο Τόπο», με τη συνοδεία κινεζικών οργάνων και τον Raphael να ξεχωρίζει ως σολίστας τόσο στο τραγούδι όσο και στο μπουζούκι.

Ο μαέστρος, Dong Ma, δήλωσε ότι εκτίμησε ιδιαίτερα την επιτυχή ενσωμάτωση στοιχείων της ελληνικής μουσικής στην παράσταση και την ανακάλυψη των μουσικών ομοιοτήτων μεταξύ των δύο πολιτισμών.

Είπε επίσης ότι ο Raphael ήταν μια σπουδαία προσθήκη στο μουσικό σχήμα.

«Θυμάμαι ότι του έδωσα ένα διάγραμμα ενός κινεζικού τραγουδιού για όργανα με τάστα και το έπαιξε αμέσως στο μπουζούκι», δήλωσε ο Dong Ma στον «Νέο Κόσμο».

Ο κ. Ma χαρακτήρισε τον Raphael ως «φυσικό ταλέντο», επισημαίνοντας την ικανότητά του να αποδεικνύει ότι «η μουσική δεν έχει σύνορα».

Η κα Trifkovic ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης παράστασης, το ελληνοαυστραλιανό κοινό συμμετείχε ενεργά χειροκροτώντας και τραγουδώντας, ενώ οι Αυστραλοί γονείς κινεζικής καταγωγής εκδήλωναν ανοιχτά την υπερηφάνεια τους για τα μουσικά ταλέντα των παιδιών τους.

«Νομίζω ότι (η παράσταση) κατάφερε να συνδέσει το κοινό με έναν ξεχωριστό τρόπο, κάτι που αποτελεί και τον κύριο σκοπό της λαϊκής μουσικής: να ενώνει τους ανθρώπους».

Συμπλήρωσε πως αυτό το αίσθημα ενότητας, επεκτείνεται και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά το έντονο μουσικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Raphael για τα κινεζικά μουσικά όργανα.

Αντίστοιχα, ο συμμαθητής του Raphael, Chris Yan, εξέφρασε την επιθυμία του να μάθει περισσότερα για το μπουζούκι.

Η κα Trifkovic δήλωσε επίσης ότι διδάσκοντας τον Raphael μουσική μαθαίνει και η ίδια ελληνικά.

Θυμήθηκε, επίσης, ότι είχε πει στους μαθητές της να παίζουν με πάθος και αγάπη, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα την ελληνική λέξη «μεράκι».

«Προσπαθούσα πραγματικά να τους πω ότι για να παίξετε αυτό το τραγούδι, πρέπει να βρείτε το δικό σας μεράκι και να το βάλετε μέσα σε αυτό και τότε χρειάστηκε η μισή τάξη για να αποδοθεί η έννοια της λέξης ‘μεράκι’», είπε γελώντας η κα Trifkovic.

Μετά την επιτυχία του πρώτου εγχειρήματός τους, καθηγητές και μαθητές του PEGS φιλοδοξούν να διευρύνουν την ομάδα τους, προσκαλώντας και άλλους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν, και να προσθέσουν τη δική τους πολιτισμική «πινελιά» στην Κινεζική και Πολυπολιτισμική Ορχήστρα.

Πηγή: Νέος Κόσμος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Antipodes: Το μεγάλο ετήσιο φεστιβάλ της ομογένειας στην Αυστραλία
Το 37ο Φεστιβάλ Αντίποδες διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Lonsdale Street στη Μελβούρνη της Αυστραλίας με τον παλμό, τη ζωντάνια και την αθάνατη παράδοση της Ελλάδας. Η Ρένα Μόρφη ξεσήκωσε απόψε την ομογένεια και όπως τόνισε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» ο Λεωνίδας Βλαχάκης συνολικά αυτό ...
«Η Αφρική ανάμεσά μας», μια ανθρωποκεντρική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (audio)
Μια πρόσφατη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, με αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κένυα, υπήρξε η αφετηρία για τη συλλογή ιστοριών ανθρώπων με καταγωγή από χώρες της Αφρικής που γεννήθηκαν ή ζουν στην Ελλάδα. «Η Αφρική ανάμεσά μας» είναι μια έκθεση συμμετοχική, η οποία φέρνει σ...
Ίδρυση Νέας Ελληνικής Κοινότητας στην Γκάνα
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας, πλησίον του Καθεδρικού Ναού Μεταμόρφωσης του Χριστού, στην περιοχή Abeka-Lapaz, πραγματοποιήθηκε η κοπή της παραδοσιακής “Βασιλόπιτας” της Ελληνικής Κοινότητας Άκκρας, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκ...
Μόναχο: “Διαδρομές ζωής” Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνίδα μετανάστρια
Το Λύκειο των Ελληνίδων – Γραφείο Μονάχου σε συνεργασία με την ομάδα γυναικών Westend και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης διοργανώνει εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας. Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, το γυναικείο πρόσωπο της μετανάστευσης παρέμεινε για δεκαετίες „αόρατο“, παρό...
Στη Βουλή αντιπροσωπεία της AHEPA
Την 11μελή αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας υπό τον Ύπατο Πρόεδρό της κ. Σάββα Τσίβικο υποδέχθηκε προχθές Τετάρτη στη Βουλή ο Βουλευτής Φίλιππος Φόρτωμας μαζί με το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτρ...
Η πολυαναμενόμενη ταινία «Υπάρχω» για τον Καζαντζίδη κάνει πρεμιέρα ως «Stelios» στην Αυστραλία
Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ φέρνει στην Αυστραλία μια από τις πιο πολυσυζητημένες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές των τελευταίων ετών. Η ταινία «Υπάρχω», που αποδίδεται για τη διεθνή αγορά ως «Στέλιος», αφηγείται την πορεία του θρυλικού Στέλιου Καζαντζίδη, και θα κάνει την πανηγυρική της πρε...