Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μήνυμα της ΠτΔ για τον Απόδημο Ελληνισμό

«Φέτος, το εθνικό χρέος μάς καλεί να επιδείξουμε πνεύμα συλλογικής συνείδησης και ατομική ευθύνη» υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της προς τον απόδημο ελληνισμό, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Η κα Σακελλαροπούλου επισημαίνει ότι οι ημέρες που ζούμε φέρουν το βαρύ φορτίο της παγκόσμιας εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, μιας τραγικής υγειονομικής κρίσης που απαιτεί ψυχραιμία και αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα των αρμοδίων.

Παράλληλα, τονίζει ότι «Φέτος, δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο. Ο κάθε όμως Έλληνας, όπου και αν βρίσκεται, είναι σίγουρο ότι θα αισθανθεί εθνική υπερηφάνεια και θα γιορτάσει την ημέρα όχι συλλογικά αλλά στην καρδιά και την ψυχή του». Εκφράζει επίσης την ευχή και την ελπίδα και αυτός ο αγώνας, που δεν αφορά μόνο τον ελληνισμό αλλά την ανθρωπότητα ολόκληρη, σύντομα, με την συνεργασία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, να κερδηθεί και του χρόνου να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με τον πιο λαμπρό τρόπο.

Ειδικότερα στο μήνυμά της προς τον απόδημο ελληνισμό η Πρόεδρος αναφέρει:

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,
Με μεγάλη χαρά απευθύνομαι σήμερα σε εσάς, τους απόδημους Έλληνες, για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας μου, με αφορμή την εθνική μας επέτειο. Στις 25 Μαρτίου του 1821, οι Έλληνες επαναστάτησαν για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό, να ανακτήσουν την πολύτιμη ελευθερία τους και να οικοδομήσουν ένα σύγχρονο, ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, ακολουθώντας το παράδειγμα της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης.
Η συμβολή των Ελλήνων της διασποράς στον αγώνα του 1821 υπήρξε καθοριστική, καθώς σημαντικά κέντρα του ελληνισμού από άποψη πνευματική, πολιτική, οικονομική, αλλά και αριθμητική, βρίσκονταν εκτός των εδαφών που αποτέλεσαν το πρώτο ελληνικό κράτος. Στην Οδησσό ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία και στη Μολδοβλαχία ξεκίνησε ο αγώνας για την ελευθερία. Πολλοί απόδημοι Έλληνες έλαβαν μέρος και θυσιάστηκαν στον αγώνα, ενώ οι ελληνικές παροικίες στην Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Βουδαπέστη, την Τεργέστη, την Βενετία και αλλού συνέβαλαν πνευματικά και υλικά στην επανάσταση.
Ο ρόλος όμως των Ελλήνων της διασποράς δεν σταμάτησε με την επίτευξη της ανεξαρτησίας μας. Από την πρώτη στιγμή, όλες οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού βρέθηκαν στο πλευρό του νέου ελληνικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι από το εξωτερικό προέρχονταν οι περισσότεροι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες, ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες προσωπικότητες που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στον δημόσιο βίο της Ελλάδας. Και εσείς σήμερα, άξιοι συνεχιστές των Ελλήνων της εποχής εκείνης, είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσετε να στέκεστε στο πλευρό της Ελλάδας, όπως και εμείς, που κατοικούμε μέσα στα όρια του ελληνικού κράτους, οφείλουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των απανταχού Ελλήνων.
Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα πιο έντονη σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Πρέπει όλοι να δράσουμε με αποφασιστικότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική συμπεριφορά γειτονικών μας κρατών, τα οποία, μεταξύ άλλων, μεταχειρίζονται απελπισμένους ανθρώπους ως εργαλείο για να υπονομεύσουν την εθνική μας κυριαρχία, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και το διεθνές δίκαιο. Σε μια συγκυρία δύσκολη, οφείλουμε ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε τις αξίες του ελληνισμού, όπως την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με βάση τις αξίες αυτές, ενωμένοι και δημιουργικοί, θα πορευτούμε για να κερδίσουμε ένα μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους. Μέλλον που, με έμπνευση το ευρωπαϊκό όραμα, συνδέεται με ένα νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό αλλά αποτελεί προϋπόθεσή του. Αυτόν τον πατριωτισμό είχε κατά νου ο Γιώργος Σεφέρης, όταν, μιλώντας στους Έλληνες της Αιγύπτου, ένα ιστορικό τμήμα του αποδήμου ελληνισμού, για τον στρατηγό Μακρυγιάννη, αναφερόταν στη «στιγμή που κοιτάζουμε και συλλογιζόμαστε και προσπαθούμε να διακρίνουμε το πεπρωμένο του ελληνισμού μέσα από την καταιγίδα και πέρα από την πλατιά στροφή που κάνει στα χρόνια μας η ιστορία του κόσμου» και υπενθύμιζε τα λόγια του στρατηγού, πως «τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι».
Αγαπητοί μου συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Οι ημέρες που ζούμε φέρουν το βαρύ φορτίο της παγκόσμιας εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, μιας τραγικής υγειονομικής κρίσης που απαιτεί ψυχραιμία και αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα των αρμοδίων. Φέτος, δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο. Ο κάθε όμως Έλληνας, όπου και αν βρίσκεται, είναι σίγουρο ότι θα αισθανθεί εθνική υπερηφάνεια και θα γιορτάσει την ημέρα όχι συλλογικά αλλά στην καρδιά και την ψυχή του. Φέτος, το εθνικό χρέος μάς καλεί να επιδείξουμε πνεύμα συλλογικής συνείδησης και ατομική ευθύνη. Εύχομαι και ελπίζω ότι και αυτός ο αγώνας, που δεν αφορά μόνο τον ελληνισμό αλλά την ανθρωπότητα ολόκληρη, σύντομα, με την συνεργασία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, θα κερδηθεί. Και ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με τον πιο λαμπρό τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI στις Βρυξέλλες
Πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διημερίδα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών SynAI, η θεματική της οποίας εστιάστηκε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία και στην παιδεία γενικότερα. Η εξαιρετική πρωτοβουλία συγκέντρωσε αρκετούς Έλληνες εκπαιδευτικούς από διάφο...
Δημοσθένης Δαββέτας: Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν (audio)
της Μίνας Ράλλη Δημοσθένης Δαββέτας: «Σήμερα η τέχνη είναι προϊόν. Κάνεις μια έκθεση ζωγραφικής, γράφεις ένα βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε είναι: ‘’πούλησες;’’» «Θα μιλάμε πάντοτε είτε για την άνοδο της ακροδεξιάς είτε καμιά φορά για την άνοδο της ακροαριστεράς, όσο εμείς δίνουμε το βάρος μόνο στα οικονομικά...
Αφιέρωμα στον νεοελληνιστή Ζακ Μπουσάρ στην εκπομπή “η Δική μας Πόλη” | 25.11.24
Η Ελληνική Βιβλιοθήκη του Μοντρεάλ τίμησε την περασμένη Παρασκευή τον νεοελληνιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ Jacques Bouchard για τις πολλαπλές του υπηρεσίες στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Ο Ζακ Μπουσάρ έχει προσφέρει σημαντικό έργο με την συνεργασία του με το Κέντρο Ελ...
Χρ. Καβαλής: Είμαστε ένα κομμάτι του αιγυπτιακού γίγνεσθαι (audio)
O πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς, και μίλησε για τις δράσεις της κοινότητας στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές». «Στόχος της κοινότητας είναι να διατηρηθεί αυτή η «μικρή Ελλάδα» στην Αί...
Ο Στέλιος Χουρμουζιάδης είναι «Ο ποιητής της Εβδομάδας» στη Φωνή της Ελλάδας | 25.11 – 01.12.2024
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει και πάλι στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας» και «Η ποιήτρια της ε...
O Αλέξανδρος Καμπουράκης στους «Λαΐκούς Δρόμους» | 24.11.2024, 14:00
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στην εκπομπή ''Λαϊκοί δρόμοι'' με την Έλενα Φαληρέα, (14:00-16:00 ώρα Ελλάδας) είναι καλεσμένος στο στούντιο της «Φωνής της Ελλάδας» ο εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός και συνθέτης της νεότερης γενιάς, Αλέξανδρος Καμπουράκης. Αφορμή για αυτή τη συνάντηση είναι η κυκλοφορία του τρίτου του προ...