ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ 09:05 - 10:00
Ώρα Ελλάδας
Νικόλας Αγγελίδης
ΕΠΟΜΕΝΟ 10:00 - 11:00
Η Ελλάδα στον Κόσμο
Γ. Διονυσόπουλος, Κ. Χούμπα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας

Η γειτονική Ιταλία όπως γνωρίζουμε πλήττεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού. Η “Φωνή της Ελλάδας” επικοινώνησε μετον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας, κ. Δημήτρη Ζαφειρόπουλο που μένει μόνιμα με την οικογένεια του στην Πάντοβα και στο μήνυμα του μας περιγράφει τα συναισθήματα που βιώνει τις στιγμές αυτές στη Β. Ιταλία καθώς και τις σκέψεις του για όσα συμβαίνουν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, “εγώ και η οικογένειά μου κλείσαμε 14 μέρες κλεισμένοι στο σπίτι. Δύο μόνο έξοδοι για το σούπερ μάρκετ όπου μπορεί να πάει μόνο ένας και μέσα στο αυτοκίνητο και στον χώρο για τα απαραίτητα. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία που σας στέλνω υπάρχει αφθονία στα πάντα ΕΚΤΟΣ από ΜΑΣΚΕΣ“. Ο κ. Ζαφειρόπουλος, δηλώνει πεπεισμένος ότι “οι αρχικές διαβεβαιώσεις των Αρχών σχετικά με την αναγκαιότητα να έχουμε όλοι μάσκες και ότι αυτό δεν ωφελούσε, ήταν διότι η Ιταλία ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΑΣΚΕΣ να διαθέσει στον πληθυσμό, αλλά κυρίως στο υγειονομικό προσωπικό. Αυτό συντέλεσε στο να έχει αρρωστήσει το 8% αυτού που είναι ένα νούμερο απίστευτα μεγάλο! Και χωρίς γιατρούς και νοσοκόμες ο κόσμος πεθαίνει. Η βιομηχανία της Ιταλίας είχε κλείσει ή τροποποιήσει την παραγωγή της σε άλλα είδη! Το αποτέλεσμα είναι ότι οι οικογενειακοί γιατροί και όχι μόνο ήταν μέχρι προχθές (Τετάρτη 18/3/2020) χωρίς μάσκες με αποτέλεσμα να δέχονται ασθενείς με συμπτώματα γρίπης και να κολλάνε όλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βένετο ο Κυβερνήτης ζήτησε την μετατροπή μίας μικρής αλλά πολύ σύγχρονης βιοτεχνίας να κατασκευάσει μάσκες, μέσα σε 7 μέρες, οπότε αναμένουμε το αργότερο σήμερα Παρασκευή να διανεμηθούν από την Πολιτική Προστασία σε όλους 1.000.000 μάσκες“.

Αφθονία σε όλα τα είδη στα σούπερμαρκετ της Πάντοβα… εκτός από μάσκες.

 

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας αναφέρεται και στην  οικονομική κατάσταση στην Ιταλία που “έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες ανησυχίες: ο τουρισμός έχει καταρρεύσει, οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια έχουν σταματήσει την παραγωγή, ο ιδιωτικός εμπορικός τομέας (κυρίως μόδα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ κ.λ.π.) κινδυνεύει να δει την επόμενη μέρα αποδεκατισμένος και με αριθμό ανέργων μη προβλεπόμενο”. 

Είναι φανερή δε η αγανάκτησή του κ. Ζαφειρόπουλου αναφορικά με την έλλειψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης. Γράφει χαρακτηριστικά: “Διερωτώμαι εάν είναι δυνατόν  να μην υπάρχει στην ΕΕ ένα ΚΟΙΝΟ σχέδιο αντιμετώπισης σε επίπεδο κεντρικό μιας πανδημίας; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα κοινό αρχείο με συγκεκριμένες οδηγίες και πρωτόκολλο ώστε το κάθε κράτος να καταγράφει τους νεκρούς του από τον κορονοϊό; Μου δημιουργείται έντονη δυσφορία όταν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράγμα που έχει ΚΟΙΝΗ επιτυχία στην ΕΕ, εκτός του νομίσματος, το πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ, δεν διαθέτει ένα προγραμματισμό στο πως να φέρουμε στο σπίτι τους τα εγκλωβισμένα σε άλλα κράτη παιδιά μας”.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, που όπως όλοι οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό “κουβαλά ” μέσα του την πατρίδα, τελειώνει το μήνυμά του με μια παράκληση προς την Ελληνική Πολιτεία: “Κάντε ότι είναι δυνατόν ώστε να έχουν ΟΛΟΙ Μάσκες και ΓΑΝΤΙΑ μιας χρήσης. Και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, έστω να έχουν αυτοί που αποτελούν το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή οι “στρατιώτες” που τώρα είναι στην πρώτη γραμμή. ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.

Στην αρχική φωτογραφία του κειμένου, το πανώ στο μπαλκόνι αναγράφει: “Όλα θα πάνε καλά”.
Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος