Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μήνυμα του υφυπουργού εξωτερικών Κ. Βλάση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Mε αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης, απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Η ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Γλώσσας δεν αποτελεί απλώς μία υπενθύμιση της αδιάλειπτης συνέχειας της γλώσσας μας στον χρόνο, αλλά και μία αναγνώριση της διαχρονικής συνεισφοράς της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Σε αυτήν ακριβώς την αναγνώριση βρίσκεται η ουσία της καθιέρωσης του ετήσιου εορτασμού της.

Η Ελληνική Γλώσσα μετρά περισσότερα από πέντε χιλιάδες χρόνια ζωής, από την πρωτοελληνική μορφή της, περίπου το 3000 π.Χ. έως σήμερα. Παρά τις πολλές αναπροσαρμογές της στο διάβα των αιώνων, αποτελεί το νήμα που συνδέει τις σημειακές στιγμές χιλιάδων ετών σε μία ενιαία ιστορική χρονογραμμή. Η ιστορικότητά της ταξιδεύει τόσο βαθιά στον χρόνο, ώστε να της αποδίδονται αναντίρρητα τα σκήπτρα της γλώσσας που κωδικοποίησε, πρώτη, ανώτερες λεξιλογικές αναφορές τόσο σε αφηρημένες όσο και σε τεχνικές έννοιες, που καθιέρωσε οικουμενικές αξίες και που θεμελίωσε και διαμόρφωσε το εννοιολογικό του δυτικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με την Γαλλίδα ακαδημαϊκό και Ελληνίστρια Jacqueline de Romilly «αν η Ελλάδα ζητούσε να αφαιρέσουμε από την γλώσσα μας τις ελληνικές λέξεις που μας δάνεισε, ο δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε». Αυτή η παρακαταθήκη αποτελεί έναν αδιάσειστο πολλαπλασιαστή ήπιας μεν, αλλά δομικής ισχύος για τη χώρα μας.

Η Ελληνική Γλώσσα είναι συναίσθημα. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική εθνική ταυτότητα, την καρδιά και τον νου των Ελλήνων, οι οποίοι στις λέξεις της ανακάλυψαν τη μαγεία της έκφρασης του πλούσιου ψυχικού κόσμου τους. Στις λέξεις της βρήκαν τον τρόπο να εδραιώνονται στον χρόνο και να δημιουργούν.

Η Ελληνική Γλώσσα είναι γλώσσα ποιητική. Εύλογα η Ελλάδα σεμνύνεται διαχρονικά για τα δύο βραβεία Νόμπελ που της χάρισαν ο Γεώργιος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης, σμιλεύοντας τις λέξεις κατά τρόπο μοναδικό. Είναι η γλώσσα του Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος μας χάρισε τον ύμνο «εις την Ελευθερίαν», τον Εθνικό μας Ύμνο. Τιμώντας κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου τη μνήμη του εθνικού μας ποιητή, θυμόμαστε τα λόγια του: «Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα». Η άριστη γνώση της ιταλικής και η μακρά παραμονή του στην Ιταλία, δεν στάθηκαν εμπόδιο στην εξιστόρηση της αισθητικής, γλωσσικής και βιωματικής πορείας του στα ελληνικά. Εξιστόρηση, η οποία άφησε χαραγμένο το αποτύπωμά της στη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας. Tα εκατομμύρια των Ελλήνων και πολλών φιλελλήνων σε κάθε γωνιά της γης σήμερα, αποτελούν ζωντανό παράδειγμα της απαράμιλλης γοητείας της.

Το χαρακτηριστικό, ωστόσο, που κάνει τη Γλώσσα μας μοναδική είναι ότι αποτελεί στάση ζωής. Οι Έλληνες, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τον κόσμο, δημιούργησαν λέξεις, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δίνουν νόημα στην ύπαρξη, να οδηγούν στη διαπίστωση του πραγματικού, του υπαρκτού, αλλά και του υπερβατικού. Λέξεις που αποδίδουν με ακρίβεια αυθύπαρκτες έννοιες, ιδέες και αξίες. Δημο-κρατία, Φιλο-σοφία, Διά-λογος, Αγαθο-εργία. Το χαρακτηριστικό αυτό διατρέχει την Ελληνική Γλώσσα σε όλη την ιστορική της πορεία.

Μέσω της Ελληνικής Γλώσσας, της γλώσσας των Ευαγγελίων και των Πατερικών Κειμένων της Εκκλησίας, διαδόθηκε και συνεχίζει να διαδίδεται ως σήμερα, το πανανθρώπινο μήνυμα της Αλήθειας, της Πίστεως, της Αγάπης και της Ειρήνης.

«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα» γράφει ο Γεώργιος Σεφέρης, αποδίδοντας λιτά και παραστατικά τη διαχρονικότητα, τον συναισθηματικό πλούτο και τη στάση απέναντι στη ζωή και στην ουσία, όπως αντανακλώνται στην Ελληνική Γλώσσα. Η διδασκαλία της αποτελεί καθήκον όλων μας για τη διατήρηση και τη διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Jo Di – Μεταξύ Πραγματικότητας και Διαδικτύου”. Έκθεση ψηφιακής τέχνης στο Λόφος Art Project (audio)
O Λόφος Art Project παρουσιάζει την πρώτη ανασκόπηση των ψηφιακών έργων του δημοφιλούς ψηφιακού δημιουργού - content creator Jo Di (Δημήτρης Ιωακειμίδης), σε μία πρωτοποριακή έκθεση που αναδεικνύει τη σύγκλιση τέχνης, τεχνολογίας και πολιτισμού του διαδικτύου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 26 Απριλίου...
«Φόβος, τρόμος, πανικός»: Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη περιγράφουν στο Πρώτο Πρόγραμμα το πως βίωσαν την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 ρίχτερ (audio)
Ο χθεσινός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 12:50 τοπική ώρα, με επίκεντρο ανοιχτά της Σηλυβρίας στη θάλασσα του Μαρμαρά, προκάλεσε έντονη ανησυχία και πανικό στους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής ομογένειας. Με αφορμή λοιπόν, ...
Βρυξέλλες: Μια βραδιά αφιερωμένη στη Μαρινέλλα με την Αναΐς Βάθη στο Art Base
Μια μοναδική συναυλία, με την Αναΐς Βάθη να πρωταγωνιστεί σε ένα αφιέρωμα στη μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρινέλλα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου 2025 και ώρα 20:00, στο Art Base στις Βρυξέλλες. Μαζί της στη σκηνή θα βρεθούν οι εξαιρετικοί μουσικοί Θάνος Παγκούτσος (μπουζούκι), Γιώργος Παπα...
Έφτασαν στην Αδελαΐδα οι Εύζωνες για τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Anzac
Στην Αδελαΐδα βρίσκονται από σήμερα Τετάρτη 23 Απριλίου τα μέλη του αγήματος της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Εβδομάδας ANZAC με αποκορύφωμα το Anzac Day. Στην πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας, οι Εύζωνες θα εμφανιστούν σε διάφορες ε...
Μισέλ “Πάμπλο” Ράπτης- Μια από τις σημαντικότερες επαναστατικές φυσιογνωμίες του εικοστού αιώνα
Σεμινάριο με τίτλο "Η Οδύσσεια του Μισέλ «Πάμπλο» Ράπτη" διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στο Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine, 168 Lonsdale St., Melbourne) την Πέμπτη 1 Μαΐου 2025, στις 7μμ, τοπική ώρα, με ελεύθερη είσοδο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο βραβευμένος Αυστραλός δημοσιογράφος, ...
Στουτγάρδη – Έκθεση για την ελληνική επανάσταση και παρέλαση με την Προεδρική Φρουρά
Έκθεση με τίτλο «Στο όνομα της Ελευθερίας – Η Στουτγάρδη και η Ελληνική Επανάσταση του 1821», θα παρουσιαστεί από τις 2 Μαΐου έως τις 4 Ιουλίου 2025, στο StadtPalais, το Μουσείο της Πόλης της Στουτγάρδης. Πρόκειται για μια ειδική έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική επανάσταση του 1821 και τον φιλελλην...