Ανάκτηση κωδικού

Γράψε το email σου και θα σου στείλουμε ένα link με οδηγίες για την ανάκτηση τού κωδικού σου.

Μπουένος Άιρες: Όλα έτοιμα για το 13ο Διεθνές Συνέδριο Νόστος για την Ελλάδα

Η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος», υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αργεντινή, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινοτήτων της Αργεντινής, τον Οργανισμό για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη, πραγματοποιεί το 13ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελλάδα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου 2024 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
κ.κ. Ιωσήφ, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής
Δρ Ευστάθιος Παΐζης, Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή
Δρ Αναστάσιος Καββαθάς, Προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργεντινής
Δρ Χριστίνα Τσαρδίκου, Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστική Οργάνωσης «Νόστος»
Μπαουτίστα Σάντσες Μαλντονάδο, νικητής του Διαγωνισμού Ετυμολογίας «Νόστος»
Στέλλα Κόκολη, Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών ΗΠΑ.
Κωνσταντίνος Καρκανιάς, Πρόεδρος Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (OΔΕΓ) Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, Ιδρύτρια και Πρόεδρος Δικτύου «Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας», Αυστραλία.
Μανώλης Βεληβασάκης, μηχανικός, Αμερική
Σταύρος Κυριόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας.

ΟΜΙΛΙΕΣ
Γεώργιος Φθενάκης, Καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. “Παράδοση και κοινωνικά δημογραφικά χαρακτηριστικά της εκμετάλλευσης βοοπροβάτων και κατσίκας στην Ελλάδα”.
Γεώργιος Βλάχος, Δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικός Συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας, Γιοχάνεσμπουργκ-Νότια Αφρική.
Σπυρίδων Μπούρας, Δρ Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. “Θέσεις και αντιθέσεις του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τους ήρωες του έργου του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»”.
Απόστολος Μιχαλόπουλος, Εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Χάγη. “Η επιρροή του εμπορίου στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού”.
Τόνια Παπάζογλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ελληνικού τμήματος στη Σχολή Σαχέτι, Νότια Αφρική. “Η ελληνική γλώσσα στη σύγχρονη ιατρική επιστήμη”.
Χρύσα Γεωργαντά, σκηνοθέτης Ισπανία
Νίκολας Ισάση, Μουσικός Διευθυντής Όπερας
Κωνσταντίνα Φαρμάκη, εικαστικός, ιστορικός, κριτικός τέχνης Ατελιέ KonsFarm, Αυστρία
Ευστάθιος Τσότσος, Ελληνικό σχολείο της κοινότητας του Σάο Πάολο, Βραζιλία “Η κριτική της ποίησης στα έργα του Πλάτωνα – «Πολιτεία» και «Ίων» – και η απάντηση του Αριστοτέλη στο ποιητικό του έργο”.
Πέδρο Ολάγια, συγγραφέας, Ελληνιστής “«Χαράσσω» στοιχεία για την αναθεώρηση της ιστορίας της γραφής και του αλφαβήτου”.
Μάρτα Αμπέργκο, Ερευνήτρια Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, Αργεντινή “Χέρια και μυαλά εν δράσει στις απαρχές της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης στην Αρχαία Ελλάδα”.
Αλεχάντρο Βαλβέρδε, Καθηγητής Κλασικών Γλωσσών, Εθνικό Πανεπιστήμιο Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, Jaen. Χάιμε Μιγιάς, Δημοσιογράφος, συγγραφέας και διοργανωτής θεατρικών παραστάσεων, Βαλένθια. “Τα δραματικά ποιήματα της Ειρήνης Παπά: Θεοδώρα και Κασσάνδρα”.
Σεσίλια Μελέγια, Καθηγήτρια Κοινωνικής Επιστήμης, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, Ινστιτούτο Έρευνας CONICET. “Σκέψεις για τη δικαιοσύνη και το δίκαιο στον «Κρίτωνα» του Πλάτωνα”.
Ραούλ Λαβάγιε, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Γλώσσας, Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αργεντινής. “Ένα ταξίδι στην Ελλάδα”.
Ίρις Δάνα, Ακαδημία «Λέξεις», Γερμανία. “Νέες μεθοδολογίες στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας”.
Κωνσταντίνα Κατσίβα, Φιλόλογος.
Φωτεινή Κατσίβα, Φιλόλογος, ΜΔΕ Διδακτικολόγος. “Μεταπολεμική ποίηση: φιλολογική και διδακτική προσέγγιση”.
Άντζελα Δρετάκη ?”Η κραυγή της Περσεφόνης: Ελληνική Επανάσταση του 1821. Γυναίκα και προοπτική φύλου”.
Αλμπέρτο Ρούμπιο “Ο Δημοσθένης σήμερα. Η επικαιρότητά του στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία”.
Ιωάννης Τζουμέρκας, Φιλόλογος, ΜΔΕ “Το δωδεκάθεο και η κοσμογονία αρσενικού-θηλυκού”.
Λυδία Λεβεντέρης, Εικαστικός. “Η δίκη του Πάρη. Η Οδύσσεια ως επιστροφή στη θεά”.
Δοράνα Καρέρα Ορτίς “Η σκοτεινή πλευρά των θεών στον κόσμο της εργασίας”.
Μόνικα Μάφια, Δραματουργός, Ηθοποιός. “Σαίξπηρ στην Νέα Τροία”
Χόρχε Ασέμπο, Δραματουργός
Φλορένσια Γκαλινάνες, Ηθοποιός. ” Αντιγόνη, τα καλύτερά μου έρχονται”

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Άντα Αθανασοπούλου, Σοπράνο (ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)

Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη από την ομάδα θεατρικής ανάγνωσης «SER GRIEGOS»

Συναυλία της Ελληνο -αργεντίνικης Σχολής Μπουζουκιού και Μπαγλαμά.

Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ»
Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center at Hellenic College της Βοστώνης και με τη συμμετοχή των: -Οικουμενικό Πατριαρχείο, Τμήμα Eλληνικής Παιδείας (E...
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Το Υπουργείο Πολιτισμού, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, συμμετέχει για δεύτερη φορά, με Εθνικό  Περίπτερο,  στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τις 6 ως τις 17 Νοεμβρίου, 2024. Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης των διοργανωτών θα συμμετάσχει  και στο τριήμερο 14ο...
«Γυναίκες του Βυζαντίου”: Εκδήλωση από το Λύκειο Ελληνίδων Σίδνεϊ
Το Λύκειο Ελληνίδων Σίδνεϊ, τιμώντας τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, διοργανώνει την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες του Βυζαντίου». Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της εκδήλωσης οι θεατές θα κληθούν «να εξερευνήσουν τις...
ΗΠΑ: Οι Ομογενείς υποψήφιοι για Κογκρέσο και Πολιτειακά Κοινοβούλια
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην Ομοσπονδιακή Βουλή στρέφεται το βλέμμα του ελληνοαμερικανικού λόμπι την προσεχή Τρίτη, όπου επτά συνολικά ομογενείς υποψήφιοι διεκδικούν την εκλογή -ή επανεκλογή- στη νέα θητεία του Κογκρέσου, για μια διετή θητεία η οποία θα μπορούσε να συμπέσει με κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν τα ε...
Αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό στο Πανεπιστήμιο Otsuma του Τόκιο
Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό, διοργανώνεται αύριο, Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Otsuma του Τόκιο -γνωστό για τη διεθνή του προσέγγιση σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ουατανάμπε Ακιχίκο (Watanabe Akihiko) και τον καθηγητή Κόκουσε Φουκούντα (Fukuda...
“Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Κύπρο”- Διάλεξη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη
Διάλεξη με θέμα "Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Κύπρο" διοργανώνει η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9), τη Δευτέρα 11/5/2024 στις 19:00, με ομιλητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Ινστιτούτο Κύπρου, Νικόλα Μπ...