«Μυθολογία»: Έκθεση του ζωγράφου Ανδρέα Κοντέλλη στο Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Κοντέλλης, εκθέτει για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και με τα έργα του επιθυμεί να ταξιδέψει το κοινό στο χρόνο, παραπέμποντας σε μύθους, αρχαίους και σύγχρονους, αλλά κυρίως οικείους.

Ενδεικτικός ο τίτλος της έκθεσης «Μυθολογία» η οποία φιλοξενείτε στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την προβολή του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«O Κοντέλλης εμπνευσμένος από τη δύναμη των αρχαίων μύθων τους επαναπροσδιορίζει εικονογραφικά με τη δική του αισθητική και φαντασία και τους αποδίδει επιμελώς με εκφραστικότητα και επιτηδευμένη υποβλητικότητα. Τα έργα του αποτελούν και ένα φόρο τιμής στην αρχετυπική ανθρώπινη φιγούρα και στις απέραντες δυνάμεις της φύσης» σημειώνει η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Λουίζα Καραπιδάκη.

«Αγγίζοντας το σύμπαν της Ελληνικής Μυθολογίας, συντονίστηκα σε ένα συγκεκριμένο συναισθηματικό φάσμα. Στη ζωογόνο, θετική πλευρά του έρωτα, της νεότητας, του κάλλους. Η Μυθολογία υφίσταται, ενυπάρχει σε όλες τις μορφές της σύγχρονης ζωής, τη στιγμή που εντυπώνει τις αρχές, τις ενορμήσεις μας που ευτυχώς παραμένουν ίδιες» αναφέρει για την έκθεση ο καλλιτέχνης.

Ο Ανδρέας Κοντέλλης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα και με μεταπτυχιακό τίτλο από το Middlesex University, London, είναι πολυβραβευμένος από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε σημαντικά Μουσεία και χώρους πολιτισμού.

Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα  9 Μαΐου ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 του μήνα.

 

Συντάκτρια Φούλη Ζαβιτσάνου με πληροφορίες από anamneisis.net